poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ubezpieczenie członków rodziny  (Przeczytany 11609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 6
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ubezpieczenie członków rodziny
« dnia: 02 Mar 2017, 10:30:29 »
Czy istnieje możliwość "wciągnięcia" członków rodziny (żona + dzieci w Polsce) pod moje ubezpieczenie. Pracuję w Dani, jestem tu ubezpieczony, status pracownik transgraniczny. Czy wszystkie formalności załatwię z Udbetaling Denmark?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Ubezpieczenie członków rodziny
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Mar 2017, 10:56:25 »
Tak. W zaleznosic od tego czy jestes zameldoway w Danii czy nie (adres na "zoltej karcie") musisz sie starac o ubezpieczenie
"E109" lub "106". E106 elektronicznie logujac sie NemId do International Sygesikring, a E109 wysylajac odpowiednie dokumenty do Udbetaling Danmark, rowniez ten sam oddzial w Udbetaling Danmark.

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Mar 2017, 14:08:41 »
Znalazłem jedną z Pana wypowiedzi na forum z 2012r dotyczącą ubezpieczenia członków rodziny zamieszkujących w Polsce. Czy w dalszym ciągu jest aktualne to, iż aby "wciągnąć" małżonkę pod moje ubezpieczenie w Danii musi mieć prawo do ubezpieczenia w Polsce? I czy powinienem zgłaszać dzieci do mojego ubezpieczenia skoro są małoletnie a wg polskich przepisów są objęte ubezpieczeniem do 18 r.ż.
Adres na żółtej karcie mam polski, żona oraz dzieci nie posiadają CPR. Póki co napisałem maila do UD aby przysłali mi odpowiednie dokumenty dotyczące ubezpieczenia członków rodziny. Pozdrawiam

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Mar 2017, 15:12:05 »
Nie masz meldunku w DK (polski adres na żółtej karcie) więc potrzebujesz E-106 od Ubetaling Danmark. Przyślą Ci ten druk w 2 egzemplarzach. Następnie wypełniasz w polskim NFZ druk - zgłoszenie do ubezpieczenia członków rodziny i składasz wszystko razem na miejscu. Po jakimś czasie żona i dzieci dostaną zaświadczenia o uprawnieniach do leczenia.

I czy powinienem zgłaszać dzieci do mojego ubezpieczenia skoro są małoletnie a wg polskich przepisów są objęte ubezpieczeniem do 18 r.ż.
Dzieci także powinny być zgłoszone do ubezpieczenia. Wszak ustawowo mają zabezpieczoną opiekę lekarską ale obowiązek zgłoszenia jest.
http://www.nfz-szczecin.pl/xelud_uprawnieni_do_swiadczen_dzieci.htm?PHPSESSID=939ae35ca9210869dacdb46d37331892

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Mar 2017, 15:45:33 »
Obowiazek zgloszenia jest i tutaj nastepuje pytanie? poniewaz jezeli nie zostanie zgloszone przez rodzicow, to zgloszonie nastapi automaycznie a swiadzenie, tak jak napisales i tak bedzie udzielan:

Dziecko niezgłoszone do ubezpieczenia jako członek rodziny

Jeśli dziecko nie jest zgłoszone do ubezpieczenia jako członek rodziny i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, to do ubezpieczenia zdrowotnego zgłasza je:

do czasu rozpoczęcia przez nie realizacji obowiązku szkolnego - ośrodek pomocy społecznej na wniosek opiekuna prawnego lub faktycznego dziecka albo z własnej inicjatywy.
dziecko przebywające w placówce pełniącej funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze lub w domu pomocy społecznej - odpowiednio placówka pełniąca funkcje resocjalizacyjne, wychowawcze lub opiekuńcze lub dom pomocy społecznej.

dziecko pobierające naukę zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego szkoła.

Dziecko nieubezpieczone do 18 roku życia

Dziecko niezgłoszone do ubezpieczenia jako członek rodziny osoby ubezpieczonej lub niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z jakiegokolwiek innego tytułu, otrzymuje świadczenia zdrowotne na zasadach ogólnych, jak osoba ubezpieczona. Dokumentem potwierdzającym jego prawo do świadczeń jest dokument potwierdzający tożsamość albo skrócony odpis aktu urodzenia.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Mar 2017, 15:56:12 »
A tak na prawde, to nie jest najwazniejsze dla Udbetaling Danmark, poniewaz dziecko ponizej lat 18, bez wzgledu kto go w Polsce zglosi, ma prawo do swiadczen ubezpieczenia. Byc moze Udbetaling Danmark (UD) cos ostanio zmienil odnosnie przedkladania aktu kopi urodzenia dziecka, ale do ubieglego tygodnia takiego wymagania nie zuwazylem. 2 jednobrzmiace blankiety z Udbetaling Danmark (jeden dla NFS a drugi do zwrotu do UD) i ktore nalezy przedlozyc w NFZ maja jedynie z gory wypelnione dane dotyczace wnioskodawcy i dane UD (adres na ktory nalezy ten blankiet zwrocic), poniewaz UD nie wie przeciez kogo podatnik chce ubezpieczyc. Ewentualne uzupelnienia dokonuje sie przy przedkladaniu blankietu w NFZ i ten to blankiet zostaje wyslany z powrotem do UD z danymi osob, ktore oprocz podatnika maja byc ubezpieczone. A wiec to NFZ w oparciu o swoje dane decyduje czy czlonkowie rodziny, ktoryzh podatnik chce ubezpieczyc, moga takie ubezpieczenie w Danii uzyskac.   

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lip 2017, 12:31:47 »
Trochę czasu minęło od ostatniego wątku w tym temacie. Wszystko udało się ogarnąć, żona i dzieci mają poświadczenie ubezpieczenia z NFZ. A teraz kolejne pytanie: w którym kraju ubiegać się o karty Ekuz dla członków rodziny? Próbowałem przez borger. dk lecz raczej ciężko przejść pierwszy krok bez CPR (członków rodziny).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lip 2017, 12:31:47 »

Offline cirol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sie 2017, 19:34:36 »
Czy ktoś wie jak załatwić karty Ekuz dla członków rodziny?

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sie 2017, 22:10:43 »
Zamawiasz ją online. Nie pamiętam dokładnie gdzie, ale polecam zacząć od borger.dk

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sie 2017, 22:10:43 »

ubezpieczenie samochodu wazne

Zaczęty przez magdalena25Dział Hydepark

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 25561
Ostatnia wiadomość 17 Mar 2010, 18:55:30
wysłana przez willy
ubezpieczenie samochodu

Zaczęty przez tetaDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7333
Ostatnia wiadomość 25 Lip 2009, 20:15:50
wysłana przez teta
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14312
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
UBEZPIECZENIE MIESZKANIA !!!!

Zaczęty przez sliskiDział Hydepark

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 13097
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2009, 20:13:33
wysłana przez Manior
wyjazd na urlop,a ubezpieczenie