poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: bez pracy  (Przeczytany 12782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niktusia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
bez pracy
« dnia: 21 Paź 2008, 15:02:52 »
witam,
Od ponad roku pracuje w Danii przez posrednika i jeszcze nie doczekalam sie pozwolenia o prace. ostatnio bylam je sama zalatwiac, ale ciagle cisza (w miedzy czasie moja firme przejela inna i musza do Kopenhagi doslac aneksy umow).
jestem prawie w 5 m-cu ciazy. lekarz w karcie napisal mi, ze nie powinnam pracowac(kilka razy prawie zemdlalam), lecz pracowalam, bo przeciez czlowiek powietrzem nie zyje. moj pracodawca nie wie, ze jestem w ciazy, poniewaz nie musi wiedziec do 6m-ca. od ponad tygodnia nie mam pracy. ciagle czegos szukam, ale nic nie ma. mam pytanie. czy w moim wypadku kommuna moze mi jakos pomoc? jakies pieniadze chorobowe wyplacic? nie wiem, cokolwiek. to jest dla mnie bardzo trudna sytuacja. nie wiem co zrobic. czekac bez pracy i pieniedzy az do rozwiazania?:(
jesli ktos moze mi pomoc, bede bardzo wdzieczna.

mieszkam w Odense, tu tez zamierzam urodzic.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: bez pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Paź 2008, 18:58:58 »
Pomoc socjalna tylko w Polsce. Ewentuanie w gre wchodzi zwolnienie lekarskie.
Skoro wciaz nie masz pozwolenia na prace, a teraz i pracy, to szanse na jego otrzymanie zmalaly.
Jak chcesz urodzic w Odense nie majac zoltej karty? A w sumie nie jak urodzic, ale czy bedziesz miala 12.500 na oplacenie pomocy lekarskiej?

Jeju.... faktycznie sytuacja trudna. Mam nadzieje, ze choc ojciec dziecka jest w stanie CI pomoc?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline niktusia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Paź 2008, 20:25:00 »
posiadam tymczasową żółtą kartę, na którą mogę chodzić do lekarza, ale końcowy termin upływa...

[Posted on: 24 Październik  2008, 20:24:02]

Jeju.... faktycznie sytuacja trudna. Mam nadzieje, ze choc ojciec dziecka jest w stanie CI pomoc?

tak, jest w stanie mi pomoc, ale nie chce liczyc tylko na Niego

marcin28

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Paź 2008, 21:37:38 »
Witaj,
jesli konczy ci sie waznosc na zastepczej zoltej karcie, idz do Kommune, napewno przedluza, ja przedluzalem 2 razy, wiec jestem pewnien tego na 100%.
pozdrawiam i powodzenia.

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Paź 2008, 22:46:09 »
Musisz nam wyjaśnić czy zostałaś zwolniona? Jeśli tak to dlaczego ukrywałaś, że jesteś w ciąży? Jeśli lekarz uważa, że nie powinnaś pracować to powinnaś powiadomić pracodawcę i tyle. Przy takim rozwoju sytuacji miałabyś płacone do porodu a po rozwiązaniu to już inna kwestia.

Podejrzewam, że pracodawca Cię przechytrzył i wyczaił, że jesteś w ciąży i Cię zwolnił - w taki sposób pozbył się problemu.

Może inni coś doradzę, może Panie, jak jest z okresem ochronnym dla kobiet w ciąży w Danii? Może można coś odkręcić?!

Acha, wg mnie jeśli masz żółtą kartę nawet tymczasową to masz i cpr to raczej wygląda, że pracujesz (-owałaś?) na biało. Idź do komuny i poproś o wydanie nowej.

Offline niktusia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Paź 2008, 23:10:10 »
Musisz nam wyjaśnić czy zostałaś zwolniona? Jeśli tak to dlaczego ukrywałaś, że jesteś w ciąży? Jeśli lekarz uważa, że nie powinnaś pracować to powinnaś powiadomić pracodawcę i tyle. Przy takim rozwoju sytuacji miałabyś płacone do porodu a po rozwiązaniu to już inna kwestia.
nie zostałam zwolniona. Moją firmę przejęła inna firma, w której są już inne zasady...wcześniej miałam podpisany kontrakt na rok czasu, teraz kontrakt podpisuje jedynie wtedy, gdy dostaję pracę, i mogą to bć max 2-3m-ce.

Acha, wg mnie jeśli masz żółtą kartę nawet tymczasową to masz i cpr to raczej wygląda, że pracujesz (-owałaś?) na biało. Idź do komuny i poproś o wydanie nowej.
na tej tymczasowej nie ma mojego cpr, ale posiadam go. Wydanie nowej tymczasowej, tak?

gosc

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Paź 2008, 10:02:05 »
Popełniłaś duży błąd nie informując pracodawcy o swojej ciąży. Byłabyś nietykalna jeśli chodzi o zwolnienie z pracy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Paź 2008, 10:02:05 »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Paź 2008, 10:07:09 »
Dalej zbytnio nie rozumie jak to jest z twoim zatrudnieniem?
Jesteś jeszcze w trakcie rocznego kontraktu? Czy ten kontrakt już wygasł a nowy właściciel nie zawarł z Tobą na razie nowego?

Tak idź jak najszybciej do komuny i powiedz, ze ze względu na bliską utratę ważności prosisz o wydanie nowej. Wiem z doświadczenia znajomych, którzy posiadają te właśnie tymczasowe (papierkowe) żółte karty, iż nie było żadnych problemów. Chociaż ostatnio doszły do mnie informacje, że żądają kontraktu lub poświadczenia pracodawcy.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Paź 2008, 12:51:29 »
Stk. 4. Hvis arbejdsgiveren opsiger funktionæren inden barselorlovens påbegyndelse eller i den i stk. 2 nævnte periode, har hun ret til fuld løn i opsigelsesperioden. Hvis funktionæren bliver afskediget i den i stk. 2 nævnte periode, har hun ret til fuld løn fra barselorlovens påbegyndelse.«

To cytat z "Kodeksu pracy" - brzmi on mniej wiecej - Jezeli pracodawca wypowie pracownikowi umowe o pracw na poczatku lub w opisanych wczesniej dwoch okresach (chodzi o okres przed porodem i po porodzie). Pracowonik ma prawo do otrzymywania pelnego wynagrodzenia w  okresie wypowiedzenia. Jezeli wypowiedzenie nastapi w dwoch wczesniej wymienionych okresach (byly tam tez terminy, ale nie dotycza Pani, wiec nie skopiowalam i nie pamiateam dokladnie). Ma ona prawo do pelnego wynagrodzenia w chwili rozpoczecia urlopu macierzynskiego.

Tak wiec wynika z tego, ze pracodawca moze zwolnic kobiete w ciazy.
Glownie dlatego, ze nie zostanie ona bez srodkow do zycia. Tak czy owak, urlop macierzynski oplacany jest przeciez przez Komune.

Niestety w Pani przypadku wyglada to dosc kiepsko i obawiam sie, ze po pomoc socjalna bedzie musiala sie Pani zglosic do Polski. Nawet gdyby miala Pani pozwolenia na prace i pobyt, jest ono wazne albo na prace u okreslonego pracowdawcy, albo nieograniczone, w ktrorym jest mowa o tym, ze mozna przebywac w Danii tak dlugo, jak ma sie ku temu mozliwosci (srodki na utrzymanie tutaj).

Tak w wielkim skrocie. Przepraszam, za ewentulane skroty myslowe :) pisze w pod obstrzalem wzroku dwoch glodnych facetow, ktorzy probuja mnie oderwac od komputerem, celem odeslania do kuchni :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lis 2008, 19:03:01 »
Szkoda ze nie widziałam wcześniej twojego listu.Myślę ze mogłabym ci moze pomóc, bo jestem a właściwie byłam w podobnej sytuacji jak ty. Szkoda ze nie powiedziałaś swojemu pracodawcy o ciąży, a ponadto jeśli lekarz napisał ci w karcie że nie możesz pracować należą ci się pieniądze z komuny. Ja również zatrudniona byłam jako pracownik sezonowy, teraz jestem w ciąży, nie pracuję i otrzymuję pieniadze z komuny.Nie znam dokładnie twojej sytuacji ale jakbyś chciała czegos sie dowiedzieć to chętnie pomogę, bo w tym temacie jestem na bieżąco.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lis 2008, 19:42:13 »
To ja moze do tego watku zadam pytanie zeby nie zaczynac nowego . Otoz pracowelam w Danii 11 miesiecy nieprzerwalnie u jednego pracodawcy tzn bezposredni kontrakt, po tym czasie zwolnilam sie po 1,5 miesiaca dostalam prace przez posrednika ktory przez ponad miesiac wysylam mnie codziennie do jednego miejsca pracy, w miedzy czasie dowiedzalam sie ze jestem w ciazy ale jeszcze nie zdazylam go o tym powiedomic, on mnie wezwal i powiedzial ze juz nie bede chodzila tam do pracy bo nie potrzebuja juz tylu ludzi, wtedy mu powiedzialam o ciazy. On zaznaczal ze nie jestem zwolniona tylko przeniesiona ale nie mial dla mnie zadnych ofert na ten dzien tzn mial jedna ale ona nie wchodzila w gre bo byla to praca ciezka- fizyczna, niby mial cos sie pojawic po miesiacu, zadzwonilam do nich z zapytaniem o jakos oferte i nagle ta ktora miala byc odpowiednia dla kobiety w ciazy okazal sie beznadziejna i tak siedze w domu... Czy naleza mi sie jakies pieniadze, okazuje sie ze jednak nie jest tak latwo utrzymac sie z jednej pensji w tym z 4 letnim dzieckiem chodzacym do przedszkola i oplacajac mieszkanie w kwocie ponad 6000 tys koron miesiecznie. Maz nie ma zadnych ulg podatkowych ma 2300zl wolne od podatku a od reszty 44%.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lis 2008, 21:03:44 »
Zapomnialam dodac, ze posiadam pozwolenie i zolta karte.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lis 2008, 19:54:50 »
nie wiem czy bylas juz u lekarza i powiedzialas mu o swojej sytuacji.Pracodawca musi ci zapewnic lzejsza prace odpowiednia dla twojego stanu.Postaraj sie jednak o zwolnienie lekarskie, wiem ze ciezko tu jest takie dostac,ale mi sie udalo, i od poczatku ciazy placi mi komuna.A czy zapisalas sie do zwiazkow?

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lis 2008, 20:53:14 »
Bylam u lekarza i to  nie raz, u poloznej takze, wybralam szpital do porodu, karte ciazowa mam zalozona. Wiem ze tak jest ale to chyba dotyczy osob ktore maja bezposredni kontrakt z dunskim pracodawca a ja mam z posrednikiem, do zwiazkow tez naleze i bylam u nich ale posrednik jest na prawie tzn jezeli nie ma ofert to naturalne ze mi nie da i ciezko jest udowodnic ze posiada oferte pracy a mi jej nie chce dac. Mowiono mi u tego posrednika ze jak mam w Danii przepracowane 9 miesiecy to normanie urlop macierzynki i wychowawczy bedzie mi placic komuna nie wiem czy to prawda a co teraz.

P.S eva77 jak mozesz napisz swojego maila.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lis 2008, 17:34:53 »
Moj adres email to evamuller@wp.pl Napisz wogóle skad jestes. Ja rowniez pracuje przez posrednika.Zapisalam sie do zwiazkow 3F.W zwiazkach powiedzieli mi ze jesli na przyklad mam umowe do konca roku to pracodawca do konca roku musi mi jakas prace zapewnic. Kiedy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy od razu poszlam do lekarza i staralam sie zdobyc zwolnienie lekarskie (mam ciezka fizyczna prace a za soba dwa poronienia).Nie od razu dostalam zwolnienie.Jesli mieszkasz blisko Odense moglybysmy sie spotkac, badz porozmawiac przez telefon.Napisz na maila.Na pewno wszystko bedzie dobrze.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lis 2008, 17:34:53 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13595
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26871
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18201
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 32120
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18919
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir