Pogubiłem się. Jak to będzie. Ja będę musiał zapłacić czy skat będzie musiał zapłacić mi? Bo pani do której dzwoniłem powiedziała mi że ja będę musiał zapłacić 19 tys koron.
Drogi przyjacielu. Trudno wszyytko ci wytlumaczyc, skoro nie masz nawet podstawowej wiedzy na temat karty podatakowej czy tez rozliczenia. Nie krytykuje ten brak wiedzy, co bardzo czesto jest calkime zrozumialym, ale niesposob tego wytlumaczyc w kilku zdaniach tutaj na forum. Tak jak ci poradzono, poczekaj na rozliczenie podatakowe (polowa marca 2017) i zobaczysz czy to, co ci powiedziala ta Pani (ze SKATu?) o doplacie podatku 19 tys. jest wlasciwe. SKAT zna tylko twoje faktycznie uzyskane dochody przekazane przez pracodawce, SKAT zna ustawowe ulgi podatkowe, ktore przysluguja wszystkim podatnikom i tylko na tej podstawie sporzadzi propozycje twojego rozliczenia. PROPZYCJE, a nie koncowe rozliczenie. SKAT nie zna twoich ewentualnych indywidualnych ulg podatkowych, jezeli w ogole takie tobie przysluguja. Moga to byc dojazdy do pracy, moze to byc ulga na wyzywienie i zakwaterowanie, moze to byc ulga za odsetki placone w Polsce, obnizenie podatku jezeli niepracujaca malzonka mieszka w Polsce, ulga na placone alimenty. Nikt nie zna tych ulg poza toba, ale warunkime jest, ze takie ulgi tobie przysluguja. Po otrzymaniu ze SKATu tej propozycji koncowego rozliczenia za 2016 mozesz sam wprowadzic zmiany do rozliczenia w formie ulg, co spowoduje ponowne wyliczenie podatku przez SKAT. Tym razem bedzie mowa o obnizeniu podatku w porownaniu z poprzednim rozliczeniem (propozycja). Jezeli jest tak jak powiedziala ta Pani, to przy tymczasowym rozliczeniu 19 tys. kr. musialbys miec okolo 55 tys kr. indywidualnych ulg podatkowych do wprowadzenia jako poprawki, zeby ten dlug zniwelowac.
Teraz masz juz nowa karte podatkowa na 2017. Sprobuj ocenic czy dane w tej karcie odpowiadaja twoim przewidywaniom. Jezeli nie, to mozesz sam internetowo wejsc do swojej teczki podatkowej i dokonac poprawek. Mozesz to robic dowolnie wiele razy w roku, jezeli twoje faktyczne dochody w ciagu 2017 bede wykazywaly dosc duze roznice w stosunku do tych w karcie podatkowej. W ten sposob unikniesz sytuacji jaka nastapila w 2016.