poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Odzyskiwanie 8% arbejdsmarkedsbidrag  (Przeczytany 8930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vejle boy

• Gość
Odzyskiwanie 8% arbejdsmarkedsbidrag
« dnia: 07 Wrz 2008, 21:43:58 »
Witam jestem w Danii na 3 miesiace i chcialbym odzyskac 8% podatek ktory odliczyli mi juz od 2 pensji. Bylem pytac sie w SKATcie czy to mozliwe, powiedziano mi ze tak, jezeli wysle im dokument ze posiadam ubezpieczenie spolenczne w Polsce.
Pytanie jaki dokument moze owo ubezpieczenie uwierzytelnic??
Czy wystarczy legitymacja i ubezpieczenie studenckie gdyz studiuje w Polsce ?
Pozdrawiam Darek

BETAGO

• Gość
Odp: Odzyskiwanie 8% arbejdsmarkedsbidrag
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrz 2008, 22:34:49 »
Witam, naprawde można cos odzyskać??  My pracujemy oboje z mężem od połowy zeszłego roku i mielismy dopłatę w Skat powyżej 20 tys
z racji tego że rzekomo po moim przyjeździe mąż stracił ulgi a tego nikt nam nie powiedział i wyszło bardzo źle dla nas. Nie możemy uzyskac żadnych konkretow w Skat oprócz tego że jesteśmy tu całą rodziną i traktują nas jak duńczyków w sensie podatkowym. Mamy teraz niskie przychody bo oboje płacimy duży podatek. Czy można sobie coś odpisać poza dojazdem do pracy?
Właściwie to mam urlop wychowawczy w Polsce i mam tez tam ubezpieczenie  czy więc można faktycznie cos odzyskać?? Pozdrawiam czytających

K3

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrz 2008, 00:13:17 »
Witam, naprawde można cos odzyskać?? 

mowa o odzyskaniu 8* płaconych na "rynek pracy"... skoro posiadacie duński obowiązek podatkowy, to nic nie odzyskacie....

owe 8% można odzyskać tylko w przypadku, kiedy rezydencja podatkowa jest w PL... wtedy w Danii macie duże ulgi, tak ze podatek płacony wychodzi 0%, natomiast całość jest opodatkowana wtedy w PL

BETAGO

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrz 2008, 07:34:50 »
Tak myślalam żę to zbyt piękne aby bylo prawdziwe... Czy możesz wyjaśnić bliżej o co chodzi z pojęciem rezydenta wg skatu?  Ja upierałam sie i okazałam w Skat dokumenty że jesteśmy zameldowani, mamy własne mieszkanie i  że mam kredyt na mieszkanie w Polsce i absolutnie nic to nie pomogło. Ich odpwiedź jest jedna - skoro jestem tu  z mężem i dziećmi to placę 38%, na 8% mam 3300 a mąż 900 a do tego ta ogromna dopłata w lipcu- lącznie będzie ok 22 tys DKK. Ogólnie jeżeli jest sie całą rodziną - nie ma rewelacji. Odpisać mogę tylko dojazd do pracy bo powyżej 25 km dziennnie.  Chyba że ktoś coś mi podpowie. Pozdrawiam Beata

BETAGO

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrz 2008, 07:36:14 »
Jeszcze dodam.. rozliczam się w Polsce i też dopłata bo przecież pracuję tu...Beata

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Wrz 2008, 08:00:59 »
Absoultnie Wasza rezydencja podatkowa jest w Danii.
Byl na ten temat obszerny watek, w ktorym znalazly sie przepisy i intepretacje prawne.
Prosze poszukac.
Posiadanie domu ma znaczenie, wtedy gdy przynosi on dochody,  na przyklad z wynajmu.
Jednakze przeslanka o rodzinie jest wystarczajaco wielkiej wagi, by ustalic centrum interesow osobistych w Danii.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz 2008, 08:20:47 »
O rezydencji mowi rodzina, czyli gdzie jest centrum zyciowe ale o tym jest wyzej.

Ja miałem inny przypadek. W PL chcą na siłę abym był rezydentem pomimo tego ze centrum zyciowe juz mam w Danii a ich argumentem jest konto bankowe i auto co dla mnie jest bzdurą gdyż auto czy konto każdy może sobie założyć lub zarejestrować nawet w Mozambiku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz 2008, 08:20:47 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrz 2008, 21:36:12 »
Betago, piszesz "żadnych rewelacji..". A czy ktoś obiecywał Ci w Danii jakieś rewelacji i złote góry..?
Ot, życie. Nie tu, to tam.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Wrz 2008, 13:56:24 »
.. posiadam ubezpieczenie spolenczne w Polsce.
Czy w takim przypadku polski ubezpieczyciel bedzie placil za wizyte u dunskiego lekarza itd.?

PS. Nie slyszalem zeby nie trzeba bylo placic 8 % skladki na rynek pracy od dochodu ze stosunku pracy.

Vejle boy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Wrz 2008, 14:53:09 »
Witam ponownie,

bylem dzisiaj w SKATcie i dowiedzialem sie dokladnie jak to wyglada.

Studiuje a wiec jestem ubezpieczony spolecznie w Polsce przez rodzicow.

Wystarczy ze dostarcze zaswiadczenie ze jestem w Polsce ubezpieczony i mi zwroca te 8%.

Dodam ze po przyjezdzie przedstawilem na poczatku certyfikat rezydencji podatkowej z Polski.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Wrz 2008, 15:16:04 »
A mnie tak zastanawia, co ma piernik do wiatraka?
Bo te 8% to skladka na rynek pracy, wiec jakim cudem odzyskuje sie z tego ubezpieczenie spoleczne.

Owszem, ze 8% podatku pobierana jest na ubezpieczenie zdrowotne, tylko mowimy tu juz podatku - ktory stoswonie do zarobkow wynosi do 38% w gore.

No chyba, ze nie zrozumialam i masz na mysli wlasnie te 8%. Chociaz tez tego nie rozumiem, bo podatek dochodowy placi ktos, kto pracuje i zarabia powyzej kwoty zwolnionej od dochodu.
Skoro pracuje, znaczy nie jest juz na utrzymaniu rodzicow......

misioo_99

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Wrz 2008, 22:50:46 »
O rezydencji mowi rodzina, czyli gdzie jest centrum zyciowe ale o tym jest wyzej.

Ja miałem inny przypadek. W PL chcą na siłę abym był rezydentem pomimo tego ze centrum zyciowe juz mam w Danii a ich argumentem jest konto bankowe i auto co dla mnie jest bzdurą gdyż auto czy konto każdy może sobie założyć lub zarejestrować nawet w Mozambiku.

Nie do końca można powiedzieć że o rezydencji mówi rodzina... ja na przykład mam rezydencję podatkową w Polsce, chociaż w Danii przebywam z żoną i dzieckiem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Wrz 2008, 23:32:33 »
To ciesz sie, ze jeszcze Cie nie zlokalizowali.
Zgodnie z prawem centrum interesow zyciowych plus pobyt powyzej 183 dni = rezydencja podatkowa w Danii.
Wiec albo:
1. jestes tu krocej niz 183 dni
2.sciemniasz z trwaloscia kontraktu - odnawiasz go co jakis czas.
3. rodzina jest nieoficjalnie
4. nie poinformowales stosownych urzedow o faktach

Innych mozliwosci nie ma. Aczkolwiek... to nie moja sprawa. Kazdy robi jak uwaza.
Ja tylko moge powiedziec, jak powinno byc zgodnie z prawem, udzielic informacji.
A Wy ROBTA CO CHCETA jak to mawia Pan od czerwonych spodni.
Tylko, pozniej nie placzta, co mata zrobic....

misioo_99

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Wrz 2008, 05:20:03 »
To ciesz sie, ze jeszcze Cie nie zlokalizowali.
Zgodnie z prawem centrum interesow zyciowych plus pobyt powyzej 183 dni = rezydencja podatkowa w Danii.
Wiec albo:
1. jestes tu krocej niz 183 dni
2.sciemniasz z trwaloscia kontraktu - odnawiasz go co jakis czas.
3. rodzina jest nieoficjalnie
4. nie poinformowales stosownych urzedow o faktach

Innych mozliwosci nie ma. Aczkolwiek... to nie moja sprawa. Kazdy robi jak uwaza.
Ja tylko moge powiedziec, jak powinno byc zgodnie z prawem, udzielic informacji.
A Wy ROBTA CO CHCETA jak to mawia Pan od czerwonych spodni.
Tylko, pozniej nie placzta, co mata zrobic....

1. Jestem tu dlużej niż 183 dni
2. Mam kontrakt w Danii na czas nieokreślony i płace normalne podatki (jedynie dojazd do pracy)
3. Rodzina jest oficjalnie
4. Wszystkie urzędy wiedzą co trzeba

Co do innych możliwości, to:

5. Jestem obywatelem Polski
6. Z Polska łączy mnie to że mam tam pracę na czas nieokreślony i pracodawca odprowadza za mnie ZUS i ubezpieczenia zdrowotne
7. Pracowałem kiedyś w polskim urzędzi skarbowym i wiem gdzie mam rezydencję podatkową
8. Płace tutaj normalnie podatki, ale jednocześnie muszę wykazać zarobki w Polsce i odprowadzić podatek

Więcm, jako że mam pracę w Polsce i wszelkie ubezpieczenia są za mnie płacone to moja rezydencja podatkowa jak i centrum interesów życiowych jest w Polsce. W związku z tym muszę się również rozliczać w Polsce.

Mirra nie wiem jaki jest Twój status w Danii, ale z tego co się zdążyłem zorientować to masz męża duńczyka. To co napisałaś to jest prawo duńskie. Ja jestem obywatelem polskim, mam w Polsce pracę i moje centrum interesów życiowych jest w Polsce. Jest dużo rzeczy na które polski urząd skarbowy patrzy zanim stwierdzi gdzie ma sie centrum interesów życiowych. Gdybym się Ciebie posłuchał to wówczas siedziałbym i płakał... chociaż teraz weszła abolicja podatkowa

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Wrz 2008, 14:10:48 »
A to zupelnie inna bajka. Jestes tak zwanym "posted" czyli pracownik oddelegowany.

Nie moj drogi, nie siedzial bys i plakal.
Po prostu pominales jeden istotny fakt, ze Twoj pracodawca jest pracodawca polskim, a to bardzo wazna informacja.Praktycznie kluczowa. Natomiast ja swoje rozwazaania oparlam na zalozeniu, ze Twoj pracodawca jest firma dunska. Moj blad w zalozeniach.

Nie wiem w jakim celu wiec dodales swoj komentarz, zeby sie pochwalic?
Bowiem Twoja informacja mogla wprowadzic w blad wiekszosc osob, ktora pracuje dla dunskich pracodawcow - tym samym wiekszosc forumowiczow.
I nie zrozum mnie zle, oczywiscie forum jest dla wszystkich i mogles sobie pisac co chcesz, ale trzeba bylo od razu zaznaczyc, by ludziom zametu w glowach nie robic.
A tak na marginesie, w zwiazku z tym, ze jestes "posted" do pracy w Danii, podlegasz rowniez dunskim przepisom. Tzn. twoja umowa o prace musi byc zgodna z prawem obowiazujacym w Danii.

A swoja droga :) Ja pracuje dla polskiej firmy i mam dunska rezydencje podatkowa. Bowiem nie jestem pracownikiem oddelegowanym, a mieszkajacym tutaj.  Przepisy w tej chwili mam juz w malym palcu, bowiem musialam osobiscie rejestrowac swojego pracodawce we wszelkich urzedach, zglaszac siebie do ubepieczen itd.  Droga zmudna, ale przynoszaca sporo satysfakcji w postaci wiedzy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Wrz 2008, 14:10:48 »