poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Czy moge zlozyc skarge na szpital?  (Przeczytany 4372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Czy moge zlozyc skarge na szpital?
« dnia: 15 Kwi 2016, 15:16:23 »
Witam.
Jak w temacie-czy mam prawo zlozyc skarge na ambulatorium przyszpitalne -ortopedyczne?Od pol roku "lecza" mnie wstrzykujac blokady sterydowe bez wykonania jakichkolwiek badan typu Usg czy MR-po 20 tygodniach chorobowego dopabuse skabusewano mnie na MR i EMG. Trzy blokady sterydowe,dwa razy po dwa tygodnie gips,12 wizyt u fysioterapeuty.Na oba badania musialam czekac 6 tygodni.Wynik MR mam juz na e-journal- w opisie widnieje uszkodzenie miesnia ale lekarka "leczaca" moj uraz twierdzi,ze go nie widzi na scanningu.Wynik EMG wykazuje uszkodzenie nerwu.Czas miedzy wizytami w Ambulatorium 8 do 10 tygodni.W miedzyczasie Jobcener pozbawia mnie prawa do sygedagpenge poniewaz przekraczam juz czas leczenia ktorego praktycznie nie ma,poniewaz blokady dzialaja krotko.Odwoluje sie i czekam na decyzje Jobcenter.Czy ktos juz to przerabial?Moze jakas rada co mam robic?

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: Czy moge zlozyc skarge na szpital?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwi 2016, 15:39:21 »
Udaj się do adwokata.
Jako osoba mało zarabiająca zapłacisz tylko kilkaset koron za pomoc w złożeniu skargi do odpowiedniej instytucji. (tzreba wypełnić wniosek o dopłatę oidp. Adwokat będzie wiedział co i jak).
Niestety robiłem to Dawno i nie pamiętam już dokładnie szczegółów.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwi 2016, 18:47:16 »
Tu mozesz:
http://stps.dk/da/borgere/klag-over-behandling/klage-over-sundhedsfaglig-behandling

NIe trzeba adwokata na tym etapie.
To instytucja rzadowa i cos w rodzaju rzecznika praw pacjenta.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwi 2016, 16:50:11 »
Bardzo dziekuje za porade.Wybieram opcje skargi przez borger.dk.Dlugotrwale siedzenie na zwolnieniu rujnuje finansowo wiec nawet te "kilkaset" koron na adwokata to na dzien dzisiejszy fortuna.Jeszcze raz dziekuje.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwi 2016, 17:24:50 »
Advokat i tak na razie wzial by pieniadze wlasnie za to.
Jezeli nie przyznaja CI racji, albo nie bedziesz sie zgadzala z tym co robia, wowczas zatrudnisz adwokata.
Musisz sie jedynie przygotowac, na to, ze to troche trwa.
My mamy w trakcie sprawe o odszkodowanie za powiklanie w wyniku blednego podania lekow mojemu synowi.

Zalozylam sprawe w licpu 2015. Jednakze na pewno nie bez znaczenia jest fakt, ze najpierw czekano do mniej wiecej listopada, by zobaczyc jak trwale sa uszkodzenia. Poza tym wszystko odbywa sie w miare plynnie. Jak prosza szpital o nadeslanie dokumentacji pacjenta, to daja szpitalowi 2-3 tygodnie.
U nas jestesmy na przed ostatnim etapie, tzn. niezalezny lekarz orzekl, ze lek zostal blednie podany, wiec czekamy juz na rozstrzygniecie.
o kazdym etpanie sprawy bedziesz informowana na biezaco. NA biezaco bedziesz widziala cala dokumentacje i etapy sprawy. 

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwi 2016, 17:45:08 »
Jomir napisz cos wiecej o twojej sprawie, az jestem w szoku to co przeczytalam. Tez mam nie mile doswiadczenia z dunska sluzba zdrowia ale u mnie to byla kwestia blednej diagnozy...

Advokat i tak na razie wzial by pieniadze wlasnie za to.
Jezeli nie przyznaja CI racji, albo nie bedziesz sie zgadzala z tym co robia, wowczas zatrudnisz adwokata.
Musisz sie jedynie przygotowac, na to, ze to troche trwa.
My mamy w trakcie sprawe o odszkodowanie za powiklanie w wyniku blednego podania lekow mojemu synowi.

Zalozylam sprawe w licpu 2015. Jednakze na pewno nie bez znaczenia jest fakt, ze najpierw czekano do mniej wiecej listopada, by zobaczyc jak trwale sa uszkodzenia. Poza tym wszystko odbywa sie w miare plynnie. Jak prosza szpital o nadeslanie dokumentacji pacjenta, to daja szpitalowi 2-3 tygodnie.
U nas jestesmy na przed ostatnim etapie, tzn. niezalezny lekarz orzekl, ze lek zostal blednie podany, wiec czekamy juz na rozstrzygniecie.
o kazdym etpanie sprawy bedziesz informowana na biezaco. NA biezaco bedziesz widziala cala dokumentacje i etapy sprawy. 

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwi 2016, 18:03:50 »
Mozesz zlozyc skarge do borger.dk albo do patientombuddet: stps.dk

Powinnas zdobyc prywatna opinie dobrego specjalisty ortopedy (absolutnie nie zwiazanego z tym szpitalem), tylko po to by miec   rzeczowe argumenty w skardze, ktora powinna byc bardzo scisla i rzeczowa. Obiecaj mu dyskrecje :) Pokaz mu cala historie choroby, ktora szpital musi ci udostepnic.

Lekarze maja cala, juz wyswiechtana, ksiazke fachowych wytlumaczen, ktora uzywaja w takich sytuacjach; na to powinnas byc przygotowana.

Sa tez adwokaci ktorzy prowadza takie sprawy wylacznie za 12-15% od "wygranej".
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2016, 18:18:20 wysłana przez zpatentem »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwi 2016, 18:03:50 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwi 2016, 19:11:00 »
Musze nieco sprostowac, bo chcac pisac ogolnie, wprowadzilam w blad.
Lek podano prawidlowo, i wybor leku byl ok. Natomiast lekarka nie reagowala na dzialania uboczne leku, przez kilka miesiecy, mimo iz wielokrotnie na to wskazywalam.
Miala zawsze jakies wytlumaczenie i twierdzila, ze to tylko dla tego, ze za mala dawka leku i ja podkrecala.
Na koniec wzielam syna to innego specjalisty, ktory po 5 minutowej wizycie stwierdzil, ze to sa powiklalania po leku.

W ciagu 6 miesiecy od odstawieniu leku, objawy ustapily. NIestety, moj syn byl blisko wozka inwalidzkiego.
Niezalezny specjalista, ktory na zlecenie "powiedzmy instytucji praw pacjenta - tej z linku" jest ze mna zgodny, wybor leku byl sluszny i uzasadniony, ale jego przedluzanie i niereagowanie na objawy uboczne juz nie. Uznal za bezsasadne przedluanie leku i dzialanie na szkode pacjenta.
Bardzo ciekawa jestem w jakiej wysokosci odszkodwanie syn otrzyma.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwi 2016, 14:26:56 »
W moim przypadku nie wykonano zadnych badan a diagnoze postawiono"na oko".Dopabuse po 5 miesiacach i trzech blokadach sterydowych skabusewano mnie na Eng i MR.Okazuje sie ,ze oba badania wykazuja uszkodzenia.Mam uszkodzony nerw lokciowy,miesien i do tego zespol ciesni nadgarstka a wizyta u "lekarza " dopabuse za miesiac.Nie mam zamiaru walczyc o jakies pieniadze-wystarczy mi udowodnienie nieprawidlowego postepowania.Moj pracodawca i tak wykazuje ogromna cierpliwosc i ciesze sie ,ze mnie jeszcze nie zwolnil chociaz moglby.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwi 2016, 16:49:31 »
w przypadku mojego syna pieniadze byl i sa istotne. W momecie zakladania sprawy nie wiadomo bylo czy odzyska sprawnosc fizyczna. Odzyskal. Ale zyl przez 1,5 roku z przykurczem miesni, bedac niezdolnym do przejscia wiecej niz 100 metrow.
Ja zrezygnowalam z fazy "porozumienia z lekarzem", mam wyksztalcenie w tym zakresie, wiec dobrze wiem, dlaczego wybrala ten lek. Natomiast tlumaczenie dlaczego nie przerwala, mimo moich sugestii, tudziez jakim cudem nie rozpoznala dzialan ubocznych mimo wieloletniego doswiadczenia w zawodzie, do niczego nie byly mi potrzebne.
Moj syn jest niepelnosprawny, pieniadze przydadza sie. Tak naprawde i tak beda niczym w stosunku do tego, jak zyl przez ten okres. Ale "pyt med det".

W Twoim przypadku trudno orkeslic jak wielka szkode poniosly "blokady",  bo nie jest niestety znany stan wyjsciowy.
Kazdy dobry lekarz, powinien jednak wiedziec, ze "blokad" nie mozna naduzywac i ze generalnie to najgorsze wyjscie.
Usmierza sie bol, i uzywa uszkodzone narzady powiekszajac uszkodzenia.
Jednorazowe zastosowanie jest ok. w celach diagnostycznych, ale trzy bez badania uzasadnione nie byly.

Zalozenie sprawy nic nie kosztuje, nie wymaga tez sporo czasu - sami zbieraja dokumenty.
Sledzenie sprawy odbywa sie rowniez przez internet.
Moze jednak zamiast zemsty (skarga), domagac sie po prostu odszkodowania za bol. Pamietaj, ze jedyne co uzyskasz w drodze skargi to ewentualne przeproszenie. NIkt nie zostanie ukarany. Tak dziala system opieki zdrowotnej w Danii w czasach oszczednosci.
Mialam caly semestr zajecia o "organizacji, funkcjonowaniu i finansowaniu systemu zdrowotnego" uwierz mi, ze wszystko poszlo ksiazkowo - zmuszeni sa do selekcjonownia priorytetowania i oceny punktowej!!! tak! mi tez oczy wyszly! Dlatego nikt za nic nie zostanie ukarany, upomniany.

Mozesz natomiast skarzyc sie na nieprawidowa diagnostyke, blad w sztuce lekarskiej! Tu mozna jednak wiecej osiagnac.

No, ale to tylko moje zdanie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwi 2016, 16:49:31 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26637
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17903
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39565
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18997
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?