Ogólne > Rodzina ...

zapisanie dziecka do przedszkola

<< < (3/4) > >>

Jomir:
Skarpetki to przesada, ale inne rzeczy warto.
I to nie chodzi o to, ze kradna, a o to, ze dzieciaki w Danii sa samodzielne i rozbieraja sie same i ciuchy laduja w roznym miejscu. Czasem w trakcie zabawy zrobi sie za goraco itp.
Pedagodzy staraja sie zanosic znaleziska na miejsca, ale ich mozliwosci pamietania co jest czyje sa ograniczone. Czasem wieksze dzieci sa eksperatmi, ale i tak nie zawsze latwo odlozyc na miejsce.

Inna sprawa jets to, ze czasem dzieci maja identyczne ubrania i pozniej trudno stwierdzic co bylo czyje. W naszym przypadku raz byly to buty, raz hulajnoga,
No i masowo gina rekawiczki mimo napisow. Nam w tym roku zginely trzy pary, wszystkie sie znalazy po jakichs 2-3 tygdoniach.  Raz za domkiem zabaw, raz pod krzakiem. I znow, naklejka ulatwila odnalezienie.

Generalnie w ciagu trzech lat przedzkola stracilismy jedna pare majtek i ze dwie skarpetki, wiec wynik nie najgorszy, mysle ze miedzy innymi dzieki naklejkom.

Ja kupuje takie:
https://www.navnelapper.dk/
wytrzymuja wiele pran, nie odpadaja, a na koniec latwo je usunac.

Jomir:
O szkole nie wiem. Minelo juz troche lat od kiedy tu przyjechalam.
Wtedy, zaraz po otrzymaniu pozowolenia na pobyt (wtedy trzeba bylo miec pozwolenie), zaraz przyszedl list z komuny, zapraszajac do nauki.

Farvella jest bardziej na biezaco.

farvela:
Ja tez ost ponad 3 lata temu mieszkałam w komunie kopenhaskiej ale wtedy było tak ze najpierw sie szło do szkoły. Rozmowa, i szkoła załatwiała formalności. Wiec moze tak zrób. Poleca IA Sprogskolen albo Studieskolen. To najlepsze szkoły w kopenahdze. Jak sie do nich zgłosisz to oni ci wszystko powiedzą co i jak dalej. Szkole zaczyna sie dość szybko. Kilka tygodni maks czekasz. Co 6 tyg rusza nowy kurs, zależy jak sie wpasujesz.

farvela:
Jak masz ochotę to napisz na priv to ci doradzę co i jak w kwestii szkoły :) chodziłam przez te 5 modułów do 3 różnych, ale w końcu znalazłam najlepszą :)))

8nikita9:
dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi! o przedszkolu juz wszystko wiem, nawet zwiedzanie juz za mna, ludzie bardzo mili, na pewno bedzie dobrze :)
przdszkole zaczynamy pod koniec lutego, czy w tym czasie mozemy jeszcze sie wybrac do pl? trezeba to gdzies zglaszac? czy jeszcze jestesmy "wolne"?? nie bylismy w pl na swieta i dziadkowie strasznie tesknią ;) a jak juz ruszymy z przedszkolem to moze byc ciezko. wiadomo ze juz podczas chodzenia do przedszkola lepiej byloby nie przerywac jej adaptacji w nowym miejscu, a i ponoc o zgode placowki trzeba prosic... 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej