Ogólne > Podatki

SKAT chce 56000 DKK

<< < (3/3)

roga:
Chcesz zlozyc skarge do Skat, a co chesz zaskarzyc? Decyzja Skatu na tym etapie jest sluszna, poniewaz oparta tylko na informacjach jakie skat posiada. Jezeli uwazasz ze twoj status podatkowy powinien byc inny, np. podatnik z dobbel domicilering a w zwiazku z tym rozliczeniowo traktowany jako grænsegænger, a Skat, to powinienes sie z tym zwrocic do Skat. Jak juz wczesniej pisalem, musisz znalezc kogos kto bedzie w stanie ocenic twoja sytuacje po zapoznaniu sie z twoimi rozliczeniami, ktore znajduja sie w twojej teczce podatkowej, pismami jakie dostales ze Skat, gdzie skat na pewno podal podstawe swojej oceny z ktora moze nie jestes zgodny itp. O tym wszystkim juz napisalem poprzednio, a wiec tego nie mozna "przeskoczyc" tylko zabrac sie do sprawy we wlasciwy sposob, a nie zaczynajac od skargi, skargi na co?. Niestety wiecej nie moge ci pomoc. Mysle, ze udzielilem wiele przydatnych informacji. Zycze powodzenia w zalatwieniu sprawy. 

robotnik:

--- Cytat: roga w 21 Paź 2018, 13:07:04 ---Chcesz zlozyc skarge do Skat, a co chesz zaskarzyc?O tym wszystkim juz napisalem poprzednio, a wiec tego nie mozna "przeskoczyc" tylko zabrac sie do sprawy we wlasciwy sposob, a nie zaczynajac od skargi, skargi na co?. Niestety wiecej nie moge ci pomoc.

--- Koniec cytatu ---
Chodzi mi o zwroty za jazdy do Polski które SKAT powiedział że mi się nie należą. Dlaczego wszyscy co mają rodziny w Polsce jeżdżą do Polski i zwracają im te pieniądze a mi zablokowali?
Chciałbyś zerknąć na ten dokument ze skatu co mi przysłali?
Pracuję 6 miesięcy w roku w Danii i 6 jestem w Polsce i nie pracuję. Skat uznał że jeśli nie pracuję w Polsce to przebywałem w Danii i jeżdziłem do rodziny na wakacje. Chora decyzja. To chcę zaskarżyć. Kto powiedział że musze po powrocie pracować w Polsce? Te pieniądze mi wystarczają.

roga:

--- Cytat: robotnik w 21 Paź 2018, 13:49:48 ---Dlaczego wszyscy co mają rodziny w Polsce jeżdżą do Polski i zwracają im te pieniądze a mi zablokowali?
--- Koniec cytatu ---

Jazdy do Polski nie traktuje sie jako jazdy do rodziny. Sa to dojazdy do pracy !!!! z miejsca zamieszkania w Polsce, gdzie mieszkasz razem z najblizsza rodzina do miejsca wykonywania pracy w Danii i potem z powrotem z pracy w Danii do miejsca zamieszkania w Polsce. Skat nie daje nikomu ulgi podatkowej tylko z tego powodu ze byl w domu. Ulga przysluguje za przejazdy do pracy Polski do Danii i z powrotem. Jezeli jezdziles do domu w czasie tych 6-ciu miesiecy pracy w Danii, to jezeli pozostale warunki byy spelnione (o tym nie wiem), to ulga/odliczenie tych jazd powinno byc uznane. Z pismem ze skat moge sie zapoznac, ale najlepszym wyjsciem byloby zobaczyc jak zostalo sporzadzone rozliczenie i jaki masz status podatkowy. Tak jak juz napisalem kilka razy, mimo ze doskonale znam i przepisy i praktyke w tych sprawach, nie moge zajac sie konkretna pomoca w tej sprawie. Moge natomiast po otrzymaniu ww pisma odpowiedzeic konkretnie jakie stanowisko zajal skat w tej sprawie na podstawie informacjii jakie posiada. 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej