Witam,
wiem ze watkow o CPR bylo mnostwo, ale mnie spotkal calkiem inny problem i nie wiem jak go rozwiazac.
Otoz zaczelo sie to ok 2 miesiace temu, kiedy to znalazlam dodatkowa prace w Danii( 6h tygodniowo- 24h miesiecznie)
Pracodawca oswiadczyl ze potrzebuje CPR nr i ze musze sie zglosic do Statsforvaltiningen Sjælland. Pojechalam do tego urzedu ze znajomą dunką, ktora niestety nie miala pojecia na czym polega caly proces wdrazania obcokrajowca w zycie w Danii.
Pani dala mi 3 wnioski-
- jeden dla pracodawcy
- jeden dla chlopaka z ktorym mieszkam
- jeden dla mnie
Wszystkie wypelnilam , odnioslam. Powiedziano mi ze mam za malo godzin by dostac cpr dlatego musze im"udowodnic'' ze mieszkam tu z chlopakiem- dali mi wiec pismo ktore chlopak wypelnil.
Dzis dostalam kolejne pismo w ktorym jest napisane:
Modtaget din ansøgning om EU- opholdsokument. Heraf fremgår at du søger med arbejde som opholdsgrundlag kombineret med økonomisk hjælp fra din samlever.
Du bedes til brug for vores behandling af sagen iden 14 dage fremsende en kopi af din ansætteleseskontrakt hvoraf fremgår de overenskomstmæssige betingelser for dit job
Idet dit job foreløbig er fastlagt til 6 timer ugentlig skal vi bede om dokumentation for dit samliv med raflal . dertor bedes l sammen udfylde vedlagte samlivs og forsørgelseserklæring og ligeledes fremsende denne Såfremt du har spørgsmål til ovenstående er du velkommen til at kontakte mig på telefon
Po przetlumaczeniu na polski:
Otrzymaliśmy Państwa wniosek o UE opholdsokument. To pokazuje, że szuka się pracy jako podstawę diety, w połączeniu z pomocy finansowej od swojego partnera.
Proszę skorzystać z naszej obsługi przypadku, aby przejść 14 dni przedstawić kopię umowy telekomunikacyjnej zatrudniające co wskazuje warunki umowne swojej pracy
Ponieważ Twoje zadanie jest tymczasowo ustawić na 6 godzin tygodniowo, powinniśmy poprosić o dowód swojego życia z raflal. dertor proszę l razem są kompletne i zabezpieczanie oświadczenia, a także wysyłać takim przypadku masz jakiekolwiek pytania dotyczące powyższego, prosimy o kontakt ze mną na telefon.
Pojawia sie pewien problem, ja wcale nie chce by chlopak cos placil- ani tez on, za to ze mieszkamy razem. Wg pewnego dunczyka jesli oswiadczymy ze zyje tu z chlopakiem to on bedzie musial placic dodatkowo 6 tyś koron, na co nas aboslutnie nie stać.
Teraz jestem w kropce- nie wiem czy dalej wypelniac te dokumenty, gdzie sie zglosic?
Pracuje miesiac bez wyplaty, bo otrzymam ja dopabuse gdy bede miala CPR , tak mi powiedziano w urzedzie.
Czy ktos moglby mi pomoc?