Ogólne > Hydepark

Brexit co on oznacza dla nas?

<< < (2/12) > >>

annaz:

--- Cytat: Jomir w 24 Cze 2016, 12:51:40 ---Wielka Brytania dawala kase, Polska ciagnie, wiec nie sadze 
--- Koniec cytatu ---
Polska w 2016 roku będzie płatnikiem netto do UE.
"... Polska w przyszłym roku więcej pieniędzy wpłaci do budżetu Unii Europejskiej niż otrzyma. – Z powodu opóźnienia w uruchomieniu nowej perspektywy unijnej na lata 2014-2020 nasz kraj stanie się płatnikiem netto – stwierdził Jerzy Kwieciński -wiceminister w nowym resorcie rozwoju na antenie radia Wnet."
Dotacje są ważne, ale według mnie najważniejszy jest dostęp Polski do wspólnego rynku. W końcu Polska też za kilka lat będzie tylko płatnikiem netto.
http://wolnemedia.net/polska-w-2016-r-bedzie-platnikiem-netto-ue/

Jomir:
bedzie w 2016...
czyli jednak przez 12 lat wiecej brala niz dawala...

roga:
A zapomnielismy ile Polska otrzymala milardow jeszcze przed wstapienime do Unii. Mam na mysli okres zaraz po upadku "muru", kiedy to szczegolnie Niemcy pompowali mialiardy marek w ramach pomocy sasiadowi. Oczywiscie nie bezinteresownie, widzac ogromne mozliwosci gospodarcze i polityczne, ale takie sa prawa ekonomii i polityki. nie sadze, ze te ogromne inwestycje zaszkodzily Polsce, wrecz przeciwnie, przyspieszyly ten bardzo silny rozwoj gospodarczy. 25-30 lat, patrzac z jakiego punktu wyjsciowego startowala Polska jest krotkim okresem. Dzisiaj Polska jest na poziomie wilu innych krajow europejskich (nie tylko z bylej Europy Wschodniej), co niestety bez kapitalu byloby do osiagniecia w tak krotkim czasie. Podobna sytuacja byla kiedys w Europie, gdzie wlasnie pieniadze/inwestycje pozwolily na dzwigniecie sie w relatywnie szybkim czasie wielu krajom - mam na mysli plan Marshalla.   

cwsm111:

--- Cytat: roga w 24 Cze 2016, 19:28:33 ---A zapomnielismy ile Polska otrzymala milardow jeszcze przed wstapienime do Unii. Mam na mysli okres zaraz po upadku "muru", kiedy to szczegolnie Niemcy pompowali mialiardy marek w ramach pomocy sasiadowi. Oczywiscie nie bezinteresownie, widzac ogromne mozliwosci gospodarcze i polityczne, ale takie sa prawa ekonomii i polityki. nie sadze, ze te ogromne inwestycje zaszkodzily Polsce, wrecz przeciwnie, przyspieszyly ten bardzo silny rozwoj gospodarczy. 25-30 lat, patrzac z jakiego punktu wyjsciowego startowala Polska jest krotkim okresem. Dzisiaj Polska jest na poziomie wilu innych krajow europejskich (nie tylko z bylej Europy Wschodniej), co niestety bez kapitalu byloby do osiagniecia w tak krotkim czasie. Podobna sytuacja byla kiedys w Europie, gdzie wlasnie pieniadze/inwestycje pozwolily na dzwigniecie sie w relatywnie szybkim czasie wielu krajom - mam na mysli plan Marshalla.
--- Koniec cytatu ---

Zacny dobór slow Milordzie.

Jeżeli mamy bys takimi purystami językowymi ,to nie było żadnego wpompowywania kapitału,Bryla prywatyzacja przeprowadzona w skandalicznych warunkach.Nie tylko firm które zaskoczyła transformacja,jak i całkiem przyzwoite firmy który pomagało sie stanąć na przepaścią ,  i potem pomagało się znaleźć inwestora  ,który łaskawie wyciągał pomocna dłoń ...ups -wpompowywał fundusze.Tak jak cala UE pomaga nowym członkom UE z pobudek czysto altruistycznych ,pochylając się nad bieda i czysta niesprawiedliwością , by żyło się lepiej .

Dobre

Habanero:

--- Cytat: roga w 24 Cze 2016, 19:28:33 ---A zapomnielismy ile Polska otrzymala milardow jeszcze przed wstapienime do Unii. Mam na mysli okres zaraz po upadku "muru", kiedy to szczegolnie Niemcy pompowali mialiardy marek w ramach pomocy sasiadowi. Oczywiscie nie bezinteresownie, widzac ogromne mozliwosci gospodarcze i polityczne, ale takie sa prawa ekonomii i polityki. nie sadze, ze te ogromne inwestycje zaszkodzily Polsce, wrecz przeciwnie, przyspieszyly ten bardzo silny rozwoj gospodarczy.   

--- Koniec cytatu ---

Silny rozwój gospodarczy... Rogasiu ! Ty dobrze wiesz, wiesz nawet lepiej ode mnie czy kogokolwiek że te wszystkie "unijne" wskaźniki rozwoju , krzywe , słupki , rejtingi etc. to pic na wodę. To jest bardziej sztuczne od cycków Pameli. Zrobili to i wciąż nam wciskają tylko i wyłącznie dla swoich potrzeb i nie ma to najmniejszego pokrycia z rzeczytwistością.

O jakim rozwoju mówisz ?  Masz może na myśli polskie stocznie ?  Te stocznie , które zbudowała komuna... Te stocznie były najlepsze na świecie. Ale Niemcom było to nie na rękę. Dlatego "wpompowali" mnóstwo kapitału w ich wykończenie. Niedobitki dorżnął herr TuSSk , wzamian za co może teraz pierdzieć w unijny stołek. A może chcesz powiedzieć coś na temat polskiego rybołówstwa ?  Albo górnictwa ?  Rozumiem Twój entuzjazm... Wszak nie gryzie się ręki która Cię karmi... Ale nie przesadzaj Waść

P.S. Całą perfidię eurokołchozu można dostrzec gołym okiem na przykładzie Grecji ; wykończyli ją (Niemcy) a teraz za bezcen kupują sobie na własność greckie wysepki. Z Polską też tak miało się stać ale przyszedł niedobry PiS i zablokował wyprzedaż Polskiej ziemi za bezcen....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej