Ogólne > Podatki

Żółta karta dla pracownika przygranicznego.

(1/3) > >>

Berciquez:
Witam, pracuję w Danii od czerwca i od razu postanowiłem załatwić wszystkie formalności. Otrzymałem papier potwierdzający nr CPR i miałem czekać na żółtą kartę. Jednak okazało się, że muszę jechać do Polski i złożyć kwit E-106 i teraz moje pytanie gdzie go złożyć jak mieszkam w okolicach Gdyni? W Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku, czy w jakimś z oddziałów NFZ? Czy od razu będę mógł tam ubezpieczyć żonę i dziecko?
Sporo przeglądałem forum, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na te pytania, dziękuję  bardzo za pomoc.

cirol:
Przesyłasz formularz do NFZ w Gdańsku, po około 2 tygodniach dostajesz dokumenty zwrotne, które przekazujesz do Udbetaling Denmark. Tak było około 1 miesiąca temu w moim przypadku. Co do ubezpieczenia małżonki i dziecka nie wiem, żona i dzieci są ubezpieczone w Polsce. Może ktoś inny posiada wiedzę w tym temacie. Pozdrawiam

roga:
NFZ nie powinien wydawac zwrotnych dokumentow podatnikowi. Przestrzegajac ustalonej procedury, Udbetaling Danmark, w obu jednakowych egzemplarzach, w tym przypadku E106, wypelnia dane jakie posiada o podatniku pracujacym w Danii. Te 2 jednakowo brzmiace egzemplarze podatnik dorecza do urzedu w Polsce, gdzie na zyczenie podatnika NFZ moze wprowadzic dodatkowe osoby, np. nie posiadajaca ubezpieczenia malzonke. Rejestracja bezrobotnej zony w Urzedzie Pracy = ubezpieczona. Niepelnoletnie dzieci automatycznie sa ubezpieczone w Polsce. NFZ nie powinine wydawac tych dokumentow podatnikowi tylko jeden z nich zatrzymac u siebie a drugi wyslac na podany w E106 adres Udbetaling Danmark, International Sygesikring.

Dżolek:
Uaktualniam.

Kolego roga, gdybyś mógł mi wytłumaczyć co daje dokładnie ten formularz e-106 bo wyczytałem sprzeczne informacje. Pytam też głównie dlatego, że wiem że niebieska karta jest od nagłych wypadków. Co w przypadku, kiedy będąc w Polsce chce pójść do lekarza w celu normalnej wizyty? Czy to daje ten druk?

Ps. Rozumiem, że właśnie tak. To moje pytanie brzmi inaczej. Czy po taki druk udaje się do pracodawcy, komuny czy może jest możliwość ściągnięcia na stronie borger?

Jomir:
Niebieska karta jest na nagle zachorowania: grypa, goraczka, itp. cos co sie nagle pojawia, oczywiscie rowniez nagle wypadki.
Na niebieska karte nie mozesz pojsc do lekarza na przyklad z zylakami, ktore masz od lat pieciu, celem wizyty kontrolnej.
Nie mozesz sie rowniez diagnozowac z powodu objawow, ktore miales przed wyjazdem z Danii.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej