poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Vild Risalamande  (Przeczytany 15072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RybkaWillego

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Wiadomości: 572
  • Reputacja: +28/-12
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Vild Risalamande
« dnia: 18 Sie 2008, 19:00:26 »
Przepis dostałam od koleżanki i robiłam kilka dni temu. Po prostu PYCHA.
Porcja dla 6 osób.

Składniki:
250 ml wody
135 g ryżu
750 ml mleka
laska wanilii
100 g obranych posiekanych migdałów
0.5 l śmietany kremówki ( 38% )

Wodę zagotować w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i gotować 2 minuty. Dodać mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem na 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 minut. Ryż ostudzić i wyjąć laskę wanilii. Dodać cukier i migdały. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do ryżu. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym.

Smacznego




 
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline anha

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 570
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sie 2008, 20:21:32 »
Mnie ta potrawa szybko zamula,nie przepadam  :)

Offline Quit

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 58
  • Reputacja: +0/-1
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sie 2008, 21:56:57 »
Ja tam uwielbiam Ris a la Mande :) moglabym jesc przynajmniej 1 raz w tygodniu, ale to zeczywiscie profanacja, jak pabusegi z kapusta i z grzybami - tez tylko w wigilie.

Ale ciaza mnie chyba wytlumaczy przed tym :D co? Jeeesu ale mi checi narobiliscie.

Offline coma_berenices

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Gru 2008, 12:37:36 »
Ludziska, chciałabym dzisiaj to upichcić, ale nie mam laski wanilii. Czy zamiast mogę dodać cukru wanilinowego? Wiem, że to nie to samo, ale poradźcie ile w ogóle dodać cukru?

Offline Patrycja

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 111
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Gru 2008, 12:49:26 »
Ja gotowałam bez laski wanilli jako zamiennik (choć to pewnie nie to samo) dodałam cukier waniliowy ,dodawałam tak na oko  ;)  nie wiem jak smakowałoby z laską wanilii ale i bez laski wanilii było pyszne  ;)

Offline mawi

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 532
  • Reputacja: +7/-9
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Gru 2008, 17:25:29 »
nie musisz dodawać wanilii tez będzie dobre  ;D
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline anha

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 570
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Gru 2008, 21:24:35 »
Jaki problem? Przecież laskę  ;) można kupić w każdym supermarkecie.

poloniainfo.dk

Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Gru 2008, 21:24:35 »

Offline coma_berenices

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Gru 2008, 16:26:04 »
Żaden problem, po prostu nie miałam w domu laski wanilii, a do sklepu się nie wybierałam. Dodałam cukier wanilinowy, wyszło dobre. Jak dla mnie trochę za rzadkie, następnym razem dodam więcej ryżu :) Dzięki za przepis!

gosc

  • Gość
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Gru 2008, 19:00:38 »
dunski cukier waniliowy jest z prawdziwa wanilia, nie to co w Polsce ze sztucznym zapachem

Offline RybkaWillego

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Wiadomości: 572
  • Reputacja: +28/-12
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sty 2009, 20:45:52 »
A może wyszło za rzadkie bo dodałaś smietanę jak ryż był jeszcze ciepły. Mi się też tak raz zdarzyło to dodałam trochę żelatyny i było ok. Pozdrawiam
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline coma_berenices

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 59
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sty 2009, 16:41:09 »
Rybka, być może. Przepięknie pachniało, nie mogłam się doczekać, żeby spróbować  ;D Ale i tak najlepszy jest następnego dnia  ;)

poloniainfo.dk

Odp: Vild Risalamande
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sty 2009, 16:41:09 »