Ogólne > Podatki
Odzyskiwanie 8% arbejdsmarkedsbidrag
Jomir:
Absoultnie Wasza rezydencja podatkowa jest w Danii.
Byl na ten temat obszerny watek, w ktorym znalazly sie przepisy i intepretacje prawne.
Prosze poszukac.
Posiadanie domu ma znaczenie, wtedy gdy przynosi on dochody, na przyklad z wynajmu.
Jednakze przeslanka o rodzinie jest wystarczajaco wielkiej wagi, by ustalic centrum interesow osobistych w Danii.
vera:
O rezydencji mowi rodzina, czyli gdzie jest centrum zyciowe ale o tym jest wyzej.
Ja miałem inny przypadek. W PL chcą na siłę abym był rezydentem pomimo tego ze centrum zyciowe juz mam w Danii a ich argumentem jest konto bankowe i auto co dla mnie jest bzdurą gdyż auto czy konto każdy może sobie założyć lub zarejestrować nawet w Mozambiku.
lilia:
Betago, piszesz "żadnych rewelacji..". A czy ktoś obiecywał Ci w Danii jakieś rewelacji i złote góry..?
Ot, życie. Nie tu, to tam.
Klingon:
--- Cytat: Vejle boy w 07 Wrz 2008, 21:43:58 ---.. posiadam ubezpieczenie spolenczne w Polsce.
--- Koniec cytatu ---
Czy w takim przypadku polski ubezpieczyciel bedzie placil za wizyte u dunskiego lekarza itd.?
PS. Nie slyszalem zeby nie trzeba bylo placic 8 % skladki na rynek pracy od dochodu ze stosunku pracy.
Vejle boy:
Witam ponownie,
bylem dzisiaj w SKATcie i dowiedzialem sie dokladnie jak to wyglada.
Studiuje a wiec jestem ubezpieczony spolecznie w Polsce przez rodzicow.
Wystarczy ze dostarcze zaswiadczenie ze jestem w Polsce ubezpieczony i mi zwroca te 8%.
Dodam ze po przyjezdzie przedstawilem na poczatku certyfikat rezydencji podatkowej z Polski.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej