Ogólne > Podatki

zwrot za delegację

<< < (2/3) > >>

Joachim:
Witam serdecznie mam kilka spraw.
Po pierwsze chciałbym zapisać rożne posty na różne tematy i w dość prowizoryczny sposób (liczy się treść) stworzyć broszurkę informacyjną na podstawowe najważniejsze tematy:podatki,odliczenia,ulgi rodzinne.Wiem że z znalazły by sie osóby które takowych informacji nie posiada z różnych powodów.Chciałbym wydrukwać i  rozdac przy nadarzającej sie okazji.Są takowe przywileje więć dlaczego to ma niektórych ominąć.W związku z tą sprawą nie wiem jak mam zapisać posty  jeśli można (z naszej strony) i póżniej wydrukować.Przyznam że taka czynność kiedyś wykonywałem ale to dość dawno i nestety nie pamiętam .
Druga sprawa zwrot delegacyjny
chciałbym podejść do tej sprawy dość profesjonalnie gdyż  chodzi o pieniądze.Wiem że zaśwadczeie nie musi byc na siłe tłumaczone ok.Jednak chciałbym mieć przetłumaczone na język duński pismo w fomie wniosku o przyznanie karty podatkowej z uwzględnieniem zwrotu delegacyjnego.

jeśli ktoś się znajdzie to proszę o przetłumaczenie na język duński.Myślę że nie znająć duńskiego i słabo angielski wystarczy podpiąć zaświadczenie o stałym zameldowaniu do tego wniosku i zgłosić się do urzędu.
Chciałbym takie wnioski wydrukować i rozdac potrzebującym.Tworzyny znaczną mniejszość więć trzeba sobie pomagać   :P
Wiem że i bez tego dałoby się załatwić zmiane karty podatkowej dla już pracujących ale myślę że bardziej urzędowe podejście spowoduje zwrot nadpłaconego podatku juz teraz a nie dopabuse w maju.pozdrawiam

Grzegorz_Odense:
.
Obawiam sie ze niczego Panowie nie zalatwicie . Przy rejestracji podatkowej urzad robi sobie kopie kontraktów . Jezeli jest tylko data rozpoczecia pracy to znaczy ze jest to praca na stale i odpis \"delegacyjny\" nie przysluguje . Nie ma to zadnego zwiazku z tym ze pozwolenie na pobyt i prace jest tylko na 1 rok . To charakter pracy decyduje . Moze byc kontrakt na 2 lata ( a wiec praca tymczasowa ) a i tak przez pierwszy rok przysluguje odpis \"delegacyjny\" .

Jezeli teraz zmienilibyscie umowy pracy na 1-roczne i poszli z tym do urzedu to oczywiscie porównaliby je z poprzednimi i powiedzieli ze krecicie i chcecie ich wprowadzic w blad zeby uzyskac ten odpis .

Moze udaloby sie im to przedstawic ze chcieliscie tylko prace na rok ( no bo jak tu zyc bez rodziny ) - ale pracodawca tak to napisal - chociaz w zasadzie bylo mu wszystko jedno jak Was zatrudnia . Nie orientowaliscie sie w przepisach i dlatego zrobiliscie to w sposób dla Was niekorzystny . Moze traficie na zyczliwa dusze która da sie przekonac - ale raczej  nie formalnymi podaniami . Chyba ze napiszecie oswiadczenie w tym stylu jak zaproponowalem . Moze chwyci ....

Grzegorz_Odense:
.
Duzo z poruszonych tematów jest juz w Poradniku - a jezeli jest potrzeba jakichs informacji to prosze o mail poczta wewnetrzna jakie tematy sa interesujace .

Joachim:
Witam co za pamięć mam na myśli kontrakt.To dziwne że otrzymaliśmy na samym początku kontrakt  na czas nieokreślony dziwie się ponieważ powiedziano nam że dopabuse po roku otrzymamy przedłużenie umowy na czas nieokreślony.Czy wydawanie takich kontraktów jest często stosowane?

Grzegorz_Odense:
.
To moze byc nieumyslne , ale moze tez byc celowe . Spróbujcie pogadac w firmie czy zmieniliby  te umowy . Jezeli to firma napisze do Skatu ze jakas pani w biurze sie pomylila i dlatego znalezliscie sie w niekorzystnej sytuacji to moze to zmienia . Obcokrajowców zawsze podejrzewaja ze chca ich wykantowac , ale swoim wierza .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej