Witam,
Wczoraj zakupiłem używany samochód Volkswagena Passata b7 rocznik 2012 od dealera samochodowego Volkswagen. Zapłaciłem całość pieniędzy gotówką. Dzisiaj wyłączyłem klimatyzację i zaczął dochodzić dziwny dźwięk jakby haczył gdzieś wentylator, podjechałem na zaufany warsztat i okazało się, że do wymiany jest kompresor klimatyzacji , jako,że już byłem tam na miejscu kazałem sprawdzić mechanikowi zawieszenie i ogólnie go przetestować na drodze, okazało się,że tylne tarcze są na wykończeniu(nie powinny przejść przeglądu) , a także jedno łożysko z przodu huczy i jest na wykończeniu. Najlepsze, że Volkswagen (dealer) zrobił nowy SYN 10 dni temu w nie byle jakim wydaje mi się miejscu - Applus+, po drugie ostatni serwis tego samochodu Volkswagen wykonał 3 miesiące temu.
Wg umowy mam gwarancje na 6 miesięcy od dealera i 18 miesięcy tzw. rękojmi( poprawcie mnie jeśli tutaj w Dani to inaczej wygląda i się nazywa). Od razu po tych diagnozach podjechałem do dealera ,niby byli zszokowani , zdziwieni bo na przeglądzie który zrobili te 10 dni temu nic takiego nie wyszło(albo miało nie wyjść..), zapisali wszystko i powiedzieli ,że przeprowadzą serwis by te wszystkie wypisane usterki sprawdzić i jeśli uznają ,że są to faktycznie fizyczne usterki to je naprawią w ramach gwarancji.
Przepraszam za tak długi wstęp ale chciałem jak najlepiej przedstawić sytuację , moje pytanie wyglądają następująco , gdyby teoretycznie okazało się,że nie naprawią tych usterek lub tylko jedną, dwie itp to czy nadal mam czas na odstąpienie od umowy i odzyskanie pieniędzy za samochód?
Jak długo trwa taki okres kiedy można odstąpić od umowy i odzyskać pieniądze?
Od kiedy liczy się taki okres , czy od zapłaty czy od podpisania umowy?
Jakie warunki muszą zostać spełnione bym mógł odstąpić od umowy i odzyskać wszystkie pieniądze?
Ps. I jedno z umowy zdanie nie daje mi spokoju , był lekko wgnieciony przedni zdrzerzak i go wymienili i pare pomniejszych rys na blacharce plus odpryski na masce ale tego nie chcieli robić i czy to zdanie z umowy odnosi się do tych wad blacharskich czy oznacza coś więcej ?,
" Et JA i feltet " Bilen har haft storre skader" betyder, at den pagaelende bil har haft en karrosseriskade, der har medfort opretning i karrosseribaenk.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc,
Pozdrawiam