Ogólne > Podatki
Odzyskiwanie 8% arbejdsmarkedsbidrag
Vejle boy:
Witam jestem w Danii na 3 miesiace i chcialbym odzyskac 8% podatek ktory odliczyli mi juz od 2 pensji. Bylem pytac sie w SKATcie czy to mozliwe, powiedziano mi ze tak, jezeli wysle im dokument ze posiadam ubezpieczenie spolenczne w Polsce.
Pytanie jaki dokument moze owo ubezpieczenie uwierzytelnic??
Czy wystarczy legitymacja i ubezpieczenie studenckie gdyz studiuje w Polsce ?
Pozdrawiam Darek
BETAGO:
Witam, naprawde można cos odzyskać?? My pracujemy oboje z mężem od połowy zeszłego roku i mielismy dopłatę w Skat powyżej 20 tys
z racji tego że rzekomo po moim przyjeździe mąż stracił ulgi a tego nikt nam nie powiedział i wyszło bardzo źle dla nas. Nie możemy uzyskac żadnych konkretow w Skat oprócz tego że jesteśmy tu całą rodziną i traktują nas jak duńczyków w sensie podatkowym. Mamy teraz niskie przychody bo oboje płacimy duży podatek. Czy można sobie coś odpisać poza dojazdem do pracy?
Właściwie to mam urlop wychowawczy w Polsce i mam tez tam ubezpieczenie czy więc można faktycznie cos odzyskać?? Pozdrawiam czytających
K3:
--- Cytat: BETAGO w 07 Wrz 2008, 22:34:49 ---Witam, naprawde można cos odzyskać??
--- Koniec cytatu ---
mowa o odzyskaniu 8* płaconych na "rynek pracy"... skoro posiadacie duński obowiązek podatkowy, to nic nie odzyskacie....
owe 8% można odzyskać tylko w przypadku, kiedy rezydencja podatkowa jest w PL... wtedy w Danii macie duże ulgi, tak ze podatek płacony wychodzi 0%, natomiast całość jest opodatkowana wtedy w PL
BETAGO:
Tak myślalam żę to zbyt piękne aby bylo prawdziwe... Czy możesz wyjaśnić bliżej o co chodzi z pojęciem rezydenta wg skatu? Ja upierałam sie i okazałam w Skat dokumenty że jesteśmy zameldowani, mamy własne mieszkanie i że mam kredyt na mieszkanie w Polsce i absolutnie nic to nie pomogło. Ich odpwiedź jest jedna - skoro jestem tu z mężem i dziećmi to placę 38%, na 8% mam 3300 a mąż 900 a do tego ta ogromna dopłata w lipcu- lącznie będzie ok 22 tys DKK. Ogólnie jeżeli jest sie całą rodziną - nie ma rewelacji. Odpisać mogę tylko dojazd do pracy bo powyżej 25 km dziennnie. Chyba że ktoś coś mi podpowie. Pozdrawiam Beata
BETAGO:
Jeszcze dodam.. rozliczam się w Polsce i też dopłata bo przecież pracuję tu...Beata
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej