Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej
Vild Risalamande
RybkaWillego:
Przepis dostałam od koleżanki i robiłam kilka dni temu. Po prostu PYCHA.
Porcja dla 6 osób.
Składniki:
250 ml wody
135 g ryżu
750 ml mleka
laska wanilii
100 g obranych posiekanych migdałów
0.5 l śmietany kremówki ( 38% )
Wodę zagotować w garnku z grubym dnem. Wsypać ryż i gotować 2 minuty. Dodać mleko, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem na 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając gotować jeszcze 10 minut. Ryż ostudzić i wyjąć laskę wanilii. Dodać cukier i migdały. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do ryżu. Wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać z sosem wiśniowym.
Smacznego
anha:
Mnie ta potrawa szybko zamula,nie przepadam :)
Quit:
Ja tam uwielbiam Ris a la Mande :) moglabym jesc przynajmniej 1 raz w tygodniu, ale to zeczywiscie profanacja, jak pabusegi z kapusta i z grzybami - tez tylko w wigilie.
Ale ciaza mnie chyba wytlumaczy przed tym :D co? Jeeesu ale mi checi narobiliscie.
coma_berenices:
Ludziska, chciałabym dzisiaj to upichcić, ale nie mam laski wanilii. Czy zamiast mogę dodać cukru wanilinowego? Wiem, że to nie to samo, ale poradźcie ile w ogóle dodać cukru?
Patrycja:
Ja gotowałam bez laski wanilli jako zamiennik (choć to pewnie nie to samo) dodałam cukier waniliowy ,dodawałam tak na oko ;) nie wiem jak smakowałoby z laską wanilii ale i bez laski wanilii było pyszne ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej