Ogólne > Hydepark
Brexit co on oznacza dla nas?
zpatentem:
Trudno sie przypatrywac, bez krytycznych uwag, obecnej sytuacji w Polsce, daleko mi do Twojej akceptacji zmian prowadzacych do rozlamu spoleczenstwa. Niestety, brak nam (mnie i larwom :) ), Twojego zrozumienia i entuzjazmu.
Moze przypomnij mi co Ci sie w Dani kiedykolwiek podobalo.
Habanero:
--- Cytat: zpatentem w 02 Lip 2016, 18:25:10 ---
Moze przypomnij mi co Ci sie w Dani kiedykolwiek podobalo.
--- Koniec cytatu ---
Pia Kjærsgaard
daniaa:
--- Cytat: cwsm111 w 02 Lip 2016, 17:05:00 ---w 1989 urzednikow bylo 160 tysiecy, obecnie w polskich urzedach zasiada 444 tysiace ,sukces pelna gębą.
--- Koniec cytatu ---
Przykład słaby, bo po pierwsze wg europejskiej statystyki urzędniczne stanowisko to również policja czy wojsko, więc mamy później przykłady, że w kraju tnącym koszty do zgłoszenia policja nawet nie przyjezdza bo tłumaczy, że to mała (kosztowo) szkoda ;)
A zarazem z drugiej strony dane z 2010, bo te znam, mówią o Danii jako rekordowym kraju pod względem liczby zatrudnionych w sektorze publicznym z wynikiem ponad 34% wszysktich pracujących w tym kraju! Wiem, że ten wynik jest już prawdopodobnie niższy, bo to się odczuwa, kiedy próbuję coś się dowiedzieć, a nie ma osób kompetentych po drugiej stronie, bo po prostu ich brak, ale nadal będzie to daleko do kilkunastu procent w polskim sektorze publicznym. Podawanie liczby w tysiącach nie ma przecież sensu, ponieważ większy kraj, więcej miast, więcej mieszkańców i spraw. To jak mieć Komunne np.Aarhus w mieście Aalborg dla całej Jutlandii:)
Habanero:
--- Cytat: daniaa w 02 Lip 2016, 20:25:25 ---Przykład słaby, bo po pierwsze wg europejskiej statystyki urzędniczne stanowisko to również policja czy wojsko,
--- Koniec cytatu ---
Hmmmm... Od kiedy ? Mam za sobą kawałek życia w jednym z tych sektorów i wierz mi że nigdy nie byłem, nie czułem się i nie zarabiałem jak urzędnik...
cwsm111:
--- Cytat: daniaa w 02 Lip 2016, 20:25:25 ---Przykład słaby, bo po pierwsze wg europejskiej statystyki urzędniczne stanowisko to również policja czy wojsko, więc mamy później przykłady, że w kraju tnącym koszty do zgłoszenia policja nawet nie przyjezdza bo tłumaczy, że to mała (kosztowo) szkoda ;)
--- Koniec cytatu ---
Czystej biurokracji ,napędzonej w ostaniach czasach przez UE jest 444 tysiecy , jeżeli doliczymy sluzby mundurowe ,sędziów ,prokuratorów ,itd .to na garnuszku przeciętnego podatnika jet blisko 997 tysiecy .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej