poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: w jakim banku konto... bez problemow?  (Przeczytany 22493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
w jakim banku konto... bez problemow?
« dnia: 08 Lis 2008, 16:55:20 »
Witam wszystkich na starcie, jesli czegos nie doczytalem z gory przepraszam.

Zwracam sie z zapytaniem.. w jakim banku najlepiej zalozyc konto w Danii? Przyjechalem na klilka, moze kilkanascie miesiecy (zaleznie od projektu) i potrzebuje konta z ktorego tanio i bezproblemowo przeleje pieniadze na ktores ze swoich polskich kont w mBank lub Inteligo.

Nie zalezy mi na papabusewych wyciagach ale przede wszystkim na dostepie internetowym oraz karcie, ktora bede mogl placic za normalne zakupy w Danii. Czy moze korzystniej bedzie zalozyc konto w nordeii w polsce i dodatkowo w Danii?

Z gory dziekuje za pomoc

K3

• Gość
Odp: w jakim banku konto... bez problemow?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lis 2008, 17:06:13 »
Witam wszystkich na starcie, jesli czegos nie doczytalem z gory przepraszam.

Zwracam sie z zapytaniem.. w jakim banku najlepiej zalozyc konto w Danii? Przyjechalem na klilka, moze kilkanascie miesiecy (zaleznie od projektu) i potrzebuje konta z ktorego tanio i bezproblemowo przeleje pieniadze na ktores ze swoich polskich kont w mBank lub Inteligo.

Nie zalezy mi na papabusewych wyciagach ale przede wszystkim na dostepie internetowym oraz karcie, ktora bede mogl placic za normalne zakupy w Danii. Czy moze korzystniej bedzie zalozyc konto w nordeii w polsce i dodatkowo w Danii?

Z gory dziekuje za pomoc

duńska i polska Nordea nie mają ze soba nic wspólnego, więc nie ma żadnego pożytku z tego że to ta sama nazwa

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lis 2008, 18:10:23 »
duńska i polska Nordea nie mają ze soba nic wspólnego, więc nie ma żadnego pożytku z tego że to ta sama nazwa

dobrze wiedziec :)... wiec gdzie?

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lis 2008, 19:37:23 »
i tu się mylisz... jest z tego taki pożytek, że robiąc przelewy przez internet w ramach Nordea Privat Transfer (jedna osoba będąca właścicielem obydwu kont) nie płacisz nic za przelew... jeżeli przelew jest dokonany do 15.30 to pieniądze są w ten sam dzień na koncie w Polsce... no i ta zasada działa w dwie strony

no i pieknie, dzieki misio_99. Jedna sprawa wyjasniona. Jest jednak maly problem. Moge nie miec mozliwosci zalozenia konta w polsce w najblizszym czasie a niestety nie moge czekac miesiac az taka okazja bedzie miala miejsce.

Czy jakies inne rozwiazanie w miare tanie wchodzi w gre w polaczeniu z mBank czy Inteligo? Orientuje sie ktos?

K3

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lis 2008, 19:47:11 »
i tu się mylisz... jest z tego taki pożytek, że robiąc przelewy przez internet w ramach Nordea Privat Transfer (jedna osoba będąca właścicielem obydwu kont) nie płacisz nic za przelew... jeżeli przelew jest dokonany do 15.30 to pieniądze są w ten sam dzień na koncie w Polsce... no i ta zasada działa w dwie strony

różnica nie duża..... w DanskeBank za przelew płacę 10DKK, a kasa też w ten sam dzień ostatnio była

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lis 2008, 20:28:14 »
różnica nie duża..... w DanskeBank za przelew płacę 10DKK, a kasa też w ten sam dzień ostatnio była

ok, a jest jakas roznica do jakiego banku w polsce przesylasz? poki co rozwazam Nordee i DanskeBank

K3

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lis 2008, 21:04:55 »
ok, a jest jakas roznica do jakiego banku w polsce przesylasz? poki co rozwazam Nordee i DanskeBank

nie ma różnicy... ważne tylko aby zaznaczyć że całość opłat ponosi wysyłający...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lis 2008, 21:04:55 »

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lis 2008, 22:18:48 »
z tego co się kiedyś dowiadywałem to przelew do Polski do innego banku kosztuje 80 dkk w oddziale banku i 30 dkk poprzez internet (również do Nordea jeżeli nie korzysta się z Nordea Privat Transfer)... ale tak jak napisał K3 trzeba zaznaczyć, że wysyłający ponosi wszystkie opłaty ponieważ w Polsce również mogliby z tego tytułu skasować

natomiast co do polskiej Nordei, to ja otwierałem konto poprzez internet... kurier przyjechał z umową (do Polski, a wniosek wypełniałem w Danii) i ją podpisałem... nie wiem jak jest z wysyłką umowy za granicę, ale jeżeli chodzi o karty kodów to nie ma problemu... zadzwoń do nich na infolinię i się zapytaj czy jak wypełnisz wniosek o otwarcie konta przez internet to czy wyślą umowę do podpisania do Danii

szczerze, jesli jest taka mozliwosc to wolalbym uniknac otwierania kolejnego konta z kolei (w PL). Jesli calkowity koszt przelewu do mBank czy Inteligo z DanskeBanku czy Nordei dunskiej to rownowartosc 30DKK przez internet to jest to dla mnie tylko dodatkowy klopot. W kazdym razie przejde sie do nordei i DB i zapytam o takowe koszta. Wierze ze pracownicy mowia po angielsku.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lis 2008, 22:27:03 »
A sprawdzal pan na stronie nordea.dk czesc po ang. Powinna byc ta informacja w formacie PDF.

Nie ma dla nich znaczenia, jakiego banku pan przeslyla pieniadze jesli nie jest to Nordea Polska. Dunczycy nie maja zbyt duzej orientacji w polskim sektorze bankowym, tj: mBank, NBP, a Bank Spoldzielczy w Koziej Wolce to dla nich to samo.

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lis 2008, 22:32:04 »
A sprawdzal pan na stronie nordea.dk czesc po ang. Powinna byc ta informacja w formacie PDF.

Nie ma dla nich znaczenia, jakiego banku pan przeslyla pieniadze jesli nie jest to Nordea Polska. Dunczycy nie maja zbyt duzej orientacji w polskim sektorze bankowym, tj: mBank, NBP, a Bank Spoldzielczy w Koziej Wolce to dla nich to samo.

To akurat jest dla mnie jasne. Zastanawia mnie tylko czy np. Bank Spoldzielczy w Koziej Wolce nie policzy sobie za obsluge swif'tu i przewalutowanie dodatkowych 200zl.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lis 2008, 22:33:44 »
Na to pytanie ja, ani tez Dunczycy nie potrafimy odpowiedziec....
Moze prosze skorzystac z wyszukiwarki. Wtedy bedzie mial pan szanse zapoznac sie z opiniami, jak i przezyciami innych uzytkownikow na przestrzeni kilku lat.

Offline dzoker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lis 2008, 22:36:28 »
Na to pytanie ja, ani tez Dunczycy nie potrafimy odpowiedziec....
Moze prosze skorzystac z wyszukiwarki. Wtedy bedzie mial pan szanse zapoznac sie z opiniami, jak i przezyciami innych uzytkownikow na orzestrzeni kilku lat.

oczywiscie, skorzystalem z wyszukiwarki, dlatego tez zadalem to pytanie. z przekonaniem ze ktos z forumowiczow doswiadczyl badz regularnie doswiadcza takiego transferu... dziekuje za pomoc

ps. zastanawia mnie dlaczego "per pan " :)

K3

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lis 2008, 22:51:18 »
To akurat jest dla mnie jasne. Zastanawia mnie tylko czy np. Bank Spoldzielczy w Koziej Wolce nie policzy sobie za obsluge swif'tu i przewalutowanie dodatkowych 200zl.

to nie ma żadnego znaczenia...

jeśli jest zaznaczona opcja, że nadawca pokrywa całość kosztów, to nie mają prawa

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lis 2008, 06:08:43 »
Deutsche Bank w Polsce brał 15 zł za przejęcie przelewu z zagranicy przy opcji że wysyłający i odbierający pobiera swoje koszty.
Sam wybierasz walutę w jakiej wysyłasz - który bank robi przewalutowanie.

Nordea bierze za VISA 150 kr. rocznie co jest w Danske Bank za darmo - nie wiem czy tak chętnie wydają tę kartę.

db

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lis 2008, 10:05:55 »
Ostatnio robilam przelew internetowy w DanskeBank do Polski i mimo usilnych staran nie udalo mi sie zaznaczyc opcji ze pokrywam calkowity koszt transferu - wygladalo to tak, jakby DB byl "madrzejszy" i za kazdym razem kiedy wybieralam opcje ze ja place calosc pokazywal sie komunikat ze najkorzystniej kiedy nadawca i odbiorca dziela koszty.

W koncu spasowalam i wyslalam przelew z opcja dzielenia kosztow.

Czy ktos mial podobny problem? Moze ktos wie co zle zrobilam?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lis 2008, 10:05:55 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8194
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21142
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9424
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 35345
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12127
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN