Ogólne > Hydepark
pobyt stały
Jomir:
Co masz na mysli piszac pobyt staly? Bo mam wrazenie, ze mylisz dwa rodzaje pobytow.
1. Pobyt staly - mozna otrzymac po pieciu latach zamieszkiwania w Danii. Warunkiem jest nie pobieranie zasilkow (A-kasse nie jest zasilkiem).
2. Pobyt unijny na czas nieokreslony otrzymuje sie zaraz po przyjezdzie i jest czysto powiazany z przyczyna pobytu. Czyli jezeli otrzymales na pdostawie pracy, to jest wazny tak dlugo, jak masz prace. Plus trzy miesiace na poszukiwanie pracy .
Castro:
Dzięki za odpowiedź,
Uzupełniając:
Chodzi mi o pobyt stały.
3 tygodnie temu złożyłem wniosek o pobyt stały na podstawie pozwolenia o pracę, co zostało udokumentowane zaświadczeniami od mojego pracodawcy i od A kasse, wszystkie warunki w tym momencie spełniałem. A jeśli zostanę zwolniony do grudnia, to nie nabędę jeszcze prawa do otrzymania arbejdsløshedsdagpenge.
leo1:
Przyjacielu z tego co wiem to pobyt staly potwierdza dokument o nazwie tidsubegrænset ophold.
Castro:
Tak, permanent opholdstilladelse i tidsubegrænset ophold (TUB) to to samo.
Jomir:
EU ophold jest nieograniczoany czasowo, ale przyczynowo-skutkowo.
Po pieciu latach mozna sie starac o pobyt staly, nieogranioczny czasowo, powiedzmy bezwarunkowy.
Nie chce mi sie teraz szukac po przepisach, by powbawic sie w semantyke (czyli co jak sie dokaladnie nazywa), ale taka jest zasadnicza roznica w prawach, obowiazkach i konsekwencjach.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej