Może będzie prościej jak podam danie
Tupet! - Nie dosyc ze dostales dosc szczegolowy moj opis i masz "podane na talezyku" (link)- to moze bedzie prosciej jak sie sam zainteresujesz tym linkiem, ktory w bardzo prosty i pedagogiczny sposob okresla te sprawy. Nie rozumiesz po dunsku - popros kogos kto ci przetlumaczy. Ponadto jest jeszcze kilka innych warunkow - masz zamiar kupic dom za kilkaset tysiecy i w zwiazku z tym i tak bedziesz musial miec spotkanie z z wybranym przez siebie adwokatem, zeby ocenil tranzakcje kupna/sprzedazy i ja uznal od strony formalno prawnej (punkt 16 w umowie kupna) i przy tej okazji zapytaj rowniez o ta sprawe i wowczas juz na pewno nie bedziesz mial najmniejszych watpliwosci. Zycze dobrego handlu.
A coz to za nieruchomosc, ktora nawet nie utrzymuje wartosci okreslonej urzedowo (zazwyczaj duzo nizszej niz wartosc na rynku wtornym nieruchomosci) i ktora to wartosc zostala okreslona jako najnizsza wartosc z 3 mozliwych: albo 1/1 2001 + 5%, albo pr. 1/1 2002 albo 1/10 2015. SKAT zgodnie z przepisami musi wybrac najnizsza z tych 3 wartosci. Na przykladach wiele nieruchomosci z ktorymi mialem/mam do czynienia, stwiedzam ze srednio maja wprowadzona przez Skat najnizsza wartosc z 1/1 2002. Jezeli kupujesz ta nieruchomosc za 650.000 kr. a urzedowa wycena np. z 2002 to 1.100.000 kr., to albo kupujesz ruine, albo niedlugo bedzie budowana autostrada przelatujaca w twoim ogrodku, albo....
? Wiem ze 2002 to wiele lat przed kryzysem i ceny wwowczas byly relatywnie dobre, potem od okolo 2008 spadly, ale teraz znowu sa na poziomie z przed 2008 i tutaj mowimy o cenach w handlu a nie o wycenie (zanizonej) panstwowej. No, moze trfilem na nieruchomosc wystawiona na ukcje, gdzie tylko glowny kredytoe Kreditforening w ogle postawil swoja cene (kredytu ktory dal na zakup tego domu), a pozostali kreditorer, np. bank nie podbija ceny, zdajac sobie sprawe, ze nie chce miec strupa na glowie i woli odpisac na strate swoja naleznosc (restgæld). Oczywiscie nie moja to sprawa, ale lubie od czaucdo czasu podyskutowac, a wszystko co napisalem to moze tylko taka sobie historia na dobranoc, bo juz jest po polnocy.