poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pobyt staly  (Przeczytany 5954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pobyt staly
« dnia: 19 Lis 2015, 05:17:32 »
Mam krotkie pytanko.
Posiadamy pobyt staly w Danii i dokumentem to potwierdzajacym jest druk papabusewy A4.
Znajoma brala kredyt w Elgiganten i oprocz dunskiego prawa kazdy i dokumentu pobytu stalego,zarzadali plastikowej karty pobytu stalego.CZY zarem istnieje cis takiego?Pisalam meila do Statsforfatning,ale juz ponad 2 tyg.i nie ma odpowiedzi.Dodam iz kredytu nie dostala.
Pozdrawiam.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Pobyt staly
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lis 2015, 10:28:53 »
Hvis du anmoder myndighederne om et permanent opholdskort, skal de udstede det så hurtigt som muligt, og det må ikke koste mere, end hvad en statsborger i landet skal betale. Kortet skal være gyldigt i 10 år og kan automatisk fornyes uden nogen betingelser eller krav.

Z powyzszego wynika, ze Statsforvaltningen musi wystawic karte stalego pobytu jezeli oskladalno wmiosek o karte stalego pobytu. Zlozenie wniosku (blankiet OD1), to wedlug mnie tylko wniosek o przyznanie stalego pobytu i prawdopodobnie statsforvaltningen wyslal do twojej znajomej tylko powiadomenie na pismie o przyznaniu unijnego pobytu stalego. Dodam tylko, ze Elgiganten nie udziela pozyczek i nie ocenia zdolnosci kredytowej klienta. Czy kredyt zostane udzielony i na jakich warunkach decyduje "bank", a ktorym wspolpracuje Elgiganten. nie pamietam jski to bank, ale moze Expressbanken lub inny. Celowo napisalem "bank", bo te banki nie sa bankami z prawdziwego zdarzenia, mimo ze same tak siebie okreslaja. Zyja/zweruja na klientach, ktorzy nie sa w stanie inaczej finansowac zakupu, np. zaciagajac krotkotrwaly kredyt w swoim banku. Tylko niemadry klient finansuje swoj zakup w ten sposob, chyba ze nie ma innego wyjscia. Relatywnie wysokie odsetki, a koszty dodatkowe nie upowazniaja do odliczenia ich w rozliczeniu podatkowym.     

Offline dorotaa22

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lis 2015, 13:54:31 »
Akurat dzis dostalam odp z Statsforfatnings,ze plastickort med foto til EU statsborgere od 21.04.2006 nie wystawiaja,ze ten druk A4 ,ktory mamy o pobycie jest wystarczajacy.A faktycznie Elgiganten i jego bank to masakra.😉

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lis 2015, 16:18:14 »
www.nyidanmark.dk:

Opholdskort med biometri
Hvis man får opholdstilladelse i Danmark, gives opholdstilladelsen i form af et opholdskort med biometri (ansigtsfoto og fingeraftryk) lagret på en chip. Opholdskortet er dokumentation for, at man har opholdstilladelse i Danmark.

Emne: Andet
Dato: 29.09.15
Type: Indholdsside
Om indholdet på nyidanmark.dk
Udgiver: Udlændingestyrelsen samt Styrelsen for International Rekruttering og Integration

Chyba, ze w ramach oszczednosci po 29.09.2015 zrezygnowano z wydawania tych kart.

