Ogólne > Rodzina ...

Ciąża w Danii, osoba nie pracująca

(1/3) > >>

TheKazz:
Witam,
od połowy maja pracuję w Danii. Jest ze mną moja dziewczyna. Od dłuższego czasu, już przed przyjazdem tutaj, marzymy o dziecku. Teraz zarabiam na tyle, że nie musielibyśmy się martwić o kwestię finansową. Problemem jest to, że ona nie ma tutaj pracy, cpr-u itp. jest ubezpieczona tylko w Polsce na kilka miesięcy, tzn wykupiła takie ubezpieczenie.
zastanawiamy się czy zachodząc w ciążę ona będzie musiała wrócić do polski i tam przejść ciążę i urodzić czy normalnie tutaj ją przyjmą do lekarza i poddadzą stosownej opiece na czas 9 miesięcy.
Czy jeśli weźmiemy ślub, z którym też się zamierzamy to coś zmieni? Czy nabyje wtedy prawa do takiej opieki?

2 sprawa  tak na marginesie żeby nie rozpoczynać kolejnego tematu.
W czerwcu były dwa dni świąt za, które ponoć powinienem dostać wynagrodzenie lecz nie dostałem. Później byłem 3 dni na urlopie w PL, za te dni również nic nie otrzymałem, nie wiem czy powinienem, jeśli nie to sprawa tylko dotyczy tych dwóch dni świąt. Chodzi mi o to czy zapisując się do związków zawodowych są oni w stanie coś z tym zrobić? Najlepiej tak żeby mój szef się o tym nie dowiedział... nie  mam pojęcia jak na to zareaguje, wydaje się w porządku człowiekiem no ale... firma jest ogromna, ma 4 oddziały w Danii i związki pewnie rozmawiałyby z kimś z głównej siedziby w biurze więc może...

no i może jeszcze pytanie o tablice rejestracyjen, jak długo mogę jeździć na Polskich? Bo słyszałem różne wersje, głównie, ez pół roku.

Idris:
Proponuje zaczac od zalegalizowania pobytu dziewczyny. Czyli Cpr. Bo tak to wiesz ona jest tu turystka i nikt jej na piekne turystyczne oczy ciazy tu prowadzil nie bedzie. A i jeszcze rozsadnie by bylo gdyby przed zajsciem w ciaze popracowala odpowiednia ilosc godzin. Ale to juz wasza decyzja

TheKazz:
Problem w tym, że nie tak łatwo znaleźć dla niej pracę, dopabuse uczy się angielskiego. CPR można wyrobić dla osoby nie pracującej?

Baumi:
Tak. Musisz tylko wykazać, że jesteś w stanie utrzymać Was obojga.

TheKazz:
Tzn w jaki sposób wykazać?
No i właściwie co uzyskam wtedy jak dziewczyna będzie miała cpr? Prawo do opieki medycznej?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej