poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwiazek Zawodowy 3F  (Przeczytany 10902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline micia1970

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Zwiazek Zawodowy 3F
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Paź 2008, 17:58:44 »
o Aarhus a Pan??? bo niezauważyłam aby było napisane miasto o którym Pan pisze.

K3

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Paź 2008, 18:06:09 »
o Aarhus a Pan??? bo niezauważyłam aby było napisane miasto o którym Pan pisze.

w takim razie "gratuluję" znajomości angielskiego, bo skoro nie słyszałaś wspomnianych zarzutów, to chyba nie zrozumiałaś o co kto pyta...
dla podpowiedzi dodam, że o niskiej pensji (w jego mniemaniu) mówiła osoba, która wcześniej pytała, czy może ściągnąć kolegę do tej pracy (kolega bez numeru CPR)

swoją drogą paradoks, żeby w jednej chwili pytać czy kolega tez może, a za chwilę narzekać na niskie zarobki

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Paź 2008, 08:21:53 »
Koledzy jeszcze raz dokladnie sprawdzilem.Place podatek dolkadnie taki sam jak Dunczycy 39%co widac na kwicie wyplaty np.za nadgodziny i jak kazdy Dunczyk pracujacy w delegacji mam prawo do dojazdu, zakwaterowania i diet na koszt firmy a jezeli f.ma tego nie zapewnia to mam prawo do odpisania tego od podatkow taka jest przynajmniej wykladnia Skat po polsku.Decyzja rzadu Danii jeszcze przez kilka lat bede Polakiem na delegacji(klaniaja sie ograniczenia w prawie pobytu)Wiec pzbawienie mnie tych elementarnych ulg wystwpujacych we wszystkich krajach UE stawia mnie niestety w szeregu ludzi II kategorii.Wiec nie ja jestem oszustem podatkowym a...............

K3

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Paź 2008, 13:17:47 »
Koledzy jeszcze raz dokladnie sprawdzilem.Place podatek dolkadnie taki sam jak Dunczycy 39%co widac na kwicie wyplaty np.za nadgodziny i jak kazdy Dunczyk pracujacy w delegacji mam prawo do dojazdu, zakwaterowania i diet na koszt firmy a jezeli f.ma tego nie zapewnia to mam prawo do odpisania tego od podatkow taka jest przynajmniej wykladnia Skat po polsku.Decyzja rzadu Danii jeszcze przez kilka lat bede Polakiem na delegacji(klaniaja sie ograniczenia w prawie pobytu)Wiec pzbawienie mnie tych elementarnych ulg wystwpujacych we wszystkich krajach UE stawia mnie niestety w szeregu ludzi II kategorii.Wiec nie ja jestem oszustem podatkowym a...............

jesteś gorszy bo masz tak samo jak inni ??

masz w PL dom, mieszkanie, rodzinę, inne dochody ?? z twoich postów wynika, że nie... twoim centrum życiowym w obecnej chwili jest Dania, i tutaj masz rezydencję podatkową

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Paź 2008, 13:38:22 »
Sugerujesz ze Dunczyk dostalby ulgi ale ty nie dostaniesz bo jestes Polakiem i dlatego jestes czlowiekiem II kategorii? ???
Naprawde nie wiem o czym piszesz - Dunczyk majac prace na czas nieokreslony tez by nie otrzymal tych ulg.
Masz propozycje pracy na tych samych warunkach co Dunczycy - przyjmij albo odmow, decyzja jest twoja.

K3

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Paź 2008, 13:48:45 »
Sugerujesz ze Dunczyk dostalby ulgi ale ty nie dostaniesz bo jestes Polakiem i dlatego jestes czlowiekiem II kategorii? ???

aż mi się przypomniało: "Wszyscy ludzie są równi, ale niektórzy równiejsi"  ;D

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Paź 2008, 14:22:43 »
Z moich postow wyraznie wynika ze w PL mam dom i rodzine a do DK przyjechalem na "zaproszenie"rzadu DK tylko do pracy na pewien okres moze kilka lat ale nie mam zamiaru osiedlac sie tu na stale i co najwazniejsze nie mam zamiaru kozystac ze swiadczen socjalnych

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Paź 2008, 14:22:43 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Paź 2008, 14:27:22 »
A swoja droga...
Zastanawia mnie jedno...
Piszesz, ze musisz placic 60% podatku i zdechniesz z glodu????
Zylismy z takiej pensji przez rok w 4 osoby plus duzy pies (jakies 800 koron miesiecznie na wyzywienie). Nie zdechlismy, wrecz nawet nieco przytylismy :)

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Paź 2008, 14:30:16 »
To ze nie masz zamiaru korzytsac to jedno, a to, ze moze sie zdarzyc, ze skorzystasz to drugie - chocby lekarz. SKladka zdrowotna jest zawarta w podatku.

Poza tym, tak to juz jest w Panstwie demokratycznym, iz solidarnie placimy wszyscy na wszystkich.

Proponuje znalezc prace na przyklad na Kubie, moze w Rosji :) Tam nie ma demokracji... CHocicaz obawiam sie, ze skladki socjalne sa jednak i tam pobierane.

MISIU, skoro Emli musi placic 60% podatku, to uwierz, ze jego pensja spokojnie starczy na utrzymanie rodziny. Moze nie starczy na wakacje w Grecji, ale na zycie codzienne wystarczy.
Nam nawet udawalo sie nieco (jakies 2000-3000) odkladac.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Paź 2008, 14:34:33 »
Caly czas przewija sie ten termin: na zaproszenie rzadu, na zaproszenie itd.

Ciesze, ze ze AFR zaprosil pana do pracy w Danii, ale nie ma on mozliwosci zmiany polityki podatkowej ze wzgledu na pana.
W przypadku dalszego poglebiana sie kryzysu, byc moze panskie, jak i zaproszenie innych osob, zostanie cofniete, z powodu braku pracy. Juz teraz w czasie otwarcia Folketingu reakcje na mowe AFR w sprawie sprowadzania sily roboczej itd nie byly zbyt optymistyczne.

I te okreslenie osoba drugie kategorii w Danii. Prosze byc czarnym i nosic burke w Danii. Wtedy moze pan zdecydowanie miec probke tego o czym pan tak glosno krzyczy.

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Paź 2008, 14:47:25 »
Jeszcze raz jestem polskim pracownikiem zwerbowanym do pracy w Danii tak jak wczesniej pracowalem w kilku innych krajach.Praktycznie jest mi obojetne w jakim kraju pracuje ale jezeli ja wywiazuje sie ze swoich obowiazkow to jest oczywiste ze chcialbym zeby druga strona robila to samo!!!Jezeli rzad DK ma zamiar chronic swoje miejsca pracy ok. moge to zrozumiec ale niech nie mami ludzi obietnicami bez pokrycia.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Paź 2008, 14:52:55 »
Czy obiecywal ktos tobie, ze wszystko jedno gdzie bedziesz pracowal w Danii to nie bedziesz placil podatku?

Offline emil1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Paź 2008, 14:56:33 »
Podatek place jak kazdy Dunczyk 39% o czym powyzej.Na zakonczenie bo chyba nie ma sesu kontynuowac tego watka przyslowie;punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Paź 2008, 15:00:38 »
Roger and out

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Paź 2008, 15:00:38 »

związek partnerski czy ślub?

Zaczęty przez Mili27Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5088