A tak apropos oszczednosci w budzecie panstwa, to wlasnie dzisiaj zostal zatwierdzony budget na 2016 z miedzy innymi powaznymi zmianami dot. kontanthjælp (obnizone stawki), zwiekszeniem wydatkow w sektorze zdrowia i policji, obnizenie podatku rejestracyjnego samochodow i motocykli z 180% na 150% (samochod sredniej klasy bedzie tanszy o 25-40.000 kr,).  Od 1.1.2016 nowe stawki kontanhjælp i wymaganie pracy 285 godzin rocznie albo dodatkowe obnizenie pomocy socjalnej. Mysle, ze nastepnym posunieciem rzadu bedzie obowiazkowe ubezpieczenie sie w A-kasse, a kontanthjælp (pomoc dla najubozszych, bez srodow do zycia), bedzie przezanczona wylacznie w razie wypadkow losowych i dla osob nie majacych mozliwosci przynalezenia do rynku pracy. A wiec osoby przyjezdrzajace tutaj do pracy i w zwiazku z czym przynaleza do dunskiego rynku pracy, majac ubezpieczenie w A-kasse, nadal przynaleza (przez max. 2 lata) do dunskiego rynku pracy. Po uplywie 2 lat albo przedstawia dokumentacja posiadania nowego zatrudnienia albo beda musialy opuscic Danie. Tylko osoby posiadajace staly pobyt unijny (po 5 latach pobytu/zatrudnienia) i ktore majac pobyt staly traca prace i sa na A-kasse przez 2 lata, beda mogly korzystac z kontanhjælp. Taka ustawa nie bedzie dyskriminowala obcokrajowcow w stosunku do swoich obywateli, poniewaz kontanhjælp przyznawana dunczykom, jest przyznawana przeciez osobom ze stalym pobytem w kraju. Jezeli przejdzie taka ustawa, ze wszyscy zatrudnieni maja byc ubezpieczeni w A-kasse, to i tak nie odczuja tego obywatele Danii, poniewaz i tak prawie wszyscy sa czlonkami A-kasse, a nawet jezeli nie sa, to i tak w zdecydowanej wiekszoci nie moga dzisiaj otrzymac kontanhjælp, poniewaz zawsze maja wartosc majatkowa powyzej 10.000 kr., co jest miedzy innymi jednym z warunkow otrzymywania tej pomocy. Pozostaje wiec grupa dunczykow oraz grupa obcokrajowcow, ktorzy po pobycie przez 2 lata na A-kasse, z takiego  czy innego wzgledu nie sa w stanie podjac pracy.
Troche nie na temat, ale mozna ewentualnie rozwinac wymiane zdan na ten temat w nowym watku. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lis 2015, 16:22:26 »
mialo byc: Pozostaje wiec grupa dunczykow oraz grupa obcokrajowcow ze stalym pobytem, ktorzy po pobycie przez 2 lata na A-kasse, z takiego  czy innego wzgledu nie sa w stanie podjac pracy i ktorym bedzie przyslugiwala kontanhjælp.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lis 2015, 04:17:25 »
Obywatele UE nie potrzebują "opholdstilladelsen", a tym samym ID-kort.

W przypadku obywateli UE, jest to tylko rejestracja pobytu, nie POZWOLENIE, bo to regulują przepisy unijne. Tym samym honorowany jest dokument tożsamości z kraju pochodzenia- dowód osobisty, paszport itd.

Nie wiadomo, jak długo...
Bo przy pogłoskach o likwidacji strefy Schengen , to może się zmienić- także, a może przede wszystkim dla Polaków mieszkających za granicą. Być może trzeba będzie załatwiać wszystkie formalności od nowa, być może jeszcze inna sytuacja się wytworzy. Być może np. Polacy będą, jak obywatele np Ukrainy czy Wietnamu, potrzebowali wiz i pozwoleń na pracę.
No, ale ciemny lud się cieszy, że ta wstrętna Unia się rozpada i zamykane będą granice.
Pisząc "ciemny lud", mam na myśli, oczywiście, polski ciemny lud. A kto to jest, to , myślę, juz zostało wyjaśnione ;). Bo, póki co, to Polacy wyjeżdząją do Danii, Niemiec czy Wlk. Brytanii , a nie odwrotnie.
No, ale nie ma się co martwić, Prezes Polskęzbaw , wraz z Ziobra i Kamińskim zapewni nowe miejsca pracy- w więziennictwie. Tym samym i problem mieszkaniowy się zlikwiduje, bo ci, co będą zamknięci, przeciez mieszkań nie potrzebują  8).
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lis 2015, 04:23:57 »

No, ale ciemny lud się cieszy, że ta wstrętna Unia się rozpada i zamykane będą granice.
Pisząc "ciemny lud", mam na myśli, oczywiście, polski ciemny lud. A kto to jest, to , myślę, juz zostało wyjaśnione ;).

Na szczęście mamy Ciebie. O najjaśniesza!
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lis 2015, 04:23:57 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lis 2015, 04:26:21 »
Ja, Habanero, nie mam mocy sprawczej . Ja mogę tylko napisać, jak wygląda sytuacja z innego  punktu widzenia. Tych, co się nie cieszą zamykaniem granic i rozpadem IDEI Unii.
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lis 2015, 04:41:36 »
W myśl zasady "Kto nie z nami , ten przeciwko nam". Wtedy się takiego kogoś próbuje znieważyć przy pomocy wszelkich dostępnych obelg. Mam nadzieję że kiedyś ockniesz się z tego letargu (albo przestaniesz brać to co bierzesz) i przeczytasz chociaż raz te posty, które tutaj z uporem maniaka produkujesz. Z Tobą można dyskutować, tak... Pod warunkiem że ma się takie samo zdanie jak Ty. Oprócz widocznego gołym okiem lewackiego odmóżdżenia (gniot wybiórczy, tefałen i miłość do Partii Oszustów), dostrzegłem coś jeszcze... Jesteś cholernie infantylna. Wybiórczo odpowiadasz na pytania i poruszone zagadnienia, a w momencie kiedy TWA leniuchuje i przez chwilę jesteś sama w "dyskusji" , tupiesz nóżką i w typowym dla siebie odruchu, uciekasz się do szantażu emocjonalnego, pisząc że masz zamiar opuścić forum... Ciebie się czyta jak otwartą książkę. Zanim założyłem tu konto, ktoś mnie ostrzegał... Między innymi przed Tobą. Po założeniu konta, dostałem wiadomość od kogoś innego... Wszystko się zgadza ludziska ;)

A wracając do tematu... Tak, kolos na glinianych nóżkach chwieje się i niedługo padnie z hukiem. Twór , który jest wierną kopią Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, nie ma racji bytu. Norwegowie byli pytani trzy razy i za każdym razem odmówili, Anglicy już mają dość, Duńczycy też. Niedługo w tej zapaskudzonej piaskownicy zostanie tylko Ciocia Makrela i jej muzułmańska trzódka
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lis 2015, 04:55:59 »
A tak merytorycznie, Habanero? 8)
Jakie korzyści widzi "polski patriota" z rozpadu Unii?

Miło mi, że masz temat do studiów psychologicznych i socjologicznych , popartych niezależnymi opiniami ekspertów z Forum , na mojej skromnej osobie :)).
Zawsze się cieszę, gdy mogę pomóc człowiekowi- chocby w leczeniu jego kompleksów  8).
Taki już ze mnie "lewak " :))
" Polak gorszego sortu"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lis 2015, 04:57:48 »
W myśl zasady "Kto nie z nami , ten przeciwko nam". Wtedy się takiego kogoś próbuje znieważyć przy pomocy wszelkich dostępnych obelg.
Oprócz widocznego gołym okiem lewackiego odmóżdżenia (gniot wybiórczy, tefałen i miłość do Partii Oszustów), dostrzegłem coś jeszcze... Jesteś cholernie infantylna.
No comment :))
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lis 2015, 04:57:48 »

Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7187
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
Pobyt stały dla nastolatka, a gdzie dowód?

Zaczęty przez hejliDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 9976
Ostatnia wiadomość 24 Wrz 2013, 20:48:45
wysłana przez Jomir
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

Zaczęty przez rogaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 227318
Ostatnia wiadomość 15 Lip 2018, 20:25:20
wysłana przez Jomir
pobyt stały po przepracowaniu 3 i pół roku w Danii????

Zaczęty przez katia963Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 35025
Ostatnia wiadomość 11 Sty 2010, 10:48:03
wysłana przez Svaria
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14100
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja