poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Problem z CPR  (Przeczytany 5085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Asiaa

• Gość
Problem z CPR
« dnia: 23 Wrz 2008, 10:54:51 »
Witam,
wiem ze watkow o CPR bylo mnostwo, ale mnie spotkal calkiem inny problem i nie wiem jak go rozwiazac.
Otoz zaczelo sie to ok 2 miesiace temu, kiedy to znalazlam dodatkowa prace w Danii( 6h tygodniowo- 24h miesiecznie)
Pracodawca oswiadczyl ze potrzebuje CPR nr i ze musze sie zglosic do Statsforvaltiningen Sjælland. Pojechalam do tego urzedu ze znajomą dunką, ktora niestety nie miala pojecia na czym polega caly proces wdrazania obcokrajowca w zycie w Danii.
Pani dala mi 3 wnioski-
- jeden dla pracodawcy
- jeden dla chlopaka z ktorym mieszkam
- jeden dla mnie
Wszystkie wypelnilam , odnioslam. Powiedziano mi ze mam za malo godzin by dostac cpr dlatego musze im"udowodnic'' ze mieszkam tu z chlopakiem- dali mi wiec pismo ktore chlopak wypelnil.
Dzis dostalam kolejne pismo w ktorym jest napisane:

Modtaget din ansøgning om EU- opholdsokument. Heraf fremgår at du søger med arbejde som opholdsgrundlag kombineret med økonomisk hjælp fra din samlever.
Du bedes til brug for vores behandling af sagen iden 14 dage fremsende en kopi af din ansætteleseskontrakt hvoraf fremgår   de overenskomstmæssige betingelser for dit job

Idet dit job foreløbig er fastlagt til 6 timer ugentlig skal vi bede om dokumentation for dit samliv med raflal . dertor bedes l sammen udfylde vedlagte samlivs og forsørgelseserklæring og ligeledes fremsende denne Såfremt du har spørgsmål til ovenstående er du velkommen til at kontakte mig på telefon

Po przetlumaczeniu  na polski:
Otrzymaliśmy Państwa wniosek o UE opholdsokument. To pokazuje, że szuka się pracy jako podstawę diety, w połączeniu z pomocy finansowej od swojego partnera.
Proszę skorzystać z naszej obsługi przypadku, aby przejść 14 dni przedstawić kopię umowy telekomunikacyjnej zatrudniające co wskazuje warunki umowne swojej pracy

Ponieważ Twoje zadanie jest tymczasowo ustawić na 6 godzin tygodniowo, powinniśmy poprosić o dowód swojego życia z raflal. dertor proszę l razem są kompletne i zabezpieczanie oświadczenia, a także wysyłać takim przypadku masz jakiekolwiek pytania dotyczące powyższego, prosimy o kontakt ze mną na telefon.

Pojawia sie pewien problem, ja wcale nie chce by chlopak cos placil- ani tez on, za to ze mieszkamy razem. Wg pewnego dunczyka jesli oswiadczymy ze zyje tu z chlopakiem to on bedzie musial placic dodatkowo 6 tyś koron, na co nas aboslutnie nie stać.

Teraz jestem w kropce- nie wiem czy dalej wypelniac te dokumenty, gdzie sie zglosic?
Pracuje miesiac bez wyplaty, bo otrzymam ja dopabuse gdy bede miala CPR , tak mi powiedziano w   urzedzie.

Czy ktos moglby mi pomoc?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Problem z CPR
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrz 2008, 12:36:50 »
Modtaget din ansøgning om EU- opholdsokument. Heraf fremgår at du søger med arbejde som opholdsgrundlag kombineret med økonomisk hjælp fra din samlever.
Du bedes til brug for vores behandling af sagen iden 14 dage fremsende en kopi af din ansætteleseskontrakt hvoraf fremgår   de overenskomstmæssige betingelser for dit job

Idet dit job foreløbig er fastlagt til 6 timer ugentlig skal vi bede om dokumentation for dit samliv med raflal . dertor bedes l sammen udfylde vedlagte samlivs og forsørgelseserklæring og ligeledes fremsende denne Såfremt du har spørgsmål til ovenstående er du velkommen til at kontakte mig på telefon

W zwiazku z tym, iz  czas Twojej pracy zostal ustalony na 6 godzin tygodniowo, musimy poprosic Ciebie o wypelnienie tych dokumentow wspolnie z Rafalem. Tym samym prosimy Was o wspolne wypelnienie zalaczonych dokumentow przez utrzymywanego i utrzymjacego oraz odeslanie ich. W razie gdybys mialam pytanie do powyzeszego prosze o kontakt telefoniczny.

[Posted on: 23 Wrzesień  2008, 12:33:35]

Sorki, przetlumaczylam, bo myslalam, ze zrozumialas zle tresc listu.
Ale dopabuse zauwazylam, ze nie o to chodzi.
Czy Twoj chlopak jest DUnczykiem lub ma tutaj staly pobyt?
Bo jesli tak, to do zaplaty jest nie 6000, a 56.000 kaucji, ktora trzeba wplacic na 7 lat.
Jesli jest obywatelem Unii, tylko tu pracujacym czasowo nic nie bedziecie placic.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

asiaa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Wrz 2008, 16:36:08 »
Wiec powinnam wypelnic te dokumenty i odniesc?
Chlopak jest polakiem.
Mieszkamy razem w Danii, czy w zwiazku z tym podać duński czy polski adres?

Dziekuje za przetlumaczenie, ale dalej  nie do konca rozumiem dlaczego kaza mi wypelniac w sensie utrzymujacego i utrzymywanego?

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Wrz 2008, 16:49:58 »
Urzad doszedl do wniosku, ze ktos musi pani pomoc w utrzymaniu sie w Danii, gdyz z 6 godz tygodniowo nie jest sie w stanie "wyzyc" (przy zalozeniu, ze stawka godzinna jest w wysokosci 116 - 130 kr brutto). Urzad nie zamierza obarczac kosztami Danii jako takiej, dlatego probuje ustalic powody pani pobyt w Danii i sposob sfiansowania pobytu. Jak mozna zauwazyc, slusznie sadzi, ze pani chlopak bedzie pania utrzymywal w czasie pobytu w Danii dlatego tez zanim wyrazi zgode na pobyt probuje upewnic sie w tym. Byc moze pani chlopak zostanie poproszony o podpisanie dokumentu potwierdzajacego te przypuszczenia. Nie wiem.

Nic nie wspomina sie o 6 tys koron, jedynie o przyniesieniu kontraktu, gdzie jest podany uklad zbiory pani pracodawcy. 

asiaa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrz 2008, 09:06:37 »
Dziekuje za odpowiedz.
Skontaktowalam sie z jednym Dunczykiem, ktory powiedzial mi dokladnie to samo, ze jesli dostane staly pobyt- bo wyszlo na to ze ludzie z pracy wyslali mnie wlasnie z papierami o staly pobyt. To bede miala wysoki podatek , czyli normalnie tak jak dunka 38% i dodatkowo chlopak musialby placic za mnie duze pieniadze.
Zaprzestalam wiec dzialan w tym kierunku i planuje wybrac sie do SKATu z moimi 6h tygodniowo.
Byc moze cos uda mi sie zalatwic i bede mogla miec w koncu CPR i moja wyplate:)

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrz 2008, 10:25:49 »
To bede miala wysoki podatek , czyli normalnie tak jak dunka 38% i dodatkowo chlopak musialby placic za mnie duze pieniadze.
Przy 6 godz tyg bardzo ciezko jest przekroczyc kwote wolna od podatku. O ile pamietam w tym roku 2008 jest to kwota 41 tys. kr. Dopabuse wtedy zaczyna sie opodatkowanie na 38% itd

Nie moge sie ustosunkowac sie do stwierdzenia "chlopak musialby placic za mnie duze pieniadze". O ile pamietam pani chlopak jest Polakiem.

Zaprzestalam wiec dzialan w tym kierunku i planuje wybrac sie do SKATu z moimi 6h tygodniowo.
Byc moze cos uda mi sie zalatwic i bede mogla miec w koncu CPR i moja wyplate:)

W Skacie otrzyma pani skattepersonnumer, ktory jest odpowiednikiem polskiego NIPu. Nie upowaznia do korzystania z bezplatnej opieki lekarskiej, nauki jezyka itd. Sugeruje wykupienie ubezpieczenia w Polsce.
Oczywiscie moze pani na jego podstawie moze pani otrzymac wyplate, chociaz na przyklad nie moze pani sprawdzic kwoty zgromadzonej na Ferie Konto ( aby zamowic kod nalezy podac CPR) itd.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrz 2008, 23:49:05 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrz 2008, 12:04:58 »
No i oczywiscie nie otrzymalaby Pani zadnego stalego pobytu. Jest to mozliwe dopabuse po minimum 5 latach mieszkania tutaj i to na okreslonych warunkach.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Wrz 2008, 12:04:58 »

Asiaa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Wrz 2008, 13:22:55 »
Wiec już tlumacze.
Nie chce pracowac caly czas jedynie po 6h. Szukam stalej pracy o pelnym wymiarze godzin.
Mimo tego, że chlopak jest Polakiem, to wpisując w formularze aders duński i wypełniając dokument, który mi nadesłano zobowiązuje on się płacić za mnie pewną kwotę pieniędzy. Dokladnie nie wiem ile to wynosi.
Caly dokument zostal przetlumaczony przez Duńczyka, ktory nam to w ten sposob wytlumaczyl.
To nie są moje słowa.
Nie znam się na prawie Duńskim, stąd też pytania w tym wątku.
Więc w takim razie gdzie powinnam się zgłosić teraz? Aby móc legalnie pracować i żyć w Danii nie płacąc przy tym podatku 38% i żyć w Danii jako obywatel Polski zarabiający jedynie tutaj.

Duńczyk o którym mowa powyżej poinformował nas, że powinniśmy podawać Polski adres wszędzie( m.in w SKAcie) w ten sposob unikniemy opłat.

JAk jest naprawde? CO powinnam teraz zrobic?

Serdecznie dziekuje za wszytkie odpowiedzi i udzielona mi pomoc.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrz 2008, 13:31:02 »
Prosze poszperac po forum, wbrew pozorom reszta Pani spraw, ksztaltuje sie podobnie jak wszytskich, wiec odopwiedzi juz udzielono.
Ma Pani formularz w reku i nie widzi Pani cyferek?
A nie jest to tak, ze po prostu, w tym dokumencie Pani chlopak zobowiazuje sie do tego, ze jezeli Pani nie bedzie mogla sie utrzymac, to on Pani zapewni pomoc?
To takie zabezpieczenie dla komuny, ze nie przyjdzie Pani do nich, a on musi Pani pomoc.
To nie oznacza, ze ma Pani placic, lub gdzies placic, ale ze w razie potrzeby Pani pomoze.
To jest moje zdanie, ktore wypowiadam nie widzac dokumentu.

Jesli Pani chce, prosze dokument zeskanowac lub sfotografowac i tu wkleic, bedzie latwiej Pani pomoc.
Uniknac placenia podatku sie nie da, jak nie tu, to w Polsce, wiecej prosze znalezc w wyszukiwarce.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrz 2008, 13:31:02 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12575
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11