Tula, Vera - dziękuję.
Jeśli chodzi o formę działalności gospodarczej to już chyba wiemy, że najkorzystniej będzie założyć spółkę jawną tak więc ten temat mam już nieco "rozgryziony".
Co do lokalizacji to też raczej przymierzać będziemy się do Kopenhagi ewentualnie do odległości w promieniu 25km od miasta gdyż nieco przerażają nas kosmiczne koszty za wynajem.
To prawda, obawiam się trochę braku znajomości jęz. duńskiego ale na rozkręcenie wszystkiego dajemy sobie czas do czerwca 2009 kiedy to moja córka ukończy tutaj II kl. gimnazjum. Przez ten czas mam nadzieję uda nam się choć trochę "liznąć" j.duńskiego i opanować przynajmniej podstawowe zwroty.
Vera, zastanawiasz się dlaczego chcemy otworzyć biznes w Danii a nie w POlsce. Otóż przemawia za tym kilka istotnych czynników i po dosyć wnikliwej analizie wszystkich ZA i Przeciw podjęliśmy decyzję o wyjeździe. Nie chcemy jechać po to żeby "nachapać" się i wrócić do kraju. Dosyć mamy przede wszystkim tej ogólnej gonitwy za kasą, wyścigu szczurów jaki serwują zarówno w naszych firmach jak i w szkole mojej córki. O jej przyszłość i nasz spokój najbardziej nam chodzi. Tutaj w Polsce mamy z czego żyć, mamy własne mieszkania, prace na dobrych stanowiskach ale zależy mi przede wszystkim na tym, żeby moja córka miała w ciągu roku szkolnego choć jeden weekend wolny od prac domowych, aby nie musiała siedzieć każdego dnia do północy nad książkami i nie musiała wysłuchiwać uwag koleżanek jakie to one genialne a ona zaledwie "czwórkowa". Wiem, że w Danii to dzieci są najważniejsze i nikt ich nie skarci za słabsze przygotowanie do lekcji. Wiem też, że poziom nauki nie jest zbyt wysoki ale kształcić córka będzie się mogła w przyszłości na różnych uczelniach, również w Polsce. Sama dokona wyboru.
A co do samego pomysłu na biznes to tutaj z kolei decyzji jeszcze nie podjęliśmy. Mamy również tzw. plan B - myślimy także o otwarciu sklepu z polską żywnością ale nie wiemy jak przyjąłby się w Danii. Wiem, że w Kopenhadze istnieją zdaje się 2 sklepy więc nie wiem jak przyjąłby się pomysł z otwarciem kolejnego. Tutaj liczę na Wasze opinie gdyż jest to nasz najświeższy pomysł i póki co to "gdybamy" i zastanawiamy się - co lepsze i na co byłby większy popyt. Pomysłów setki ale który wybrać?

? ech
Poradźcie - proszę
pozdrawiam, ania