Ogólne > Edukacja

Oceny szkolne czyli 5-tka 6-tka a może lepiej 12-tka?

(1/2) > >>

willy:
Kto posiada dzieci w wieku szkolnym, dobrze wie iż w szkołach obowiązuje 7mio stopniowa skala ocen. Nie każdy jednak wie dlaczego w Danii używa się właśnie takiej skali.
W Duńskich szkołach podstawowych ocenom podlegają uczniowie klas 8-10. Uczniowie muszą zostać ocenieni przynajmniej dwa razy w roku. Ci którzy uczęszczają do 9 i 10 klasy podlegają również ocenie całorocznej, która pojawia się na świadectwie szkolnym. Stopnie są przyznawane za wyniki w nauce, a nie za zachowanie czy ogólne podejście do pracy w szkole. Nieodrobione prace domowe nie mają wpływu na ocenę końcową z danego przedmiotu. Ocenia się jedynie przedmioty, z których uczeń jest egzaminowany.

Obecnie w duńskich szkołach używa się 7mio stopniowej skali ocen.

7-mio stopniowa skala ocen została w Danii wprowadzona 1 sierpnia 2006 roku i dotyczyła szkół podstawowych i gimnazjów. Rok później zaczęły z niej również korzystać wyższe uczelnie. Wygląda ona następująco:

12   otrzymuje się za wyróżniające osiągnięcia   (ECTS: A )
10   otrzymuje się za doskonałe osiągnięcia   (ECTS: B)
7:   otrzymuje się za dobre osiągnięcia   (ECTS: C)
4   otrzymuje się za średnie osiągnięcia   (ECTS: D)
02   otrzymuje się za odpowiednie osiągnięcia   (ECTS: E)
00   otrzymuje się za nieodpowiednie osiągnięcia   (ECTS: Fx)
-03   otrzymuję się za prezentację nie do przyjęcia   (ECTS: F)
7-mio stopniowa skala ocen znacznie ułatwia pracę nauczycieli i w przeciwieństwie do starej 13-to stopniowej, bardziej przypomina tę, z której korzysta się w innych krajach (ECTS- European Credit Transfer and Accumulation System).

Kilka faktów historycznych:

Od 1788 roku używano następującej skali:

Laudabilis præ ceteris   wyróżniający
Laudabilis (laud)   godny pochwały
Haud ilaudabilis (haud)   nie godne pochwały
Non contemmendus   nie pogardzany
0   oznaczało oczywiście niezaliczony egzamin
W latach 1805-1963 w Danii używano tak zwanej Øresteds skali, nazwanej tak na cześć H.C.Ørested (duński fizyk, chemik i farmaceuta). Øresteds skala wyglądała następująco:

Ug   „udmærket godt” wyróżniająco dobrze
Mg   „meget godt” bardzo dobrze
G   „godt” dobrze
Tg   „temmelig godt” ładnie
Mdl   „mådeligt” dziwnie
Slet   wcale
W roku 1845 każdej ocenie przypisano wartość liczbową (opracowaną przez H.C.Ørested). Ocenom przypisano kolejno liczby: 8, 7, 5, 1, -7 oraz -23. W roku skala została dodatkowo poszerzona o + oraz -.

13-tkową skalę wprowadzono do szkół podstawowych i gimnazjów w 1963 roku, a w 1971 na wyższych uczelniach:

13   doskonała i wyjątkowa samodzielna praca   12
11   doskonała samodzielna praca   12
10   doskonała, rutynowa praca   10
9   dobra praca, powyżej średniej   7
8   średnio-dobra praca   7
7   praca poniżej średniej   4
6   odrobinę niepewna, ale w miarę zadowalająca praca   02
5   niepewna i niezadowalająca praca   00
03   bardzo niepewna, bardzo wybrakowana i niezadowalająca praca   00
00   praca całkowicie nie do przyjęcia   +3

*) W ostatniej kolumnie podano odpowiednik aktualnej 7-mio stopniowej skali.   
Ocena 00 była przyznawana, kiedy uczeń oddał napisane zadania i stawił się na egzamin, natomiast udzielał odpowiedzi całkowicie nie związanych z tematem. Jeżeli uczeń nie stawił się na egzaminie nie podlegał ocenie.

13-tkowa skala była używana do 2006 roku, kiedy to zamieniono ją na prostszą - używaną do dziś skalę 7-mio stopniową.

http://poloniainfo.dk/artykuly/11-rozne/299-oceny-szkolne-czyli-5-tka-6-tka-a-moze-lepiej-12-tka

Habanero:
Ciekawy wpis. Ale nie byłbym sobą gdybym nie dorzucił czegoś od siebie ;D  Otóż aktywność na zajęciach ma ogromny wpływ na ocenę końcową ; wszelkie projekty, prace domowe i do tego lista obecności. Wiem bo nie tak dawno temu zakończyłem swoją przygodę z duńskim systemem edukacji ;D

Jomir:
Ale chyba nie folkeskolen? Bo T tyczylo folkeskolen, gdzie ocena pochodzi z afgangsprøve.

Habanero:
qde... ja na prawdę dużo rozumieć  ;) I wiem gdzie się znajdujemy... Ale czy nie lepiej by się czytało / czy nie ładniej by to wyglądało , gdybyśmy nie mieszali języków i po prostu pisali w jednym ?  Przepraszam że się czepiam , ale to taka osobista prośba.

Odpowiadając na pytanie ; to była zwykła szkoła zawodowa. Wzięło mnie na stare lata i poszedłem się uczyć jako "dorosły uczeń" razem z duńską gówniażerią. Przerwa na reklamę ; z egzaminu końcowego dostałem 12 :D

Jomir:
No ok:). To teraz znajdz nazwe dla szkoly , ktora Niby jest podstawowka, ale chodzi sie do niej 9 lat i konczy sie egzaminami podobnymi do testu gimnazjalnego, ktory daje wstep do gimmazjum, ktore jest odpowiednikiem polskiego liceum.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej