poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ciąża w Danii ! prosze o informacjec  (Przeczytany 34991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

justynka1985

• Gość
ciąża w Danii ! prosze o informacjec
« dnia: 15 Lis 2009, 21:04:15 »
witam wszystkich,jestem w ciąży i mieszkam wraz ze swoim chłopakiem w Danii. Prosze nas pokabusewac bo nie bardzo wiemy jakie sa potrzebne dokumenty abym mogła urodzić w Danii.Wiem,ze w wielu watkach sa podane informacje ale jedna zaprzeczaja drugiej. A więc powiem wam jakie mamy dokumenty a ja prosze o dalsze wskazówki.
Chłopak ma umowe o prace i złożył wniosek o numer cpr,teraz z tego co wiem mosimy zdobyc pozwolenie o pobyt.A co dalej?Wiem,ze mósimy sie starac o tzw żółta karte ale nie wiem co ze mną bo nie pracuję.
Proszę o informacje. I serdecznie dziękuje wszystkim z góry.Pozdrawiam

Offline Kasiadejv

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ciąża w Danii ! prosze o informacjec
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lis 2009, 22:37:54 »
Jak się coś dowiesz to napisz do mnie na maila dejvkasia@gmail.com. Ponieważ sama jestem w podobnej sytuacji i jeszcze nikt tak naprawde nie napisał mi co powinnam zrobić,,,pozdrawiam

mamma

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lis 2009, 22:45:05 »
Jesli nie wystarcza Wam ten watek:
http://poloniainfo.dk/forum?topic=11598.0
To po prostu niech sie Wasi chlopacy przejda do komuny i zapytaja o wszystko. Bedziecie mialy informacje ze zrodla i nikt Was w blad nie wprowadzi.
Osobiscie uwazam rodzenie w Danii w takiej sytuacji, w jakiej jestescie, za co najmniej lekkomyslnosc. Ale skoro sie upieracie...

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lis 2009, 10:46:30 »
jeśli pracowałaś wcześniej w Polsce to dopabuse po urodzeniu lub krótko przed ,masz jakies prawa,chodzi o okresy składkowe z państwa ,w którym je opłacałaś!można je przedstwiwć do macierzyńskiego!ale zanim to nastąpi musisz chodzić do lekarza,a żeby do niego chodzić bezpłatnie muisisz mieć ubezpieczenie,czyli żółtą kartę!odrębną dla siebie!

Offline anielkaaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lis 2009, 13:08:58 »
Po pierwsze w którym miesiącu ciąży jestes? Byc moze uda ci sie jeszcze znalezc prace, ciaza to przeciez nie choroba, a byloby to na twoja korzysc, zapewniam. Wystarczy przepracowac 13 tygodni w pelnym wymiarze godzin (37/tydzien) bedac w ciazy aby nalezaly ci sie swiadczenia po urodzeniu. Problem u ciebie jest w tym, ze aby pojsc do lekarza i na kontrole musisz miec zolta karte. Bez pracy jej nie dostaniesz. Chyba, ze jestes ze swoim chlopakiem w zwiazku dluzej niz 2 lata i ponad 2 lata mieszkaliscie razem co mozesz udokumentowac wspolnym adresem. Wtedy mozesz uzyskac wszystkie dokumenty z tytulu laczenia rodzin. I na podstawie tego, ze on pracuje i ma zolta karte i ty taka dostaniesz - to tak jak ubezpieczenie rodzinne w Polsce. Jezeli i tak nie da rady zawsze mozesz probowac dostac sie do szpitala jako turystka - jak bedziesz juz rodzic musza cie przyjac i porod odebrac. Tylko, ze wtedy kontrolowac przebieg ciazy powinnas w Polsce albo prywatnie.

paranoja

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lis 2009, 19:52:50 »
Coraz wiecej ludzi jest leniwych, nie chce im sie czytac i powtarzaja te same pytania, przez co forum niepotrzebnie sie zapelnia!!!!

Barbarella

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lis 2009, 14:49:32 »
Witam
to nieprawda, że wystarczy przepracować 13 tygodni i dostaniesz macierzyńskie , ja pracowałam rok przed ciążą i 16 tygodni w ciąży a potem skończył mi się kontrakt. Pracodawca mi nie przedłużył. Byłam w związkach i stwierdzili, że pracodawca ma takie prawo, bo to nie jest zwolnienie tylko koniec kontraktu. A po porodzie w komunie stwierdzili, że macierzyński mi nie przesługuje bo nie pracowałam do 8 miesiąca . Tak historie o 13 tygodniach pracy można w bajki włożyć.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lis 2009, 14:49:32 »

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lis 2009, 15:05:19 »
pracodawca ma prawo nie przedłuzyc kontraktu kobiecie w ciązy...
niestety..
no nie powinno tak ja jestem w ciąży ale mam kontrakt na stałe.
w co do pracy do 8 msc, to kilka znajomych poszło na chorobowe duuuużo duuzo wczesniej , no a macierzyńskie normalnie dostały od 8 msc ciązy , ale ona miały również kontrakty na stałe, no a w przypadku zwolnienia z pracy to po prostu nie wiem jak to jest wg.,prawa

[Posted on: 30 Listopad  2009, 15:01:48]

"Jeżeli rodzice pracowali przez 13 tygodni przed narodzinami dziecka 120 godzin, są uprawnieni do otrzymywania dodatku na zwrot kosztów utrzymania. Wysokość dodatku jest obliczana na podstawie godzinowej stawki w miejscu zatrudnienia. Świadczenie to jest wypłacane przez władze lokalne w miejscu zamieszkania. Umowa z pracodawcą może określać wypłacanie częściowego lub pełnego wynagrodzenia przez część lub cały okres trwania świadczenia."
ze str.http://poloniainfo.dk/forum?topic=10908.0

Barbarella

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lis 2009, 15:24:47 »
Tak, taż  te informacje czytałam wcześniej na poloni i powoływałam się na nie w komunie. Niestety w urzędzie kobieta stwierdziła, że nie ma czegoś takiego- może podałby ktoś aktualny przepis po duńsku, albo może wypowie sie osoba która przepracowała  tylko 13 tygodni i otrzymała macierzyńskie.

aneczka.k

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lis 2009, 15:31:30 »
Witam
to nieprawda, że wystarczy przepracować 13 tygodni i dostaniesz macierzyńskie , ja pracowałam rok przed ciążą i 16 tygodni w ciąży a potem skończył mi się kontrakt. Pracodawca mi nie przedłużył. Byłam w związkach i stwierdzili, że pracodawca ma takie prawo, bo to nie jest zwolnienie tylko koniec kontraktu. A po porodzie w komunie stwierdzili, że macierzyński mi nie przesługuje bo nie pracowałam do 8 miesiąca . Tak historie o 13 tygodniach pracy można w bajki włożyć.

Tu nie chodzi o to ze wogole trzeba miec tyle przepracowane tylko nalezy miec przepracowane 13 tyg a w nich 120 godzin przed pojsciem na macierzynski. Z Twojego opisu wynika ze od poczatku ciazy przepracowalas ok 4 miesiace pozniej skonczyl Ci sie kontrakt i siedzialas w domu nic nie dostajac po kolejnych 5 miesiacach urodzilas i poszlas do komuny aby wyplacali Ci macierzynskie, nie bylo to mozliwe poniewaz oni brali pod uwage nie te 4 miesiace ktore przepracowalas na poczatku ciazy ale 13 tygodni przed porodem czyli tez ok 3 miesiace przed porodem wtedy nie pracowalas wiec nie mieli podstaw do wyplaty. Sama nie dostaje zadnych pieniedzy tylko u Mnie byl problem z tym ze oni licza inaczej i ja licze inaczej wedlug nich mialam 119 godzin a wedlug Mnie wiecej haha

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Lis 2009, 15:46:01 »
nie żartuj że nie wypłacaja Ci macierzyńskiego z powodu 1 godziny ???
o ja , chyba bym sie zastrzeliła :/

Barbarella

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Lis 2009, 15:57:17 »
 aneczka.k masz rację dlatego napisałam,że trzeba pracować w 8 miesiącu, a najlepiej mieć stały kontrakt.Jednej godziny brakło no cóż w dobie kryzysu komuna oszczędza podobnie jak pracodawcy >:(

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lis 2009, 16:02:12 »
ja bym żądała od nich na piśmie tej odmowy!a związki cóż,mi też mówili ,że nie dostanę a ja załatwiłam bez ich pomocy sobie wszystko ;)

Barbarella

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Lis 2009, 16:08:49 »
EUZEBINA to znaczy, że przepracowałaś tylko 120 godzin i dostałaś macierzyńskie, bo nie wiem jak mam rozumieć to stwierdzenie załatwiłam sobie wszystko-jak możesz to trochę jaśniej. Być może obalimy tu mit 120 godzin albo go podtrzymamy.

mamuśka24

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Lis 2009, 21:28:07 »
powiedzcie mi jak to jest jak komuna liczy te przepracowane godziny bo jak ja mam np w miesiącu 120h to chyba zamało bo mieiąc ma 30 albo 31 dni a 4 tygodnie 28 dni

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Lis 2009, 21:28:07 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309445
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16876
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39606
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45836
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42614
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand