poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co z Kiss? Ew. alternatywa?  (Przeczytany 6789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bogdan_Kph

• Gość
Co z Kiss? Ew. alternatywa?
« dnia: 09 Wrz 2008, 14:39:28 »
Witam,
czy ktos wie co sie dzieje, ze szkola jezykowa KISS? Podobno mieli jakies problemy podatkowe, ale nie wiem jak to sie skonczylo. Na maila nie odpowiadaja, gdy dzwonie, wlacza sie sekretarka.
Jesli jest zamknieta, to czy ktos wie czy sa jakies plany reaktywacji?

Co z innymi szkolami? Interesuje mnie dokladnie taki tryb nauki jak w Kiss - tj. ciezka praca, szybkie etapy i duze wymagania co do znajomosci angielskiego.
Odrobilem zadanie i przejrzalem archiwum: ktos polecal Studieskolen - na ile jest porownywalna z KISSem, jesli chodzi o szybkosc postepow w nauce (mowienie i rozumienie)? Innych interesujacych propozycji nie znalazlem, ale moze zbyt pochopnie odrzucilem kilka opcji (prosze jednak nie wymieniac takich pozycji jak Sprogcenteret - mam poltora kursu za soba i zadnych oszalamiajacych efektow).

Oczywiscie, chodzi mi tylko o szkoly kopenhaskie.

Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Bogdan

Tula

• Gość
Odp: Co z Kiss? Ew. alternatywa?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrz 2008, 15:15:00 »
Reaktywacji KISSA nie bedzie; nie rozumiem, dlaczego nie zlikwidowali jeszcze strony internetowej, strasznie to mylace.

Co do alternatyw: tak szybko jak KISS obiecywal, nie znajdzie Pan. Natomiast po poltora roku mozna podejsc do PD3 w Studieskolen (ja chodze wieczorami i jestem umiarkowanie zachwycona, ale znajome, ktore nie pracuja i chodza cztery razy w tygodniu, bardzo sobie szkole chwala i szybko widza postepy) oraz w Sprogcenter IA, ale o tym to Panu szerzej napisze Mirra, bo ona stamtad. Tertium non datur ;).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrz 2008, 16:29:35 »
Wywolano mnie do tablicy, no wiec pisze :)
W IA - na kursach intensywnych pracuja kissowi nauczyciele.
Metoda jest polaczeniem Kissowych zdan z nauczaniem tradycyjnym.
Jestem bardzo zadwolona. Jesli chodzi o efekty. Coz kazdy pracuje indywidualnie.
Aczkolwiek - nauke dunskiego zaczynalam w polowie sierpnia 2007. Mialam miesiac przerwy ze wzgledu na wokolkissowe zawirowania, i miesiac straty ze wzgledu na podjecie nauki w innej szkole (baaardzo kiepskiej) w okresie przejsciowym.
W chwili obecnej jestem juz w pelni gotowa do egzaminu PD3 i zdania go minimum na poziomie 7, niektore czesci nawet na 12.
Szkole (modul 5 koncze) za 2 tygodnie, egzamin pisemny za 2 miesiace.
Od miesiaca pracuje - praca biurowa, w ktorej posluguje sie jezykiem dusnkim, zarowno przez telefon jak i bezposrednio.

Dodam, ze mam raczej przecietne zdolnosci jezykowe.
Mysle, ze metoda zrobila swoje.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Bogdan_Kph

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Wrz 2008, 17:08:46 »
Wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi!

A jaka jest metoda nauczania w Studieskolen? I jak dlugo zajmuje nauka zanim jest sie gotowym do PD3 (orientacyjnie, oczywiscie wiem ze "to zalezy" :) ?

@Mirra - czy byl to kurs 2x tygodniowo po kilka godzin (szukam na stronie, ale nie moge znalezc rozkladu, pomimo iz chwala sie najlepszymi rozwiazaniami IT wsrod szkol jezykowych ;)

/Bogdan

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrz 2008, 18:27:47 »
hehe.... bo to IT to chyba chodzi o program, do nauki raczej... bo strona kiepsciutka...
Program do nauki byl faktycznie fajny, korzystalismy z niego do konca modulu 4, na piatym, tylko przerabianie testow egzaminacyjnych - zarowno pisemnych, jak i ustnych.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Wrz 2008, 18:31:20 »
A jaka jest metoda nauczania w Studieskolen? I jak dlugo zajmuje nauka zanim jest sie gotowym do PD3 (orientacyjnie, oczywiscie wiem ze "to zalezy" :) ?
Napisalam juz, ze oni licza czas potrzebny na przygotowanie do PD3 jako poltora roku srednio, niezaleznie jak czesto sie chodzi (w zajeciach wieczornych jest po prostu wiecej zadawane do domu). A metoda? Do modulu 5 podreczniki, potem materialy od nauczyciela, glownie artykuly z gazet plus klipy telewizyjne, duzo rozmawiania, aczkolwiek wymowy nie kontroluja przesadnie, choc to moze od nauczyciela zalezy. Duzo sie pisze wypracowan, duzo cwiczen do egzaminow, gramatyka w dosc ograniczonym zakresie i glownie polegajaca na utrwalaniu wiedzy.

Ja ucze sie w SS od listopada 2007 (KISS skonczylam na module 2) i teraz tez bede zdawac PD3, aczkolwiek swoje umiejetnosci, zwlaszcza dotyczace mowienia, oceniam nisko i jak zdam na 4, to bedzie dobrze.

Bogdan_Kph

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz 2008, 19:10:35 »
Napisalam juz, ze oni licza czas potrzebny na przygotowanie do PD3 jako poltora roku srednio,

Faktycznie, teraz widze. Tak sie czyta fora w pracy (na swoje usprawiedliwienie mam, ze zostalem po godzinach)

Chetnie przeczytam jeszcze inne uwagi!

/Bogdan

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrz 2008, 19:10:35 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrz 2008, 19:18:00 »
Skoro nie bedzie mogl Pan chodzic rano, a tak wnioskuje, skoro Pan teraz jeszcze jest w pracy, to niech Pan po prostu wybierze szkole blizej siebie ;). Mysle, ze wieczorne zajecia w IA i SS sa na podobnym poziomie, moze z tym, ze byli nauczyciele z KISSA w IA klada wiekszy nacisk na wymowe :).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Wrz 2008, 20:00:23 »
Ja chodzilam na zajecia poranne, 3 x w tygodniu po 3 godziny. Teroetycznie 4, bo powinna jeszcze byc godzina komputerow. Jednak plyty otrzymuje kazdy, wiec ja wolalam uczyc sie w domu.

Tak jak Tula powiedziala. W IA popoludniowe zajecia sa tez nieco mniej intensywne. Chyba wynika to z tego, ze przychodza na nie ludzie po calym dniu pracy i ich zdolnosci percepcyjne sa juz mniejsze.

Co do umiejetnosci jezykowych Tuli  :D
... hmm... w calej akcji jej nie slyszalam, ale pojedyncze wyrazy, tudziez zdania wymawia pieeeknie ;)
Moim zdaniem Tula sciemniasz jak z angielskim, ktory znasz "troche", czyli na poziomie bardzo zaaawansowanym.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Wrz 2008, 20:06:46 »
... hmm... w calej akcji jej nie slyszalam
I to moze byc kluczowe... Tak czy owak przekonamy sie niedlugo :-[.

Powodzenia, Panie Bogdanie, ktorakolwiek szkole Pan wybierze. Pozdrawiam.

GOSC

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Wrz 2008, 20:14:10 »
Witam,
a czy jest szkola o ktorej mowa w Arhus, mam na mysli SS??
pozdrawiam

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Wrz 2008, 21:08:21 »
Tak jak Tula powiedziala. W IA popoludniowe zajecia sa tez nieco mniej intensywne. Chyba wynika to z tego, ze przychodza na nie ludzie po calym dniu pracy i ich zdolnosci percepcyjne sa juz mniejsze

To jedna strona medalu, druga to to ze w IA są 2 rodzaje kursów, normalny = moduł trwa kilka miesięcy (2-3 moduły w roku) i kurs intensywny - nie wiem jak to tam wygląda.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Wrz 2008, 22:48:45 »
Ale ja pisalam o intesnywnym wieczorowym.
Kolezanka przeniosla sie z intensywnego wieczorowego do nas, wiec ma porownanie.
Swoja opinie opieram wiec na jej doswiadczeniu.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrz 2008, 23:04:15 »
W Arhus sa:
kursy oferowane przez FOF - raz w tygodniu. Nalez posiadac CPR.
kursy organizowane przez LærDansk - dawne århusianskie SporgCenter. Odplatnie bez CPRu i bezplatnie z CPR.
kurs Clavisa - dunski po polsku. Jak wyzej.

Moze jest jeszcze jedna firma...Wypadla mi nazwa z glowy, ale mino posiadania CPRu nalezy placic za kazdy miesiac nauki. Mowimy o kwocie powyzej 5 tys kr.

W przypadku dlaszych pytan dot. nauki j.dunskiego w Århus, prosze przegladnac dany dzial regionalny.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrz 2008, 23:04:15 »

KISS na koszt komunny znowu mozliwy...

Zaczęty przez JomirDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3254
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2009, 18:18:31
wysłana przez Jomir