poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: AUTO Z DANII  (Przeczytany 16690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukas083

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
AUTO Z DANII
« dnia: 04 Paź 2016, 13:57:05 »
Witam Wszystkich. Wiem że na łamach forum już było na temat samochodów sprowadzanych z Danii do Polski ale nie mogę znaleźć nic na temat podobnego problemu. Sytuacja jest taka że kupiłem delikatnie uszkodzone z Danii. Samochód dotarł do Polski na lawecie i też tutaj został naprawiony. Sprawa niby żadna poważna ale dowiedziałem się, że teraz te auto z powrotem musi jechać do Danii by zrobić przegląd techniczny i dostać do niego dokumenty. Spotkał może się ktoś z forumowiczów z takim problemem ?? bo nie wiem czy to aby nie jest jakiś przekręt pana handlarza...Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Offline sofft

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +5/-0
Odp: AUTO Z DANII
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Paź 2016, 14:13:55 »
SKAT czasami weryfikuje dokumenty aut na export, widocznie trafiło na Twojego handlarza.
Bynajmniej, sprzedający ma problem ponieważ musi fizycznie okazać auto, żeby dostać zwrot z podatku.
Jeżeli Twoje papiery są w porządku tj.masz registrering attest (dowód) to sprzedający musi się gimnastykowac

Offline lukas083

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Paź 2016, 14:26:10 »
Dziękuję za szybką odpowiedź. Dowodu fizycznie nie posiadam ponieważ auto przyjechało bez niego do Polski. Samochód kupiony prawdopodobnie z aukcji. Tak myślałem że sprzedający chce odzyskać podatek. Tyle że teraz muszę czekać na załatwienie tej całej procedury. Mam tylko nadzieję że to wszystko dobrze się skończy i auto dostanę...

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Paź 2016, 15:39:17 »
No najlepsze to dopabuse będzie jak nie przejdzie przeglądu i będzie parę rzeczy do naprawy.

A jechać z powrotem nie musi po to by dostać dokumenty, bo dokumenty cały czas są, jechać musi tylko po to, by zrobić przegląd eksportowy i handlarz mógł dostał zwrot podatku.

Offline lukas083

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Paź 2016, 16:00:22 »
Auto już jest po naprawie w Polsce. Co miało być zrobione zostało wykonane. Ale to tylko moja interpretacja a co będzie na przeglądzie w Danii to się okaże...Swoją drogą to musi byś niezła kwota z tego podatku...

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Paź 2016, 16:56:34 »
Mogło być tak, że ktoś kupił uszkodzony w super cenie (naprawa w Danii kosztuje spore pieniądze), a eksportował i myślał, że dostanie zwrot podatku jak za nieuszkodzony. SKAT jednak może wzywać samochody na przegląd eksportowy, żeby właśnie przed takimi przypadkami się ustrzec, gdzie będzie wypłacał podatek za samochód w dobrym stanie, a się okazuje, że takowy nie jest - jego wartość rynkowa jest niższa.
Mogło też być  tak, że ktoś od początku wiedział, że może zostać wezwany, ale cena za samochód była świetna, że nawet opłacało się naprawiać.
A na przeglądzie nie będą sprawdzać tego, czy naprawa została poprawnie wykonana, tylko będzie to normalny przegląd techniczny (luzy w zawieszeniu, czy przewody hamulcowe nie są pordzewiałe, obstukają młotkiem czy rdza nie daje się we znaki, hamulce sprawdzają, itp.).
Zobacz sobie ile kosztuje samochód w Danii, to się przerazisz, dlatego jest zwrot podatku.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Paź 2016, 18:16:46 »
Nie znam sie na tym zupelnie, nic a nic, wiec mam pytanie: czy mozna sprzedac/kupic samochód bez dowodu rejestracyjnego (registreringsattest) ?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Paź 2016, 18:16:46 »

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Paź 2016, 19:00:46 »
Wyglada na to, ze sprzedac/kupic tak mozna, tylko dlaczego kupujacy na to sie zgadzaja  ???

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Paź 2016, 20:22:17 »
Nabycie samochodu wiaze sie z umowa kupna/sprzedazy. Kupno samochodu wymaga jego przerejestrowania na nowego wlasciciela, a w dzisiejszej dobie przerejestrowanie odbywa sie elektornicznie. Normalnie, to kupujacy dokonuje przerejestrowania, a w tym celu musi wypelnic blankiet przerejestrowania pobierajac go na stronie SKATu logujac sie swoim NemId. Majac umowe kupna/sprzedazy, kupujacy posiada wszystkie dane jakie ma wypelnic, ale brakuje mu tylko numeru kontrolnego, znajdujacego sie na gorze po prawej stronie dowdu rejestracyjnyego. Dlatego zawierajac umowe kupna poprosic o dowod rejestracyjny albo jego kopie. Po przerejestrowaniu nalezy wydrukowac sobie potwierdzenie przerejestrowania i miec je zawsze w samochodzi do czasu otrzymania dowodu rejestracyjnego. Jezeli kupujacy nie przerejestruje samochodu na siebie w ciagu 3 tygodni, to sprzedajacy, zgodnie z przepisami moze to uniewaznic. Taka czynnosc dokonuje sie na stronie Skatu w swojej teczce podatkowej (zakladka Motor). 

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Paź 2016, 20:52:27 »
Czyli bez registreringsattest nie mozna sfinalizowac  kupna/sprzedazy?

Bo Lukas083 samochód kupil a dowodu rejestracyjnego nie dostal, handlarz który mu samochód sprzedal tez registreringsattest nie ma...
Czyli samochód przekroczyl 2 granice ale nie wiadomo kto jest jego wlascicielem...
Albo wlasciciel jeszcze nie wie ze jego samochód podrózuje po Europie...

???

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Paź 2016, 22:08:10 »
co do kupna/sprzedazy to nie wiem.
Natomiast wiem na pewno, ze w Danii nie ma obowiazku posiadania dowodu rejestracyjnego w samochodzie.
Wszystko jest w systemie i policja nie potrzebuje zagladac w papierek, kto jest wlascicielem, albo czy auto ma wazny przeglad.

Dowod rejestracyjny jest jedynie potrzebny jezeli wybierasz sie za granice.

Wlasnie po raz drugi dostarczono mi nowy samochod prosto od dealera (czyli nikt nie probowal mnie oszukac) i za kazdym razem otrzymalam auto bez dowodu rejetracyjnego.
Za pierwszym razem poprosilam firme leasinogowa o przeslanie mi dowodu dopabuse chyba po roku, gdy sie wybieralam do Polski. Tym razem zrobilam to szybciej, by miec i nie zapomniec.
Tak wiec generalnie dowod rejestracyjny nie jest jakims standardem, a jego posiadanie w aucie nie jest obowiazkowe.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Paź 2016, 23:36:53 »
Slusznie. Regisreringsattest poleca sie miec w samochodzie jezeli jedziemy poza granice Danii. Na Registreringsattescie jest podany Vejledning (objasnienie) miedzy innymi:

Det anbefales at medbringe del I ved kørsel i udlandet.

Nie wiem jak wyglada sprawa kupna samochodu u dealera. Wlasnie sprzedalem moj poprzedni samochod i kupujacy przerejestrowal go elektronicznie i otrzymal Registreringsattest tego samochodu na swoje nazwisko.

Jak, po sprzedaniu ww samochodu, nabylem prywatnie inny samochod i sam jako kupujacy dokonalem przerejestrowania. Otrzymalem na papierze Registreringsattest i mam go w samochodzie, poniewaz czesto jestem w Niemczech i Francji.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Paź 2016, 18:20:01 »
To juz wiemy jak jest tutaj :) , ale Lukas083 chce, aby zarejestrowac auto za granica DK, nie wazne czy w Polsce czy innym kraju nalezy miec jakis papier.
Tak wiec uspokajam autora watku, ze nie musi to byc przekret handlarza, rzeczywiscie istnieje taka procedura, ale moim zdaniem pospieszyles sie z zakupem auta. Rozumiem, ze chciales juz to auto sobie zarezerwowac (sam kilka razy mialem warunek rezerwacji z zaliczką), ale następnym razem w takim przypadku poczekaj cierpliwie na wszystkie formalnosci/dokumenty.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Paź 2016, 19:47:54 »
Ja wiem ze  registreringsattest nie musi lezec fizycznie w samochodzie.
Ale nie jest mozliwe przerejestrowanie samochodu bez niego. I dlatego zastanaiam sie w jaki sposób handlarz kupil smochód od poprzedniego wlasciciela - dla mnie samochód jest kupiony dopabuse po przerejstrowaniu.

Jomir - kupilas samochód w salonie i tam go od razu na twoje nazwisko zarejestrowano, a moze inaczej jest w leasingu? To nie kupno a "pozyczenie" samochodu?

Nie wiem, dziwie sie troche :-)

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Paź 2016, 19:35:56 »
Tak @ae@, przy leasingu jest inaczej.
i za kazdym razem otrzymalam auto bez dowodu rejetracyjnego.
I nie musisz go otrzymywać, ponieważ nie jesteś właścicielem auta. To bank przez cały okres leasingu jest właścicielem, dlatego tam idzie dowód. Oczywiscie o ten papier trzeba poprosic wyjezdzajac za granice lub (zahaczając temat) kupując auto.  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Paź 2016, 19:35:56 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309296
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16850
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39597
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45811
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42607
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand