poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: o sciaganiu filmow...  (Przeczytany 16244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

filmomanka

• Gość
o sciaganiu filmow...
« dnia: 30 Wrz 2008, 14:28:30 »
Witam,
mam takie pytanie dotyczace sciagania filmow z emula lub torrenta... Jak to wyglada w Praktyce w Danii..?
Czy tutaj nikt nie posluguje sie ta forma zdobywania filmow?
Tylko prosze zachowac dla siebie wyzwiska w stylu zlodziej, oszust.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: o sciaganiu filmow...
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrz 2008, 14:56:34 »
Ściągniety plik możesz przechowywać 24h wg prawa, czy tutaj to duńczycy robią to nie wiem

filmomanka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrz 2008, 15:45:54 »
Dziekuje za odpowiedz. Jestes tego pewna?? Bo ja sie ciagle obawiam nalotu policji  :-\  mimo ze nie sciagam duzej ilosci, po prostu 1, 2 filmy do ogladniecia przez weekend.

Christiano Torres

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrz 2008, 16:18:09 »
Taka forma ogladania filmow nalezy do nielegalnych, jest to lamanie prawa zatem tematyka ta nie powinna byc poruszana na jakze prawowitym i prestizowym forum o Danii.

mell

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrz 2008, 17:17:27 »
hej,
ja znalazlam taka wypowiedz na necie "ja jestem w Danii i tu niestety trzeba byc swinia i lepiej nie sharowac plikow bo jakies poj... zrobili sobie "Anty piracka policje" i szperaja po necie i wysylaja jakies tam wezwania i nakazy platnicze/kary pieniezne, ale i tak ich kazdy ma w d..., bo wlasnie pojawila sie Lite i teraz jest spoko..."
to jak to w koncu jest? i co to jest to Lite to nie wiem...
Christiano, sciaganie tak nie kreci jak nakrecanie filmow w piatke he? ;)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Wrz 2008, 17:50:25 »
jakze prawowitym i prestizowym forum o Danii.
Bylabyz to lekka ironia...? Jak masz uwagi, napisz wprost, Christiano, admini sa na nie bardzo otwarci.

A ze sciaganie filmow to kradziez, to oczywiscie prawda :P.

s_t_e_v_e

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Wrz 2008, 20:11:38 »
A ze ściąganie filmów to kradzież, to oczywiście prawda :P.
[/quote]

kradzież kradzieżą heheh ale kto nie ściąga filmów podejrzewam że mało osób się znajdzie ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Wrz 2008, 20:11:38 »

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Wrz 2008, 20:36:34 »
Filmomanko, nie zamierzam Cię wyzywać w stylu złodziejek i oszustek. Pisząc tak i ukrywając się pod niezarejestrowanym nickiem sama wiesz, że jest to nielegalne.
W Danii działa organizacja Antipiratgruppen http://www.antipiratgruppen.dk/
Starają się przede wszystkim stworzyć panikę i poczucie zagrożenia wśród osób ściągających z netu nielegalne materiały. Od czasu do czasu atakują przykładnie jakiegoś młodego dystrybutora. Straszą dużymi odszkodowaniami i sprawami sądowymi.
Jeżeli masz na compie jeden film, który po obejżeniu skasujesz to nie ma większego ryzyka, że akurat dobiorą się do Ciebie. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to nielegalne.

A swoją drogą miałem kilka lat temu taki okres usprawiedliwiania ściągania filmów z netu. Niby jest to nielegalne, ale czy legalnym jest kuszenie tłumów do odwiedzania kin za pomocą sprytnie zmontowanych reklam zachwalających jakiś film. Film nr 3, 4, zrobiony bez żadnych większych idei. Zrobiony tylko dlatego, że nr 1 odniósł sukces i jest możliwość wyciśnięcia dodatkowej kasy na tytule. Przykład ? - Mumia nr 3. Jak usłyszałem, że akcję przenieśli teraz do Chin czy Japonii, to nawet nie czytałem dalszych recenzjii. Czy to jest uczciwe? Czy uczciwym jest oczekiwanie od nas uczciwości i wydanie tych 80 koron na bilet do kina? Na film, który jest gniotem?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2008, 20:49:11 wysłana przez Manior »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Wrz 2008, 21:02:44 »
kto nie ściąga filmów
Ja nie sciagam - bo nie wiem jak. ;D

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Wrz 2008, 21:12:40 »
Taki duży chłopiec i nie wie?  ;D

Mumia nr3 całkiem badziewne to nie jest,taka nieskomplikowana rozrywka na długi,duński wieczór  ;D

K3

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Wrz 2008, 21:19:13 »

moge nauczyc :D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Wrz 2008, 21:26:40 »
Znalazlem opis na Piratgruppen, ktora zostala stworzona jako przeciwwaga do Antipiratgruppen.

Offline PTommy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Wrz 2008, 21:28:03 »
            Jakiś czas temu w polskiej prasie komputerowej była spora dyskusja na temat ściągania filmów z netu.... Otóż technika P2P wymusza udostępnianie swoich plików innym uzytkownikom Kazza Torrenta czy eMule - i to jest karalne prawie we wszystkich europejskich krajach oraz stosunkowo łatwe do namierzenia.... ale od 2 lat bodaj funkcjonuje i ma się całkiem nieżle technika P2M czyli w skrócie ściąganie filmów w kawałkach z różnych kont pocztowych i łaczenie ich w domciu za pomocą małego programiku - na to prawnego haka nie ma - co z bólem ogłaszali przedstawiciele polskiej Policji. Sadzę, że podobnie jest w Danii chyba że zdążyli zmienić przepisy prawne dotyczące odbioru i monitorowania (czytaj cenzury) kont pocztowych użytkowników netu.

K3

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Wrz 2008, 21:30:21 »
            Jakiś czas temu w polskiej prasie komputerowej była spora dyskusja na temat ściągania filmów z netu.... Otóż technika P2P wymusza udostępnianie swoich plików innym uzytkownikom Kazza Torrenta czy eMule - i to jest karalne prawie we wszystkich europejskich krajach oraz stosunkowo łatwe do namierzenia.... ale od 2 lat bodaj funkcjonuje i ma się całkiem nieżle technika P2M czyli w skrócie ściąganie filmów w kawałkach z różnych kont pocztowych i łaczenie ich w domciu za pomocą małego programiku - na to prawnego haka nie ma - co z bólem ogłaszali przedstawiciele polskiej Policji. Sadzę, że podobnie jest w Danii chyba że zdążyli zmienić przepisy prawne dotyczące odbioru i monitorowania (czytaj cenzury) kont pocztowych użytkowników netu.

łatwiejsze jest ściaganie z rapidshare  ;D

Offline PTommy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrz 2008, 21:48:39 »
ciagnie się tak samo łatwo ;) Tyle ze rapidshare Premium jest płatne a o Free szkoda myśleć bo ma predkość jak z modemu 56K no i limity dzienne - ostatnio zasysałem instrukcje obsługi samochodu.... miała 60Mb a zajeło mi to prawie 2 godziny - na łączu 20 Mb

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrz 2008, 21:48:39 »