Przepis dostałam od koleżanki i robiłam kilka dni temu. Po prostu PYCHA.
Porcja dla 6 osób.
Składniki:
250 ml wody
135 g ryżu
750 ml mleka
laska wanilii
100 g obranych posiekanych migdałów
0.5 l śmietany kremówki ( 38% )
Wodę zagotować w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i gotować 2 minuty. Dodać mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem na 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 minut. Ryż ostudzić i wyjąć laskę wanilii. Dodać cukier i migdały. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do ryżu. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym.
Smacznego