Ogólne > Rodzina ...
bez pracy
niktusia:
witam,
Od ponad roku pracuje w Danii przez posrednika i jeszcze nie doczekalam sie pozwolenia o prace. ostatnio bylam je sama zalatwiac, ale ciagle cisza (w miedzy czasie moja firme przejela inna i musza do Kopenhagi doslac aneksy umow).
jestem prawie w 5 m-cu ciazy. lekarz w karcie napisal mi, ze nie powinnam pracowac(kilka razy prawie zemdlalam), lecz pracowalam, bo przeciez czlowiek powietrzem nie zyje. moj pracodawca nie wie, ze jestem w ciazy, poniewaz nie musi wiedziec do 6m-ca. od ponad tygodnia nie mam pracy. ciagle czegos szukam, ale nic nie ma. mam pytanie. czy w moim wypadku kommuna moze mi jakos pomoc? jakies pieniadze chorobowe wyplacic? nie wiem, cokolwiek. to jest dla mnie bardzo trudna sytuacja. nie wiem co zrobic. czekac bez pracy i pieniedzy az do rozwiazania?:(
jesli ktos moze mi pomoc, bede bardzo wdzieczna.
mieszkam w Odense, tu tez zamierzam urodzic.
Jomir:
Pomoc socjalna tylko w Polsce. Ewentuanie w gre wchodzi zwolnienie lekarskie.
Skoro wciaz nie masz pozwolenia na prace, a teraz i pracy, to szanse na jego otrzymanie zmalaly.
Jak chcesz urodzic w Odense nie majac zoltej karty? A w sumie nie jak urodzic, ale czy bedziesz miala 12.500 na oplacenie pomocy lekarskiej?
Jeju.... faktycznie sytuacja trudna. Mam nadzieje, ze choc ojciec dziecka jest w stanie CI pomoc?
niktusia:
posiadam tymczasową żółtą kartę, na którą mogę chodzić do lekarza, ale końcowy termin upływa...
[Posted on: 24 Październik 2008, 20:24:02]
--- Cytat: Mirra w 21 Paź 2008, 18:58:58 ---
Jeju.... faktycznie sytuacja trudna. Mam nadzieje, ze choc ojciec dziecka jest w stanie CI pomoc?
--- Koniec cytatu ---
tak, jest w stanie mi pomoc, ale nie chce liczyc tylko na Niego
marcin28:
Witaj,
jesli konczy ci sie waznosc na zastepczej zoltej karcie, idz do Kommune, napewno przedluza, ja przedluzalem 2 razy, wiec jestem pewnien tego na 100%.
pozdrawiam i powodzenia.
greg1969:
Musisz nam wyjaśnić czy zostałaś zwolniona? Jeśli tak to dlaczego ukrywałaś, że jesteś w ciąży? Jeśli lekarz uważa, że nie powinnaś pracować to powinnaś powiadomić pracodawcę i tyle. Przy takim rozwoju sytuacji miałabyś płacone do porodu a po rozwiązaniu to już inna kwestia.
Podejrzewam, że pracodawca Cię przechytrzył i wyczaił, że jesteś w ciąży i Cię zwolnił - w taki sposób pozbył się problemu.
Może inni coś doradzę, może Panie, jak jest z okresem ochronnym dla kobiet w ciąży w Danii? Może można coś odkręcić?!
Acha, wg mnie jeśli masz żółtą kartę nawet tymczasową to masz i cpr to raczej wygląda, że pracujesz (-owałaś?) na biało. Idź do komuny i poproś o wydanie nowej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej