poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Sprowadzanie auta z Danii do Polski  (Przeczytany 29045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Sprowadzanie auta z Danii do Polski
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Sty 2013, 11:18:09 »
No tak. Teraz zrobiłabym tak samo, ale zu spät :) Jak to się mówi, gdyby człowiek wiedział, że się przewróci to by się położył.
Korzenie arystokratyczne? To w związku z poszukiwaniami księżniczki czy jak? Jestem zaklepana :)

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sty 2013, 11:23:26 »
Trudno, to tylko tak formalnie!!!
Pozdrawiam Wszystkich

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sty 2013, 14:34:49 »
kubusinski bez urazy ale ja tu widzę przepis na frajera, skat to nie jest instytucja Salomonowa, muszą  dopełniać to dziurawe wiadro na wszelkie możliwe sposoby bo inaczej będziem musieli zgrywać greków  ::)
Co do wypowiedzi Roga jeśli mogę, troszkę przeglądałem strony skat  też te z obliczeniami  i nigdzie nie znalazłem wzmianki że najpierw odejmujemy wat ( owszem 15% ale min 8500 kr podatku nie oddają)  :o no ale to moja interpretacja  :)
Twoja interpretacja jest OK. Momsu sie nie odlicza, ale mnie chodzilo tylko o zilustrowania, ze cena nabycia samochodu  sklada sie z wielu elementow, a podatek rejestracyjny jest jednym z nich. Chcialem wytlumaczyc/porownac  wielkosc samego podatku przy zakupie pojazdu w 2011 i przy sprzedazy w 2012. Pozdrawiam.

Offline kubusinski

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Sty 2013, 18:14:24 »
niutek kazdy robi po swojemu  ja wole kupic dobre auto i nie martwic sie czy dojade do pl czy mi stanie po drodze moglem zostawic w rozliczeniu kupujac inne zrobilem jak zrobilem i sie zdziwilem to mnie nauczylo i tyle a roga ma racje z  tymi podatkami od auta cena u dilera jest wyzsza niz w skacie i tyle na temat pozdrawiam i zycze milego weekendu
 pige 3maj sie bedzie ok pozdro

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sty 2013, 09:47:57 »
niutek kazdy robi po swojemu  ja wole kupic dobre auto i nie martwic sie czy dojade do pl czy mi stanie po drodze moglem zostawic w rozliczeniu kupujac inne zrobilem jak zrobilem i sie zdziwilem to mnie nauczylo i tyle a roga ma racje z  tymi podatkami od auta cena u dilera jest wyzsza niz w skacie i tyle na temat pozdrawiam i zycze milego weekendu
 pige 3maj sie bedzie ok pozdro

Nie bardzo wiem co Ty akurat uwazasz pod pojeciem "dobre auto"? A malo sie widzi autek na lawetkach? ostatnio Porsche Chejene. Pozdrawiam Wsyzstkch

Offline Pige

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Sty 2013, 07:19:04 »
Niutek, strasznie czepialski jesteś..
A ja jestem takiego samego zdania co kubusinski.. Już raz kupiłam auto w Danii.. I to w salonie w którym pracowałam.. I właściciel mnie zapewniał, że będę mega zadowolona i co? I doopa. Po pół roku wszystko zaczęło się sypać. Auto musiałam sprzedać za połowę ceny zakupu. I wtedy powiedziałam sobie, że takiego błędu już nie popełnię. Wyszło inaczej :D Ale to już tak jest, jak kobieta kupuje samochód. Hmm..
Dzisiaj piszę maila do Motorregistret w celu zakończenia tej całej sprawy. Zobaczymy, kiedy odpiszą i co w ogóle napiszą.
Pozdrawiam :)

Niutek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sty 2013, 17:04:36 »
Nie czepiam sie, dobre to zarowno te dobrych marek jak i te ktore wlasnie sa bezawaryjne. Ja kupilem niespelna 4 latka lichej marki i nie psiocze. Jest Ok (odpukac). Pozdrawian Wszystkich

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sty 2013, 17:04:36 »

Offline rav119

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Mar 2016, 17:56:25 »
Hej, dziś kolega tłumaczył mi jak to jest z eksportem aut do PL
Chciałbym, żeby ktoś zweryfikował. Przykładowo to BMW http://www.dba.dk/bmw-520d-20-touring-aut/id-1021442124/
Według kolegi 314 000 to cena z tym chorym podatkiem 180%, im starsze auto tym mniejszy % podatku zwracają.
Można podobno przyjąć, że gdy auto starsze niż 2009 to zwracają 60% ceny całkowitej, 09-13 60-75%, 13-15 75-90%.
Na przykładzie tego BMW tłumaczył, że zwrócililby 251 200dkk.
Zatem koszt jaki bym poniósł to 314-251,2= 62 800 dkk, co daje jakieś 38 000zl. Doliczając VAT w PL to i tak mamy połowę wartości, bo u nas można go sprzedać za 90-100 tyś zl.
Czytałem wasze posty o zwrocie tego podatku, że różnie z tym bywa.

Jak to jest z tym zwracaniem podatku? Bo gdyby było tak jak pisze, to handlarze by się tu bili o samochody.

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Mar 2016, 10:23:00 »
Można podobno przyjąć, że gdy auto starsze niż 2009 to zwracają 60% ceny całkowitej, 09-13 60-75%, 13-15 75-90%.

Kompletna bzdura.

Szczegółowych wyliczeń można dokonać tutaj:
https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr?_nfpb=true&_nfpb=true&_pageLabel=beregn_registreringsafgift&_nfls=false
oraz tutaj:
https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr?_nfpb=true&_nfpb=true&_pageLabel=vis_koeretoejsvurderinger&_nfls=false

Na przykładzie tego BMW zwrot wyniósłby ok. 160 000 koron (informacje na podstawie 2 linku).

Żadnego VAT-u w Polsce nie doliczasz, masz do zapłaty akcyzę i opłaty dodatkowe (tłumaczenie, przegląd, dowód rej.).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Mar 2016, 10:23:00 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308568
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16724
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39547
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45688
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
Spadek w Danii po bliskiej osobie

Zaczęty przez pkanwaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19059
Ostatnia wiadomość 11 Lut 2021, 23:50:13
wysłana przez pkanwa