poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomocy  (Przeczytany 7970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
pomocy
« dnia: 12 Paź 2008, 15:27:22 »
Bardzo prosze o rade,pracuje w Danii od 3 lat na budowie legalnie u duńskiego pracodawcy niestety zaczeły sie problemy zdrowotne konkretnie kregosłup.Nie wiem jak to wszystko zrobić lecze sie w Polsce i nie mam pojęcia jak to jest ze zwolnieniem lekarskim czy w Danii jest uznawane Polskie zwolnienie lekarskie i komu je dostarczyc leczenie potrwa dosc długo ponieważ prawdopodobnie musze pójść na zabieg.Może ktoś juz był w podobnej sytuacji i podpowie jak to załatwić.

Offline kaska08

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
Odp: pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Paź 2008, 16:23:20 »
musisz sie zglosic do swojego dunskiego lekarza i rozpoczac leczenie tutaj, przeciez tu pracujesz i tu jestes ubezpieczony

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Paź 2008, 17:47:47 »
Podzielam zdanie kolegow.
Natomiast podpowiadam, zebys do dunskiego lekarza wziela zdjecia, tomografie, rezonans i co tam jeszcze masz.
Wtedy dadza Ci skabusewanie do neurochirurga.
Choc przygotuj sie na to, ze beda chcieli Cie na fizjonterapie wyslac.
Tudziez do kreglarza.
Mi blagania o skabusewanie do neurochirurga zajely pol roku, ale w koncu dostalam. Pozniej juz bedzie z gorki. Jak juz trafisz w rece neurochirurga, to w razie nastepnyc problemow, mozesz sie kontaktowac bezposrednio z nim.
Aha... tutaj nie operuja tak chetnie jak w Polsce, ale wszytsko jest do przejscia. Tak jak napisalam, najtrudniej trafic w rece neurochirurga... pozniej juz z gorki.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

marysia

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Paź 2008, 18:49:53 »
Niestety, tu sa wazne, tylko dunskie zdjecia, badania, wyniki,  chyba, ze masz je z opisem po angielsku, lub dunsku...
idz wiec do lekarza, mow o swoich problemach, otrzymasz skabusewanie na rtg, i inne

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Paź 2008, 20:00:49 »
Ja tlumaczenia robilam sama.
Neurochirug ogladal sobie zdjecia sam. Natomiast polskie badania i moje tlumaczenie byly dobrym argumentem do otrzymania skabusewania.
Pani najpierw wmawiala mi, ze po porstu boli mnie bo mam krzywy kregoslup i to tak bywa. Pozniej wyslala mnie do reumatologa, by stwierdzil czemu mnie boli noga. Dopabuse jak w koncu przywiozlam z Polski tomografie z opisem, ktory przetlumaczylam sama. Pani zabraklo pomyslow na tlumaczenia i uwierzyla w koncu, ze mam przepukline rdzeniowa i dac mi skabusewanie do neurochirurga.

U neurochirurga, jak powiedzialam, poszlo juz po masle. Ustalilismy strategie i w koncu jestem w dobrych rekach.
Polska tomografia mu wystarczyla. Nie zlecal nastepnych zdjec. Poki co czekamy na nowe ataki bolu, by zrobic rezonans.
Tak wiec, nie jest do konca tak, ze polskie wyniki sie nie licza.

Dodam, ze nie chca dawac skabusewan do neurochirurga bowiem STATYSTYKI !!! mowia, ze wiekszosc przepuklin sie cofa po fizjoterpii, wiec najpierw wysylaja do fizjoterapeuty. Jak przez dluzszy czas fizjoterpia CI nie pomaga, dopabuse mozesz dostac skabusewanie do neurochriurga.
Nauki medyczne (bynajmniej tak ucza w Polsce), mowia, ze fizjoterpia powinna byc dobrana do indywidualnego przypadku pacjenta i powinien zlecic ja ortopeda lub neurochirurg.
Ja osobiscie ufam polskiej medycynie i nie dalam sie wyslac na fizjoterapie.
Jedna operacje kregoslupa juz mialam, przyspieszyla ja wlasnie zle zlecona fizjoterapia.

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Paź 2008, 21:04:31 »
Ja już jestem po rozpoznaniu i bez operacji sie nie obejdzie już to wiem oczywiście lecze sie w Polsce nie wiem skąd mam wziąźć zwolnienie lekarskie?czy polskie zwolnienie jest tam uznawane i jak długo moge na nim przebywać wiem już że leczenie bedzie długie kto mi zapłaci i czy nie zwolnią mnie z pracy mam stałą umowe o pracę

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Paź 2008, 21:31:40 »
Nie wiem co tam masz w tym kregoslupie.
Ja mialam operowane kregi szyjne 6 lat temu (mam dwa implanty dyskow i plytke stabilizujaca). Pobyt w szpitalu trwal 2 tygodnie plus 2 tygdonie na zwiolnieniu. Nastepnie do pracy, co prawda w kolnierzu, ale bez problemow moglam prace biurowa wykonywac.

Trudno odpowiedziec na Twoje pytania jednoznacznie.
Jezeli pracujesz tu czasowo, to teoretycznie masz prawo leczyc sie w Polsce.
Obawiam sie jednak, ze pracodawca, a zwlaszcza Komuna, bo ona przejmuje placenie zasilku chorobowego po 21 dniach, beda chcieli dokumenty od dunskiego lekarza.
W trakcie zwolnienia, zwolnic Cie nie moga, o ile mialas umowe na czas nieokreslony. Jezeli mialas na czas okreslony, umowa wygasnie wraz  z ostatnim dniem zwolnienia.

Inna sprawa, jezeli jestes w stanie wykazac, ze choroba jest choroba zawodowa, warto zalatwiac to w Danii. Kazdy pracodawca ma obowiazek ubezpieczyc sie i swoich pracownikow od odpowiedzialnosci za nastepstwa nieszczesliwych wypadkow i chorob zawodowych.
Dla Ciebie oznacza to, ze moglabym otrzymywac przez caly okres zwolnienia lekarskiwego dodatkowe pieniadze od firmy ubezpieczeniowej. Nie sadze, by firma ubezpieczeniowa chciala uznac dokumentacje zagraniczna.

Zastanawia mnie jeszcze to, czy ktos nie bedzie chcial dociekac, jakim cudem korzytsasz z nieodplatnej sluzby zdrowia w Polsce.....

Gdybam... za malo znam faktow, by odpowiedziec jednoznacznie.
« Ostatnia zmiana: 08 Lis 2008, 21:54:42 wysłana przez Mirra »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Paź 2008, 21:31:40 »

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Paź 2008, 21:44:05 »
Prosze bardzo już odowiadam mieszkam w Polsce tylko pracuje w Danii niestety pracuje na budowie i to fakt dźwignołem troche za dużo bo była taka potrzeba no i stało sie coś tam chrupneło no i zaczeły sie problemy,a ubezpieczenie mam i w Danii i w Polsce zgłaszałem w kasie chorych i dostałem normalnie zaswiadczenie że moge korzystać z darmowego leczenia jesteśmy przecież w Unii i sami powinniśmy decydować gdzie  sie leczyć.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Paź 2008, 22:03:39 »
No z tym decydowaniem, gdzie sie leczyc nie jest tak do konca.
Poszukam przepisow nie bede gdybac - mam na mysli czy jest jakis przepis dotyczacy akceptacji zwolnien lekarskich.

Druga sprawa, czy pracodawca wie, o tym, ze chrupnelo Ci w czasie pracy?
Chodzi o odszkodowanie i zasilek chorobowy.
To wazne, bo z tego co piszesz, faktycznie dlugo nie bedziesz mogl wrocic do pracy (i tu nie chodzi o dlugosc leczenia, a o charakter pracy).
Natomiast, obawiam  sie, ze jezeli w czasie chorobwego bedziesz w kraju, Komuna (jak pisalam przejmuje obowiazek placenia zasilku chorobowego po 21 dniach)  nie bedzie chciala placic CI zasilku chorobowego, odesle Cie do Polski jesli tam bedziesz przebywal. A w jakiej wysokosci zasilek chorobowy jest w Polsce, to chyba sam wiesz.

Offline annaodense

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +3/-4
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Paź 2008, 23:38:16 »
Inna sprawa, jezeli jestes w stanie wykazac, ze choroba jest choroba zawodowa, warto zalatwiac to w Danii. Kazdy pracodawca ma obowiazek ubezpieczyc sie i swoich pracownikow od odpowiedzialnosci za nastepstwa nieszczesliwych wypadkow i chorob zawodowych.
Dla Ciebie oznacza to, ze moglabym otrzymywac przez caly okres zwolnienia lekarskiwego dodatkowe pieniadze od firmy ubezpieczeniowej.

pieniadze od firmy ubezpieczeniowej?to chyba ktos mnie robi w balona bo jestem juz 5 miesiecy na zwolnieniu i oczywiscie komuna mi placi ale nie ma zadnych pieniedzy z ubezpieczalni.mialam wypadek przy pracy ale to juz pisalam w innym watku.dojazdy do ringe kosztuja a musze sie tam pokazywac min 2 razy w tyg.i kreglarz nie pomaga dalej boli ale jezdzic trzeba.zaczynam naprawde sie zastanawiac o co tu chodzi.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Paź 2008, 00:01:31 »
Zapytaj w firmie o arbejdsskadefrosikring.
Jest to ubezpieczenie obowiazkowe.
Ja mam swoje w Trygu w warunkach ogolnych ubezpiecznia jest mowa o tym, ze wypadek przy pracy musi zostac zgloszony najszybciej jak mozliwe, a najpozniej 9 dni po wypadku.
Jezeli nie zostalo zgloszone, a poszkodowany nie moze wrocic do pracy w ciagu 5 tygodni od daty zaistnienia wypadku, nalezy zglosic wypadek najpozniej 9 dni po uplywie 5 tygdoni od wypadku.
Osoba zobowiazana do zgloszenia wypadku jest pracodawca.

[Posted on: 12 Październik  2008, 23:58:53]

A swoja droga. Jezeli to kregoslup, to odpusc kreglarza.
Zaden z polskich neurochirurgow nie poleca.
Wiem, ze kreglarz pomaga (mi tez pomogl, bylam pomylkowo), ale prawda jest taka, ze czesta ingerencja kreglarza powoduje obluznienie i z czasem stan pacjenta sie pogarsza.

Offline kahma

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Paź 2008, 12:27:03 »
Zapytaj w firmie o arbejdsskadefrosikring.
Jest to ubezpieczenie obowiazkowe.
Ja mam swoje w Trygu w warunkach ogolnych ubezpiecznia jest mowa o tym, ze wypadek przy pracy musi zostac zgloszony najszybciej jak mozliwe, a najpozniej 9 dni po wypadku.
Jezeli nie zostalo zgloszone, a poszkodowany nie moze wrocic do pracy w ciagu 5 tygodni od daty zaistnienia wypadku, nalezy zglosic wypadek najpozniej 9 dni po uplywie 5 tygdoni od wypadku.
Osoba zobowiazana do zgloszenia wypadku jest pracodawca.

[Posted on: 12 Październik  2008, 23:58:53]

A swoja droga. Jezeli to kregoslup, to odpusc kreglarza.
Zaden z polskich neurochirurgow nie poleca.
Wiem, ze kreglarz pomaga (mi tez pomogl, bylam pomylkowo), ale prawda jest taka, ze czesta ingerencja kreglarza powoduje obluznienie i z czasem stan pacjenta sie pogarsza.
Nie zgodzilabym sie z ta opinia. Nie tylko w Danii, ale calej zachodniej Europie, operacja na kregoslupie to ostatecznosc po wyczerpaniu innych mozliwosci, jak: zabiegi u chiropraktyka (u nas popularnie zwanego 'kregarzem' - od kregow), masazysty, odpowiedniej gimnastyki. Chiropraktycy sa fachowcami i wiedza co robia. W Polsce czesto ludzie korzystaja z pomocy wiejskich 'kregarzy' bez wyksztalcenia i nieraz konczy sie to zle, ale sa tez lekarze stosujacy chiropraktyke. Dzieki takiemu lekarzowi moj maz uniknal operacji kregoslupa, a byl juz w tragicznym stanie, 2 miesiace nie wstawal z lozka. Znam natomiast kilka osob, ktorych stan po operacji kregoslupa sie pogorszyl. Nie wszyscy neurochirurdzy sa jednakowo utalentowani, wiec moze sie zdarzyc. Tak wiec, nie ufalabym slepo opinii polskich neurochirurgow, mojemu mezowi tez mowili, ze nie ma innego wyjscia, tylko operacja, no chyba ze cud jakis... i tym cudem okazal sie lekarz chiropraktyk. A bylo to lat temu 15 :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Paź 2008, 15:14:51 »
Nie polecam nie znaczy  - zakazuje.
Jezeli ktos skorzysta raz czy dwa, wszystko jest ok. Ja tez bylam dwa razy, i jestem bardzo zadowolona.
Od sierpnia mam spokoj.
Jednak grzebanie czeste - nadciagnie, naciaganie, przestawianie powoduje obluzowanie sciegien, kregoslup staje sie mniej stabilny.
Kazda chorba, to inny przypadek i nie mozna generalizowac. To co jednemu pomaga, drugiemu szkodzi.
Mnie na przyklad "zalatwily" oklady z cieplego wosku. Zdawac by sie moglo, ze zabieg totalnie nieingerencyjny.

ALe do rzeczy:
Najwazniejszym przeslaniem jakie probuje Wam przekazac, ze zawsze to co powinno zostac zlecone pacjentowi, powinno zostac orzeczone przez LEKARZA SPECJALISTE.
Fizjoterapia? TAK, ewentualny kreglarz, ale nie za czesto? TAK
ALE ZAWSZE PO KONSULTACJI Z LEKARZEM!!! Po zrobieniu kompletu badan.

Co do dunskich kreglarzy, zgadzam sie, ze sa innej klasy niz polscy.
Piekne gabinety, aparatura rentgenowska, moj potrail czytac zdejcia tommograficzne i rentegenowskie... wszytsko sie zgadza....
Zasadniczo nie krytykuje ich pracy (Sama bylam bardzo zadowolona), a zasadnosc i czestotliwosc ich ingerencji.

Aczkolwiek...
Zeby zostac kreglarzem w Danii, wystarczy skonczyc 2-letnia szkole policealna...
Hmmm... Nasze pielegniarki, polozne maja tez ukonczone dwuletnie szkoly policealne... Niektore nawet 5-letnie studia magisterskie...
A jednak, gdy decydujemy sie leczyc idziemy do lekarza.... DLACZEGO????

PS. Moj szwagier miewal sie tez bardzo dobrze przez okolo 15-lat pod opieka kreglarza... W sierpniu zalatwialam mu operacje w trybie pilnym... Noge mu przyparalizowalo, wiec operacja to jedno, a polroczna rehabilitacja przyblokowanej nogi to drugie.
Gdy szlam 5 lat temu na operacje, szwagier pukal sie w czolo i radzil mi kreglarza. Zrobilam operacje na czas. Moze pisze mniej starannie niz wczesniej, sredniosprawnie szydelkuje czy szyje, ale to sa pierdoly. Rece mam w pelni sprawne, plywam, tancze, chodze na silownie...
Mam co prawde problemy z inna czescia kregoslupa, ale to bylo wiadome juz wtedy...
KAhmo.... nie zrozum mnie zle... oczywiscie ciesze sie, ze Twoj maz czuje sie dobrze i wszystki dobrze sie skonczylo. Jednak nie zawsze tak jest. Dlatego namawiam ludzi przede wszystkim do kontaktu z lekarzem. NIE KONIECZNIE OPERACJI, ale kontaktu.
Jesli jest mozliwosc, to nawet z kilkoma.
Ja swoja decyzje o operacji podjelam po konsultacjach z 4 roznymi lekarzami, 3  z nich (slawy w swojej branzy) mowily o koniecznosci, wiec im zaufalam.
Obecne problemy tez konslutowalam z kilkoma: ze swoim przyjacielem ortopeda, dwoma neurochirurgami w Polsce, jednym tutaj, reumatologiem dunskim i kreglarzem dunskim. Poki co czekamy. Dostalam wskazowki czego mi wolno, czego nie. Kreglarz mnie nastawil i jakos sie toczy :)
Jedno bym chciala tez powiedziec. Jesli okaze sie, ze operacja jest konieczna, nie traktujcie to jak wyroku smierci.
Znajdzcie tylko dobra klinike. Osobiscie moge polecic Kliniki WOjskowe w Szczeciie i Bydgoszczy, jedne z najlepszych w Polsce. Aha :) i jeszcze jedno :) Moj przyjaciel, ktory zreszta sam jest ortopeda, powiedzial mi jedna madra rzecz :) JESLI KREGOSLUP, TO NEUROCHIRURG.... zaden ortopeda :)
« Ostatnia zmiana: 13 Paź 2008, 15:27:49 wysłana przez Mirra »

Offline mamuskaa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Paź 2008, 20:03:12 »
No i stało sie jutro ide do szpitala :(będe leżał na neurochirurgi która ściśle współpracuje z ortopedią.Odnośnie zwolnienia to dzisiaj byłem w ZUS zostawiłem zwolnienie  druk E115 wypełniła Pani w ZUS potrzebne jest również umowa o prace ubezpieczenie w Danii i w Polsce dowód osobisty te wszystkie dokumenty beda wysłane do Danii do komuny.Zobaczymy co bedzie sie dalej działo w miare możliwości bede informowac na bieżaco jak ktoś bedzie zainteresowany

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Paź 2008, 21:21:00 »
Trzymam kciuki. Zobaczysz nie bedzie zle!!!
Dopilnuj by zgloszono wypadek przy pracy!!!!
To sa Twoje pieniadze!!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Paź 2008, 21:21:00 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12412
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10268
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24589
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9043
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
potrzebuje pomocy w przetłumaczeniu