Ogólne > Podatki

Wypłata feriepenge oraz 'emerytury'

(1/4) > >>

kalesa:
Cześć!

Na starcie chciałbym przeprosić za (możliwy) wybór złego działu, a także za pytanie, które zapewne przewalało się wielokrotnie na forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Moja sytuacja wygląda następująco: W Dani mieszkałem rok czasu, wróciłem latem 2015 roku i do tej pory nie uregulowałem swojego pobytu - tj. tytułowych spraw. Straszna prokrastynacja i niedbalstwo z mojej strony, ale do rzeczy. Próbowałem to załatwić jakiś czas temu, pamiętam, że przez stronę internetową (możliwe, że borger.dk) niestety nie mogłem wypłacić feriepenge, gdyż wyskakiwała informacja, że minęło już ponad pół roku. Co do wypłaty środków emerytalnych, wiem, że są ulokowane w Industriens Pension. Całe szczęście posiadam jeszcze te kody do logowania, konto bankowe w duńskim banku oraz CPR. Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc, jeśli ktoś przechodził przez ten sam problem i umiałby pomóc w tej sytuacji. Z góry dziękuję za każdy pomocny post! Pozdrawiam, Michał

roga:
Odnosnie skaldek wplacanych do funduszu emerytalnego, to nie jest waznym jak dlugo porzebywales w Danii, tylko jak dlugo pracowales i jaka kwota byla potracana z toich wyplat (w Industriens Pension 4%) i wplata od pracodawcy 8%. nie dotrzymujac umowy emerytalnej, to zanczy zlikwidowanie swojego konta przed osiagnieciem wieku emerytalnego oznacza potracenie przy wyplacie 60%, co odpowiada mniej wiecej wplatom dokonywanych przez pracodawce (dostawalas je bez opodatkowania na swoje konto w IP). Nie ma mozliwosci skladania wniosku do Industriens Pension bez przedlozenia dokumentacji w formie osiwadczenia Skatu, ze nie masz obowiazku podatkowego dla Danii. A wiec wpierw pozamykac swoje sprawy w Danii, a potem elektronicznie zlozyc wniosek do funduszu. Pamietaj, ze fundisz pobiera kazdego roku oplate administracyjna, oplate za ubezpieczenie i wypadkow (pakiet ubezpieczeniowy) w kwocie okolo 3-5.000 rocznie (w tym oplata za inwestowanie srodkow oszczednosciowych).
Normalnie fundusz stwierdzajac, ze nie wplywaja skladki, kontaktuje podatnika i wyjasnia mu sytuacje. Powinienes miec to pismo. Ile masz pienedzy na koncie? sprawdz swoje wyplaty i policz 4% od dochodu brutto. To bedzie mnie wiecej wyplata dla ciebie, minus ww koszty + ewentualne zyski z investycji jakie uzyskaj fundusz. Rok 2015 byl bardzo udanym. Fundusz wypracowal dla czkonkow funduszu (i oczywiscei dla siebie) okolo 45% zysku. Ten zysk zosatl dopisany do twojego salda.
Jezeli masz NemId mozesz wejsc na swoje konto w Industriens Pension (Min Pension) i zobaczyc. 

core82:
Roga a moglbys napisac co sie dzieje ze srodkami zgromadzonymi w IP po opuszczeniu Danii na stale ale jednak posotawieniu IP otwartego? I czy mozna np. po latach juz nieobecnosci w Danii zdecydowac o wyplacie tych srodkow?

roga:

--- Cytat: core82 w 05 Wrz 2017, 18:58:38 ---Roga a moglbys napisac co sie dzieje ze srodkami zgromadzonymi w IP po opuszczeniu Danii na stale ale jednak posotawieniu IP otwartego? I czy mozna np. po latach juz nieobecnosci w Danii zdecydowac o wyplacie tych srodkow?

--- Koniec cytatu ---

Przede wszystkim przestaja wplywac skladki od ciebie i pracodawcy. Twoje oszczednosci nadal moga pozostac na twoim koncie, ale pakiet ubezpieczen tracisz po roku czasu. Bedziesz biernym czlonkiem. Z drugiej strony oszczedzasz na kosztach jakie placisz za  ubezpieczenie w IP. Na stronie IP, logujac sie Nem ID, mozesz dowiedziec sie ile wynosza koszty administrowania twojego konta ile placisz za pakiet ubezpieczen itp. i wowczas ocenic czy pozostawic swoje pieniadze w funduszu czy je wybrac. Pozostawic je w funduszu nie jest zadnym problemem. Pytanie tylko jakie sa koszty i jakie beda zyski z inwestycji podejmowanych przez IP. Jezeli dopisywane zyski beda wyzsze niz koszty prowadzenia konta + oplata "za inwestowanie", to nie ma problemu. Wiekszosc osob, ktore znam (nie dunczycy) przedkladaja pobranie pieniedzy w zwiazku z wyjazdem z Danii, inwestujac pieniadze w swoim kraju.   

kalesa:
Roga, dziękuję pięknie za post, pamiętam, że dostałem pismo ze Skatu o zakończeniu obowiązku podatkowego, spróbuję się zalogować na IP i poszperać co i jak (jak tylko znajdę trochę czasu)

Pojawił się kolejny problem, gdyż mój nemID wygasł i nie mogłem się zalogować do żadnej instytucji z wyjątkiem bankowej. Na szczęście helpdesk ze strony nemID zaradził i udało się. Jeśli ktoś miałby taki sam problem, to rozwiązanie poniżej:
Ok, luckily it looks like only your acces to the public homepages has expired. you wont need a new code card. All you need to do is login at this site: www.nemid.nu/udvid. Press "log på" in the middle of the screen and login.

Napisałem też na borger.dk odnośnie wypłaty feriepenge (niestety nie mogę wypłacić środków, gdyż minęło już ponad pół roku od mojej wyprowadzki z Dani).

Będę informował na bieżąco (jeśli uda mi się to załatwić) jak to krok po kroku zrobić, bo być może komuś się przyda. Oczywiście sugestie i rady z Waszej strony mile widziane!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej