poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: bez pracy  (Przeczytany 12733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: bez pracy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lis 2008, 13:18:30 »
chciałabym się dowiedzieć jak w Danii wygląda zwolnienei lekarskie?ja mam tylko adnotację na karcie ciąży wpisaną przez lekarza ginekologa ze szpitala,że nie mogę pracować.I to właśnie pokazałam mojemu pracodawacy.Ale mam jeszcze jedno pytanko.Ile w Danii trzeba przepracować tygodni,żeby za takowe zwolnienie dostawać pieniążki?związki mówią ,że osiem ,szef ,że 13!a mam 10 tygodni przepracowanych.Posiadam również druk -zaświadczenie E-104,poświadczający mój okres zatrunienia-składkowy w Polsce,w razie braku odpowiedniej ilości tygodni.Czy ktoś miał już styczność z tym drukiem?i czy jego posiadanie pomogło komukolwiek?Dziękuję serdecznie za jakąkolwiek odpowiedż.

[Posted on: 20 Listopad  2008, 10:05:28]

DRUK E 104!czy ktoś to już załatwiał?proszę o ewentualne informacje.Z góry dziękuję!

eva77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lis 2008, 13:35:02 »
powiem ci jak wyglądało to u mnie.Z zaświadczeniem od lekarza poszłam do komuny i tam dostałam papiery do wypełnienia.szczerze mówiąc nawet nie wiem jakie, bo wypełnił je za mnie mój szef i wysłał do komuny pocztą.I potem zaczęły wpływać mi na konto pieniążki.jeśli chodzi o kwestię ile czasu musisz przepracować raczej wierzyłabym zwiążkom.Ja też gdy zaszłam w ciąże chodziłam do związków się radzić i dobrze mnie pokabusewali.Powodzenia

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lis 2008, 14:02:19 »
U mnie w umowie jest napisane ze 8 tygodni i jak tak Ci powiedzieli w zwiazkach tzn ze tak jest a szef chce Cie oszukac

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lis 2008, 15:11:33 »
dziękuję za wszystkie odpowiedzi!komuna wysłała do mojego szefa papiery ,że ma zapłacić to co musi,czyli ponoć 2 tygodnie.Ale to i tak za krótko,żeby mi komuna płaciła.Bo wliczając nawet zwolnienie płacone przez pracodawce brakuje mi jeden tydzień!Więc zastanawiam się czy ten druk E 104 będzie mi w jakikolwiek sposób pomocny?i czy te sztywne zasady 13 tygodni dotyczą również ciąży zagrożonej?

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lis 2008, 15:48:57 »
Skoro wystarczy 8 tygodni a ty jak piszesz masz przepracowane 10 tygodni to do czego brakuje Ci tygodnia?

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lis 2008, 19:35:18 »
brakuje mi tygodnia ,ponieważ komuna twierdzi że może mi zacząć płacić dopabuse po 13 tygodniach!przepracowałam 10szef ma zapłacicć za 2 to według nich tydzien mi brakuje!wiem to trochę pogmatwane.Dla mnie też .Niby wystarczy 8 ale tak naprawdę to niewystarczy i kółko się zamyka!

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lis 2008, 19:51:41 »
Aha , co do wyplacania pieniedzy przez komune tzn jezeli zwolnienie lekarskie jest dluzsze niz 2 tygodniu dalej placi komuna to ja za bardzo nie wiem ile trzeba miec przepracowane bo moje zwolnienia nigdy nie przkraczaly 2 tygodni. Moze udaj sie jeszcze raz do komuny i zapytaj co masz zrobic gdy brakuje Ci tygodnia a zwolnienie nie jest twoja zachcianka i gdybys mogla to bys pracowala bo to jest zrodlo Twojego utrzymania.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lis 2008, 19:51:41 »

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lis 2008, 10:34:46 »
idę tam w poniedziałek!musiałam "załatwić" kogoś kto mówi po duńsku,bo podobno angielski nie wystarczy.Chcę właśnie wszystko wyjaśnić u żródła.A może ktoś się orientuje czy komuna może postarać się o tłumacza?Wydaje mi się ,że są to ważne sprawy ,z którymi się do nich przychodzi i niezrozumienie czegoś może mieć swoje niezaciekawe konsekwencje.Osoba ,która ze mną tam idzie robi to grzecznościowo poprostu.

Offline malgosiakgb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lis 2008, 10:54:57 »
Mąż pracuje w Danii od ponad 2,5 roku, najpierw na umowę o pracę z pośrednikiem a od kilku miesięcy na umowę o związanie z tym samym pośrednikiem. W marcu tego roku mąż uległ wypadkowi samochodowemu i miał operowany obojczyk w duńskim szpitalu, był przez cały czas pod opieką duńskich lekarzy. Od operacji mineło już ponad pół roku ( na chorobowym był 2,5 miesiąca) i nadszedł czas na wyjęcie z obojczyka metalowego zespolenia. Moje pytanie jest takie, czy może ktoś się orientuje co z zasiłkiem chorobowym jeśli mąż obecnie pracueje tylko na umowe o związanie, to zanczy pracuje tylko wtedy kiedy jest praca a w pozostałe dni czeka na informacje o pracy ? Ktoś meżowi powiedział, że w takim przypadku aby móc dostac chorobowe musi pracować jeden dzień przed zabiegiem i jeden dzień po skończonym zwolnieniu. Nie wiemy czy to prawda i w jaki sposób można by to było przewidzieć, skoro informację o pracy dostaje na kilka godzin przed jej rozpoczęciem ? Może ktoś z Was może nam pomóc ? Z góry bardzo dziękuję.
Są góry przez które trzeba przejść, inaczej droga się urywa.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Sty 2009, 10:59:39 »
mam pytanko!dostałam pierwsze pieniądze z komuny za zwolnienie ,ale tylko za 21 dni.Czy ktoś wie może ,jaki komuna ma okres rozliczeniowy?Wydaje mi się,że teraz tak "wyszło",bo były święta!proszę jednak o odpowiedż.Z góry dziękuję!

eva77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Sty 2009, 16:32:16 »
Ja dostałam pierwsze pieniądze za 29 chyba dni i potem płacili mi na bieżąco co tydzień. Teraz mimo ze byly swieta wysyłali pieniądze wcześniej, przed świetami.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Sty 2009, 17:51:41 »
czyli Eva płacą co tydzień?hm.trochę dziwne!dzięki za odpowiedż!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Sty 2009, 17:51:41 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13461
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26769
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18052
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31991
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18780
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir