Ogólne > Podatki
Samochod sluzbowy do uzytku prywatnego, a podatek
jo:
Witam,
mam takie pytanko, czu ktos sie orientuje jak wyglada sprawa zwiazana z opodatkowaniem za uzywanie samochodu sluzbowego do celow prywatnych?
Otoz, w firmie, w ktorej niedawno rozpoczalem prace, dostalem (jak to okreslil szef jako "bonus") do dyspozycji auto sluzbowe , ktore moge rowniez uzywac prywatnie po pracy.Dzis otrzymalem pierwszy lonslip, no i zaskoczony jestem ,ze za te uzywanie auta mam potracony z pensji jakis podatek, a dokladnie to do kwoty mojego wynagrodzenia miesiecznego brutto dodana mam kwote ponad 4000 kr (vaerdi af fri bil) i moj podatek dla skatu jest liczony od kwoty lacznej (sumy miesiecznego wynagrodzenia + te 4000kr) , co w efekcie dalo ,ze z tej pensji potracono mi 1500 koron wiecej, niz sie spodziewalem (bez tych 4000kr podatek mialbym o 1500kr nizszy).
Czy moglby mi ktos pokrotce wyjasnic o co chodzi z tym podatkiem za uzywanie sluzbowego auta prywatnie oraz co sie zalicza do uzytku prywatnego (jest jakas definicja?) , bo czy uzywajac te auto poza praca, tylko do dojazdu dom-praca i praca-dom, to jest juz tez prywatny uzytek , czy moze nie? (dodam,ze specyfika pracy wymaga,abym auto mial "pod reka" ,np.w nocy pod domem, bo moze sie zdarzyc potrzeba pilnego wyjazdu w celach sluzbowych).
Serdeczne dzieki za ewentualna pomoc i wyjasnienia.
Pozdrawiam.
willy:
Wszystko jest ok. Tak to właśnie wygląda. używanie autaq zostało wycenione na 4000dkk i od tej kwoty płacisz podatek.
vera:
Jak najbardziej jest OK u mnie tak samo jest kwota jest dodana do wypłaty i od tej kwoty odprowadzany podatek.
Jeżeli samochód ci odpowiada i paliwo masz firmowe to nie narzekaj. Może powinieneś rozważyć posiadanie własnego auta i miec płacone za kilometrówkę. Nie wiem czy szef wtedy pójdzie na tę opcję ;)
jo:
Dzieki serdeczne za odpowiedzi :)
Czy wiecie moze, czy uzywanie auta sluzbowego po pracy, tylko do dojazdow praca-dom i dom-praca , jest juz uzytkiem prywatnym obciazonym tym podatkiem?
Pytam, bo wlasnie tylko do tego uzywam te auto poza godzinami pracy.
Z gory dzieki za odp.
Pozdrawiam
Jomir:
Tak, juz jest liczone jako uzytek prywatny.
Moim zdaniem, korzytsniejsze jest uzywanie wlasnego samochodu, stawka 3,47 DKK za kilometr, przy przebiegu do 20.000 km rocznie.
Ja odmowilam przyjecia samochodu sluzbowego, poki co....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej