Po lekturze tego forum oraz stron typy nyidanmark wydawalo mi sie, ze wiem juz wszystko, co trzeba o pozwoleniach, ukladzie zbiorowym, itp., ale okazalo sie, ze nie. Nie rozumiem sytuacji, w ktorej sie znalazlam i bardzo prosze was o pomoc. Jesli podobny problem byl juz poruszany, to przepraszam (nie znalazlam przez wyszukiwarke).
Otoz przyjechalam do Danii niedawno. Nie mam cpr, ani pozwolenia na pobyt, bo szukalam pracy. Wreszcie prace znalazlam i oto co sie wydarzylo: powiedzialam pracodawcy o swojej sytuacji, ze jestem z Polski, ze nie mam zadnych pozwolen, itd. A firma usmiechnela sie, poklepala mnie po ramieniu, wreczyla umowe, ktora z ich strony byla juz podpisana (brakowalo tylko mojego podpisu i danych) i powiedziala: prosze udac sie z tym i paszportem do SKATu, to wszystko. Do SKATu sie udalam, tam rowniez sie do mnie usmiechnieto i powiedziano, ze wszystko jest w porzadku i ze niedlugo dostane "tax card" i CPR (tego slowa uzyl pan z urzedu). Zdziwilam sie mocno, zaczelam sie dopytywac, a on na to, ze zobaczyl moja umowe i paszport i to mu wystarczy.
Zaglebilam sie w lekture forum po powrocie do domu i wyczytalam, ze ten numer to nie jest prawdziwy CPR, co oczywiscie brzmi bardzo sensownie, w swietle tego, co wiem o pozwoleniu o prace itp., ale teraz calkowicie zglupialam i zadaje sobie pytanie: czy jestem zatrudniona legalnie?? Bo przeciez nie bylam ani w urzedzie imigracyjnym, ani w statsforvaltning. Nie jestem zarejestrowana, nie mam pozwolenia o prace, a mimo to mam umowe o prace, ktora SKAT spokojnie przyjmuje. Czego tutaj nie rozumiem? Czy to wina pracodawcy, ktory nie wie, ze istnieja ograniczenia przy zatrudnianiu pracownikow z polski?
I teraz nie mam pojecia, co robic. Mam podpisana umowe o prace, nie wiedzac nawet, czy pracodawca ma podpisany uklad zbiorowy ze zwiazkami. Pracy jeszcze nie zaczelam, ale ma to nastapic juz w przyszlym tygodniu.
Wyczytalam gdzies, ze przy pracy sezonowej rejestracja nie jest konieczna, czy moze o to chodzic? Dodam, ze w mojej umowie nie ma wzmianki o pracy na czas okreslony (jest za to wpis o pracy na pelen etat, stawka godzinowa).
Czy moglibyscie skomentowac te cala sytuacje? Jesli mam pracowac nielegalnie, to oczywiscie pracy w przyszlym tygodniu nie rozpoczne, ale po prostu nie rozumiem jak jest mozliwe, ze dostaje umowe i tax card bez wszelkich pozwolen.