Ogólne > Podatki
SKAT chce 56000 DKK
roga:
Otrzymales wiele informacji od Tajga, ale sa to informacje ogolne, poniewaz na podstawie twojego opisu i zalaczonego linku niewiele mozna ocenic, zeby byc pewnym. Najwazniejsza sprawa jest twoj status podatkowy dla Danii. Byc moze jestes pracownikiem transgranicznym albo sezonowym- tego nie wiem. Faktem jest, ze na pewno ktos cie rozliczal (albo robiles to sam, wprowadzajac ulgi podatkowe, ktore ci nie przysluguja (wyzywienie i zakwaterowanie) nawet w pierwszych 12 miesiacach zatrudniena w Danii. Ulga ta rubryka 53 (Rejseudgifter) przysluguje pod waunkiem ze byla mowa o tymczasowym miejscu pracy, a tymczasowosc byla okreslona przed podjeciem pracy wpisem w kontrakcie zatrudniea, ze bedziez pracowal od.....do......, lub w przypadku pracy sezonowej, to znaczy pracy, ktorej nie mozna wykonywac w innym okresie niz w okreslonym sezonie. Zbieranie truskawek to praca sezonowa, natomiast praca w fabryce przez xxx miesiecy w roku nie jest praca sezonowa mimo to ze czas trwania pracy ograniczal sie do kilku miesiecy. Praca w budowlance jest automatycznie tymczasowym miejscem pracy i jezeli twoja pierwsza praca w Danii zaczela sie w 2015, to tylko w 2015 mogles skorzystac z tej ulgi, chyba ze pierwsze 12 miesiecy zatrudnienia bylo czesciowo w 2015 i w 2016. Odliczenia tzw. ulga na jazdy nie jest niczym innym jak ulga na dojazdy do pracy. I teraz wszystko zalezy od tego czy skat uwaza czy masz status pracownika transgranicznego (ograniczony obowiazek podatkowy lub dobbeldomicil czy tez uznal ze masz pelen obowiazek dla Danii). Nie bez znaczenia jest to czy jestes w Danii zameldowanym w rejestrze ludnosci. Normalnie pierwsza sprawe jaka skat ocenia, to gdzie podatnik przebywa dluzej w ciagu roku; czy w Danii czy poza Dania, czy zachowal swoje tzw. sædvanlige bopæl w kraju z ktorego przyjechal tutaj do pracy (Polska) i czy w Polsce ma pelen obowiazek podatkowy. Ty, jezeli masz stale zameldowanie w Polsce z cala pewnoscia masz obowiazek podatkowy w Polsce. Oczywiscie nie placisz w Polsce podatku jezeli nie masz w Polsce dochodu ale obowiazek podatkowy dla Polski masz i to nieograniczony. Moze to potwierdzic Urzad Skarbowyc. Nie jest wykluczonym, ze dlug podatkowy okreslony przez skat mozna zredukowac, ale jak juz napisal Tajga, ulga na jazdy musi byc udokumentowana. Sam pobyt w Polsce, nawet potwierdzony pozycjami platnosci na dunskim koncie bankowym nie jest wystarczajacy przy szczegolowej kontroli, co raczej ma miejsce w twoim przypadku. Ulga jest ulga na jazdy, a wiec w wielu przypadkach widzialem wymaganie skatu, zeby przedlozyc dokumentacje pokonywania trasy do domu, a nie samego pobytu. Wiele kontroli wykazalo, ze podatnik byl w Danii, a ktos inny w Polsce uzywal jego karty bankowej. Jest wiele innych spraw, ktora moga miec wplyw na twoje rozliczenie i nikt nie jest w stanie ci pomoc, nie majac wgladu do twoich rozliczen zajndujacych sie w twejej teczce podatkowej ani do korespondencji jaka otrzymales ze skat. Twoj nick wydaje mi sie znajomym i chyba pracowales albo pracujez w Danii od wielu lat, wiecej niz trzech, a moze sie myle. Chyba nawet mnie kontaktowales w jakis sprawach. Mysle, ze powinienes znalezc kogos, kto nie tylko dobrze rozmawia po dunsku, poniewaz znajomosc jezyka nie jest z jednoznacznym ze znajomosci przepisow podatkowych, a chodzi o to zeby pomoc ci wyjsc z sytuacji w ktorej sie znalazles. Najwazniejszym jest okreslenie twojego statusu podatkowego, ktory umozliwilby zmiane rozliczenia. Moge podpowiedziec, ze bardzo dobrze jest miec Certyfikat z Urzedu Skarbowego potwierdzajacy twoja rezydencje mieszkalna i podatkowa dla Polski. Na dole tego certyfikatu jest wpis, ze masz nieograniczony obowiazek podatkwy dla Polski, a nawet w przypadku jezeli Skat okreslil ze masz pelen obowiazek podatkowy dla Danii, bo mysle ze tak skat postapil, to majac 2 pelnne obowiazki podatkowe, ale bedac obywatelem poslkim, majacym staly adres zamieszkania w Polsce i najblizsza rodzien w Polsce (zona, dzieci) zameldowana pod tym samrm adresem, to szala moze zostac przewazona na twoja strone. Ja niestety z pewnych wzgledow nie moge zajac sie konkretna pomoca, ale moge doradzic i ocenic. Warunkime jest mozliwosc zapoznania sie z twoimi rozliczeniami, to zanczy dostep do twojej teczki podatkowej, wylacznie za pomoca TastSelv. do Skat mozna tez logowac sie przez NemId, ale ani hasla ani kodu nigdy nie nalezy przekazywac innym osobom.
roga:
....dodam jeszcze ze nie mozesz wystepowac o kontanthjælp i to w dostku wstecznie. To ze pracowales tylko czesc roku nikogo nie obchodzi, to twoja sprawa prywatna. Zakladam, ze mimo ze nie pacowales to byles zatrudniony i nie bylo mowy o zwolnieniu z pracy, a kontakthjælp jest dla osob, ktora znalazly sie w sytuacji bez srodkow do zycia, np. z powodu zwolnienia z pracy i innych wydarzen socjalnych. Chyba nie byles bez srodkow do zycia w cagu tych 3 lat, skoro sie utrzymywales bez pomocy socjalnej. Jezeli bylbys zwolnionym z pracy i nie majac srodkow do zycia, mozna skladac wniosek o pomoc socjalna, ale warunkiem jest miedzy innymi, ze dostajac pomoc w Danii masz przebywac w Danii. Teraz byc moze jest za pozno, ale wedlug mnie nalezalo byc czlonkiem A-kasse i ustalac z pracodawca, ze po kazdym okresie zatrudnienia zwalnia cie z pracy. Wowczas otrzymywalbys dagpenge z A-kasse w okresie bezrobocia az do owego kontraktu zatrudniena na kolejne 6 miesiecy....
robotnik:
Dzięki że dużo napisaliście. Jednakże potrzebny mi ktoś kto się tym zajmie i to ogarnie. Rozliczenia od wielu lat robiła mi firma z Jutlandii jednakże ten ktoś nie kwapi się żeby to ogarnąć. Potrzebny mi jest ktoś inny kto to "załatwi". Dajcie namiar na kogoś i ile to będzie kosztowało.
robotnik:
znacie kogoś kto mi napisze klage do SKATu w mojej sprawie?
robotnik:
--- Cytat: roga w 14 Paź 2018, 23:57:43 ---Otrzymales wiele informacji od Tajga, ale sa to informacje ogolne, poniewaz na podstawie twojego opisu i zalaczonego linku niewiele mozna ocenic, zeby byc pewnym. Najwazniejsza sprawa jest twoj status podatkowy dla Danii. Byc moze jestes pracownikiem transgranicznym albo sezonowym- tego nie wiem. Faktem jest, ze na pewno ktos cie rozliczal (albo robiles to sam, wprowadzajac ulgi podatkowe, ktore ci nie przysluguja (wyzywienie i zakwaterowanie) nawet w pierwszych 12 miesiacach zatrudniena w Danii. Ulga ta rubryka 53 (Rejseudgifter) przysluguje pod waunkiem ze byla mowa o tymczasowym miejscu pracy, a tymczasowosc byla okreslona przed podjeciem pracy wpisem w kontrakcie zatrudniea, ze bedziez pracowal od.....do......, lub w przypadku pracy sezonowej, to znaczy pracy, ktorej nie mozna wykonywac w innym okresie niz w okreslonym sezonie. Zbieranie truskawek to praca sezonowa, natomiast praca w fabryce przez xxx miesiecy w roku nie jest praca sezonowa mimo to ze czas trwania pracy ograniczal sie do kilku miesiecy. Praca w budowlance jest automatycznie tymczasowym miejscem pracy i jezeli twoja pierwsza praca w Danii zaczela sie w 2015, to tylko w 2015 mogles skorzystac z tej ulgi, chyba ze pierwsze 12 miesiecy zatrudnienia bylo czesciowo w 2015 i w 2016. Odliczenia tzw. ulga na jazdy nie jest niczym innym jak ulga na dojazdy do pracy. I teraz wszystko zalezy od tego czy skat uwaza czy masz status pracownika transgranicznego (ograniczony obowiazek podatkowy lub dobbeldomicil czy tez uznal ze masz pelen obowiazek dla Danii). Nie bez znaczenia jest to czy jestes w Danii zameldowanym w rejestrze ludnosci. Normalnie pierwsza sprawe jaka skat ocenia, to gdzie podatnik przebywa dluzej w ciagu roku; czy w Danii czy poza Dania, czy zachowal swoje tzw. sædvanlige bopæl w kraju z ktorego przyjechal tutaj do pracy (Polska) i czy w Polsce ma pelen obowiazek podatkowy. Ty, jezeli masz stale zameldowanie w Polsce z cala pewnoscia masz obowiazek podatkowy w Polsce. Oczywiscie nie placisz w Polsce podatku jezeli nie masz w Polsce dochodu ale obowiazek podatkowy dla Polski masz i to nieograniczony. Moze to potwierdzic Urzad Skarbowyc. Nie jest wykluczonym, ze dlug podatkowy okreslony przez skat mozna zredukowac, ale jak juz napisal Tajga, ulga na jazdy musi byc udokumentowana. Sam pobyt w Polsce, nawet potwierdzony pozycjami platnosci na dunskim koncie bankowym nie jest wystarczajacy przy szczegolowej kontroli, co raczej ma miejsce w twoim przypadku. Ulga jest ulga na jazdy, a wiec w wielu przypadkach widzialem wymaganie skatu, zeby przedlozyc dokumentacje pokonywania trasy do domu, a nie samego pobytu. Wiele kontroli wykazalo, ze podatnik byl w Danii, a ktos inny w Polsce uzywal jego karty bankowej. Jest wiele innych spraw, ktora moga miec wplyw na twoje rozliczenie i nikt nie jest w stanie ci pomoc, nie majac wgladu do twoich rozliczen zajndujacych sie w twejej teczce podatkowej ani do korespondencji jaka otrzymales ze skat. Twoj nick wydaje mi sie znajomym i chyba pracowales albo pracujez w Danii od wielu lat, wiecej niz trzech, a moze sie myle. Chyba nawet mnie kontaktowales w jakis sprawach. Mysle, ze powinienes znalezc kogos, kto nie tylko dobrze rozmawia po dunsku, poniewaz znajomosc jezyka nie jest z jednoznacznym ze znajomosci przepisow podatkowych, a chodzi o to zeby pomoc ci wyjsc z sytuacji w ktorej sie znalazles. Najwazniejszym jest okreslenie twojego statusu podatkowego, ktory umozliwilby zmiane rozliczenia. Moge podpowiedziec, ze bardzo dobrze jest miec Certyfikat z Urzedu Skarbowego potwierdzajacy twoja rezydencje mieszkalna i podatkowa dla Polski. Na dole tego certyfikatu jest wpis, ze masz nieograniczony obowiazek podatkwy dla Polski, a nawet w przypadku jezeli Skat okreslil ze masz pelen obowiazek podatkowy dla Danii, bo mysle ze tak skat postapil, to majac 2 pelnne obowiazki podatkowe, ale bedac obywatelem poslkim, majacym staly adres zamieszkania w Polsce i najblizsza rodzien w Polsce (zona, dzieci) zameldowana pod tym samrm adresem, to szala moze zostac przewazona na twoja strone. Ja niestety z pewnych wzgledow nie moge zajac sie konkretna pomoca, ale moge doradzic i ocenic. Warunkime jest mozliwosc zapoznania sie z twoimi rozliczeniami, to zanczy dostep do twojej teczki podatkowej, wylacznie za pomoca TastSelv. do Skat mozna tez logowac sie przez NemId, ale ani hasla ani kodu nigdy nie nalezy przekazywac innym osobom.
--- Koniec cytatu ---
tyle napisałeś to czy napiszesz mi "klage" do SKATu? Oczywiście odpłatnie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej