poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ciąża w Danii ! prosze o informacjec  (Przeczytany 34978 razy)

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ciąża w Danii ! prosze o informacjec
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Lis 2009, 21:38:47 »
Normalny, pelny tydzien pracy to 37,5 godzin.

mamuśka24

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Lis 2009, 21:44:52 »
bardzo proszę niech się ktoś wypowie kto po 13 tygodniach poszedł na urlop macierzyński niech opisze jak w jego przypadku komuna policzyła godziny

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Gru 2009, 08:13:27 »
Dokladnie to Mi wyszlo wedlug nich 118 lub 119 godzin i niestety nic nie moglam zrobic, nie zgodzilam sie z ich decyzja kolejna znow oni podejmowali z nia tez sie nie zgodzilam wiec dokumenty poszly dalej, dlugo czekalam na jakas odpowiedz i w koncu po UWAGA prawie roku przyszla decyzja ze oni podtrzymuja poprzednia decyzje... juz chyba nie mialam gdzie sie odwolywac, wiec dalam spokoj bo to i tak tyle trwala ze hej.

powiedzcie mi jak to jest jak komuna liczy te przepracowane godziny bo jak ja mam np w miesiącu 120h to chyba zamało bo mieiąc ma 30 albo 31 dni a 4 tygodnie 28 dni
Nie wiem czy dobrze zrozumialam to im nie chodzi aby w kazdym miesiacu miec 120 godzin ale w sumie przez 13 tygodni tyle wyrobic, wiadomo ze jak bedzie to minimalnie 120 godzin to kwota bedzie nizsza...

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Gru 2009, 18:33:32 »
Witam
Żeby dostać zasiłek macierzyński należy mieć przepracowanie min. 120 h w ciągu 3 ostatnich miesięcy przed pójściem na macierzyński.
Macierzyński zaczyna się od ósmego miesiąca ( 4 tygodnie przed planowanym porodem )

Mam pytanie co jest w przypadku kiedy kobieta nie może tak długo pracować i musi iść wcześniej na zwolnienie lekarskie, z powodu problemów zdrowotnych lub ciężkiej pracy??
Czy wtedy dostanie normalny zasiłek macierzyński???
Ja teraz  pracuję 6 miesięcy na pełny etat 160, 33 godziny na miesiąc  i za około pół roku do roku planujemy  zacząć starać się o dziecko. Chciałabym pracować będąc w  ciąży ale wiadomo że różnie może być, a poza tym mam dość ciężką pracę.

Od razu napiszę  że nie zamierzam kombinować i być na zwolnieniu lekarskim!!!Nie należę do takich osób.
Po prostu chciałabym wszystko wiedzieć wcześniej i być przygotowana.

Wiem ze urlop macierzyński dla kobiety trwa 50 tygodni ( 4 tyg przed porodem + 14 tygodni po porodzie + 32 tygodnie dzielone z ojcem )
Mam wiec pytanie, czy zasiłek macierzyński wynosi 100 % pełnego wynagrodzenia ??i czy w takiej wysokości dostaje się go przez całe 50 tygodni.
Spotkałam się z opiniami że zasiłek wynosi 100 % oraz że jest dużo niższy.

I ostatnia wątpliwość , spotkałam się z opinią że należy mieć opłaconą a -kasse ( jeden rok i 1924 godziny pracy) żeby dostać zasiłek macierzyński. Czyli warunki jak na zasiłek dla bezrobotnych . Czy ktoś słyszał też o takim warunku.??Bo jakoś mi się to dziwne wydaje.

Bardzo proszę o informacje dziewczyn które miały i pobierały  zasiłek i jako to naprawdę jest.
Bardzo dziękuję i jestem wdzięczna za pomoc.

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Gru 2009, 15:18:58 »
U mnie w pracy placone jest 18 tygodni - pelna wyplata. Potem dziewczyny dostaja pieniadze z A-kasse. ALe wydaje mi sie ze w niektorych firmach pelna wyplate dostaje sie dluzej - w zaleznosci od umowy ze zwiazkami. Zadna z moich kolezanek na macierzynskim (z innych fiirm takze) nie dostawala wyplaty przez caly okres macierzynskiego.
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Gru 2009, 15:22:30 »
moje koleżanki w ISS dostawały pieniądze przez 12 msc macierzyńskiego ( pełna wypłata - za tyle godzin ile na kontrakcie )

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Gru 2009, 19:41:53 »
Dostawały przez 12 miesięcy pieniądze  100 % wypłaty i to były pieniadze z komuny czy z a-kasse.
Chodzi mi o to czy należy mieć opłaconą a -kasse ( rok i 1924 godziny) żeby dostać macierzyński płatny przez 12 miesięcy??
Czy to nie ma w ogóle związku z a kasse?
pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Gru 2009, 19:41:53 »

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Gru 2009, 20:42:37 »
nigdy nie płaciłam a-kasse i dostaję zasiłek macierzyński.Nie ma to zadnego związku z a-kasse. Nie jest to natomiast 100 procent wynagrodzenia. Komuna ma jakąś stawkę godzinową, nie wiem czy każda taką samą, ja otrzymuję 97,97 koron za godzinę minus oczywiście jakiś tam podatek, co daje mi 2700 na tydzień.

[Posted on: 14 Grudzień  2009, 20:40:12]

I jeszcze jedno nie jest płacony pełne 12 mscy.Ja będę dostawała przez 10,5 mca

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Gru 2009, 20:46:44 »
Wiele zakladow pracy placi 100% wynagrodzenia otrzymujac od komuny w formie refundacji stawke komunalna jaka normalnie przysluguje na macierzynskim. Przykladowo jezeli zarabiasz 120 kr/god. a stawka komunalna wynosi 97 kr/godz to zaklad pracy wyplaca Ci twoja stawke jaka masz w kontrakcie i uzyskaje automatycznie od komuny 97 kr. Netto wiec wydatek firmy jest znikomy bo tylko 23 kr/godz. 

Offline italiana

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
Odp:ciąża w Danii ! prosze o informacje , ważne!
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Cze 2016, 21:40:15 »

Witam ,

Mam pyatnie , mam 21 lat w marcu przyjechałam do narzeczonego w Danii , on uczy się i pracuje tam od 9 lat , w styczniu dopabuse zacznę szkołe na uniwersytecie w Danii (ponieważ spóźniłam się na tą rekrutację). Szukam pracy ale ciężko jest znaleźć. , Mam pobyt i żółtą kartę ze względu na to że złożyliśmy papiery że jego wujek mnie utrzymuje . Ale ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży i teraz nie wiemy co zrobić. Czy jeśli pójdziemy do lekarza czy jego wujek będzie miał jakieś problemy bo chcaił wziąść auto na raty , czy wgl mi przysługuje opieka , czy dostanę ja albo mój partner zasiłek na dziecko , jak to teraz będzie wyglądało i co mamy zrobić .
Czy może Pani mi coś poradzić , lub wie cokolwiek co powinniśmy teraz zrobić

poloniainfo.dk

Odp:ciąża w Danii ! prosze o informacje , ważne!
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Cze 2016, 21:40:15 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309165
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16837
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39591
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45805
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand