Ogólne > Edukacja

Oceny szkolne czyli 5-tka 6-tka a może lepiej 12-tka?

<< < (2/2)

Habanero:

--- Cytat: Jomir w 17 Lut 2016, 16:56:43 ---No ok:). To teraz znajdz nazwe dla szkoly , ktora Niby jest podstawowka, ale chodzi sie do niej 9 lat i konczy sie egzaminami podobnymi do testu gimnazjalnego, ktory daje wstep do gimmazjum, ktore jest odpowiednikiem polskiego liceum.

--- Koniec cytatu ---

hehehh... no tak :)  Uwierz na słowo że jestem 100% facetem; nie lubię sobie komplikować życia :) Więc u mnie to po prostu podstawówka :D  Morzna?  Morzna ! :D

Habanero:
Żeby nie było że piszę nie na temat... Chciałbym zapytać "tęgie głowy" jak to jest z testami w duńskich szkołach ? Zaliczyłem ich całe mnóstwo, ale nadal nie ogarniam systemu zaliczania/oceniania tychże testów ; jest sobie ileś tam zadań, za które otrzymuje się po jednym punkcie za każde. A każde z nich składa się z trzech pytań. Tylko trzy poprawne odpowiedzi zaliczają zadanie i dają punkt. Wprawdzie już mam to za sobą , ale nadal uważam ten system za niesprawiedliwy. Może ktoś z Was ma coś do powiedzenia na ten temat ?  Tylko bez wytykania mi że głosowałem na PiS...

Jomir:
Glowe mam raczej w normalnym rozmiarze, ale czapki nigdy nie nosilam, wiec nie jestem w stanie potwierdzic czy jest to S czy XXL.

CHhodzilam do dwoch szkol w Danii. W jednej kazdy egzamin byl egzaminem panstwowym, a zdanie wszystkich egzaminow, dawalo licencje panstwowa na wykonywanie zawodu, bez ktorej nie mozna tego zawodu wykonywac. Tu oceny byly punktowe. max. 50 punktow, by zdac, trzeba  bylo uzyskac minimum 20. O ilosci uzyskanych punktow, nigdy nie informowano, informacja byla na zasadzie zdal/nie zdal. Przy kazdym pytaniu ezgaminacyjnym byla podana ilosc punktow, ktora mozna otrzymac za odpowiedz, przy "podpytaniach" bylo okreslenie, ile dokladnie za ktora czesc.
Utrudnieniem bylo, ze polowa egzaminu byla na zasadzie prawda/falsz, ale pytania podchwytliwe, a za zla odpowiedz mozna bylo dostac punkt ujemny. Tak, ze ostatecznie mozna otrzymac wynik ujemny.

Druga szkola, byla szkola branzowa, dajaca liencje branzowa na wykonywanie zawodu.
tutaj byly wyniki procentowe. 100% za wszystkie odpowiedzi. BY zdac, trzeba bylo miec najczesciej 50%, choc na jednym przedmiocie wymagano 75%. Tutaj tez bylo podane ile procent za kazde pytanie. Punktow ujemnych nie bylo.

Wiec ja akurat zderzylam sie z bardzo przejrzysta forma oceniania.

ps. glosowales na piS  ;D ;D ;D

Habanero:
pewnie teraz dopabuse napytam sobie biedy... Nie głosowałem na PiS :D  Głosowałem na Kukiza

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej