Ogólne > Rodzina ...

Ciąża w Danii, osoba nie pracująca

<< < (2/3) > >>

Baumi:
Jeżeli Twój zarobek przekracza ustalona odgórnie granicę to znaczy, że będziesz w stanie ja utrzymać. A jak wykazać? Pewnie wypełnić wniosek dołączając wymagane dokumenty. Udaj się do komunne - tam uzyskasz wszystkie informacje z pierwszej ręki.

Co dziewczyna zyska? Ubezpieczenie zdrowotne i prawo do opieki medycznej.

Idris:
Dobra masz http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8169
Idziecie z dziewczyna do statsgorvaltning ( tam gdzie Ty ubiegales sie o registracje pobytu) i wypelniacie odpowiednie druczki. Tam tez powiedza Ci jakie warunki musicie spelnic by dziewczyna mogla tu byc na zasadzie laczenia rodzin. Jak juz dziewczyna dostanie bevis for registrering to wtedy odwiedzacie borgerservis w kommune i skaldacie wniosek o Cpr, meldunek i takie tam.   Bedac tutaj legalnie i majac ubezpieczenie moze sobie spokojnie zachodzic w ciaze i ma prawo do takiej samej opieki podczas ciazy jak kazda inna kobieta w Danii. Uwaga opieka nad ciezarna w Danii bardzo rozni sie nad ta w Polsce. Bez przepracowania odpowiedniej ilosci godzin dziewczynie nie bedzie sie nalezal platny macierzynski. Ani w ogole nic z wyjatkiem kwartalnych pieniedzy na dziecko. Natomiast bedac tu legalnie moze isc do szkoly i uczyc sie dunskiego.

TheKazz:
Czy to, że nie mam tu meldunku coś utrudnia?
Mieszkamy w domu, który opłacamy z miesiąca na miesiąc, tak chciała właścicielka i tak tez pasuje nam bo nie wiemy do kiedy będziemy w tym miejscu mieszkać, to zależne od mojej pracy.

alex3p:
Witam, ja mam pytanie odnośnie Akase. Żona jest w ciąży, pracuje od 2 miesięcy, w grudniu rodzi, czy jest sens zapisywać się do Akase skoro niedługo przejdzie na macieżyńskie i nie będzie pracować. Co w takim przypadku z przepracowanymi godzinami?

roga:

--- Cytat: TheKazz w 07 Sie 2017, 20:42:39 ---Czy to, że nie mam tu meldunku coś utrudnia?
Mieszkamy w domu, który opłacamy z miesiąca na miesiąc, tak chciała właścicielka i tak tez pasuje nam bo nie wiemy do kiedy będziemy w tym miejscu mieszkać, to zależne od mojej pracy.

--- Koniec cytatu ---

A czy masz umowe o najem mieszkania? Jezeli nie, to mieszkasz i placisz na czarno.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej