Ogólne > Hydepark
AUTO Z DANII
saper107:
A czy czasem nie kupiłeś auta jako "bil til genopbygning" ? bo jeśli tak to dowód jest prawdopodobnie u taxatora z firmy ubezpieczeniowej i do niego powinieneś się zgłosić po naprawie (czasami się zdarza że takastor chce zobaczyć auto w trakcie naprawy, wszystko zależy jak uszkodzone było auto), jeśli auto ma aktualny przegląd nie trzeba robić nowego i takie auto można znów zarejstrować w Danii bez płacenia podatku.
Jeśli natomiast auto zostało skasowane ( totalskade) , handlarz powinien mieć registreringsattest z adnotacją ze SKAT że auto można ponownie zarejstrowac w Danii po uiszczeniu podatku (wtedy musi przejść przegląd i toldsyn), ale jeśli ma być zarejstrowany w Polsce to samochód nie musi jechać znów do Danii.
daniaa:
Co by nie wybrać, to jakiś dokument powinien być :)
--- Cytat: saper107 w 10 Paź 2016, 17:04:21 ---Jeśli natomiast auto zostało skasowane ( totalskade) , handlarz powinien mieć registreringsattest z adnotacją ze SKAT że auto można ponownie zarejstrowac w Danii po uiszczeniu podatku
--- Koniec cytatu ---
Coś mi się nie wydaje, że można takie auto (po "totalskade") ponownie zarejestrować w Danii. Ale wywiezc złomka - owszem ;)
saper107:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Coś mi się nie wydaje, że można takie auto (po "totalskade") ponownie zarejestrować w Danii.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, że można. To, że auto zostało zakwalifikowane jako "totalskade" wcale nie oznacza, że było w stanie agonalnym, a markę można było odczytać co najwyżej z dokumentów. Czasami wystarczy, że po z pozoru błahej stłuczce uszkodzona została część której koszt oraz wymiana jest bardzo droga (sterowniki i komputery umieszczone zaraz za zderzakiem) lub awarii uległ np silnik (sporo ubezpieczalni ma w ofercie ubezpieczenie od awarii silnika, skrzyni i innych podzespołów) to z reguły jeśli auto jest powyżej 5-7 lat (zależy oczywiście jeszcze od marki i ceny auta) idzie na "totalskade", potem pod młotek i na eksport. Takie auto można bez problemu naprawić i po przeglądzie, toldsynie i zapłacie afgiftu znów zarejestrować w Danii.
Co do auta kupionego jako "genopbygning" jedynym dokumentem do czasu naprawy i odwiedzin taksatora (nie jestem pewien ale przy szkodzie do 20 000kr taksator nie musi dokonywać oględzin po naprawie, robi się tylko zdjęcia) jest faktura zakupu, a registreringsattest dostaje się po wykonaniu naprawy.
lukas083:
Witam raz jeszcze. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sprawę cały czas pilotuję. Za kilka dni auto będzie już z pełnymi dokumentami. Dowiedziałem się, że faktycznie jest taka procedura z niektórymi autami z sprowadzanymi z Danii. Samochód po prostu po naprawie musi przejść przegląd exportowy. Wytyczne co do naprawy wydaje jakiś urząd albo ubezpieczyciel w Danii (nie orientuję się). Czy handlarz dodatkowo liczy na zwrot podatku...?? nie wiem ponieważ nie pytałem. Najważniejsze dla mnie jest to, żeby auto było po prostu z dokumentami w moich rękach. Fakt jest taki że pospieszyłem się z kupnem i na przyszłość już mam małą nauczkę. Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Łukasz
ps. Faktycznie zdjęcia po naprawie auta były robione, natomiast niestety to nie było wystarczające dla urzędu czy ubezpieczyciela i auto musiało ponownie odwiedzić Danię
Nawigacja
Idź do wersji pełnej