Ogólne > Podatki
Małżenstwo a utrata diet i mieszkanie socjalne a utrata diet
Stig:
Witam,
Przeczytałem w jednym z postów, że diety powodujace niski podatek nie sa przynawane gdy małżonek jest przy osobie która chce takie diety otrzymać? Czy to prawda? Moja sytuacja jest dosyć dziwna gdyż, moja zona jako "uzupełnienie rodziny" otrzymała wszystkie prawa które mi przysługują czyli numer cpr i żółtą kartę i wszystko dzięki aktowi małżeństwa z polski bez tłumaczenia na angielski. Sprawa jest o tyle zabawna ze w urzędzie do wydawania pozwoleń na pobyt zostaliśmy zarejestrowania jako małżeństwo za pomocą aktu, natomiast w urzędzie do wydawania CPR już nie uznali aktu i kazali go przetłumaczyć więc oficjalnie w SKAT nie uznają nas za małżeństwo. Co powoduję ze nie mogę przejąć kwoty wolnej od podatku od mojej zony. I teraz zastanawiam się czy tłumaczyć ten dokument i zanieść mimo ze z tego co zrozumiałem w tym urzędzie dla nich to bez różnicy czy ja to przyniosę czy nie. W tym roku wystarczyłoby mi kwoty wolnej od Podatku żeby nie zapłacić więcej niż 8% ale w przyszłym już na pewno nie i zastawiam się czy to nie zablokuje mi mozliwosci uzyskania diet, gdy po świętach przyjadę z dokumetami o zameldowaniu w Polsce i będe je mógł uzyskać? Pytanie główne : Czy stracę diety gdy "zarejestruje małżeństwo" ?
Druga sprawa to ze chciałbym ubiegać się o mieszkanie socjalne które ze względu na przyszłe potomstwo możemy otrzymać jednak słyszałem ze w momencie otrzymania takiego mieszkania momentalnie traci się diety, czy to również prawda?
I ostatnia sprawa to ze pozwolenie na pobyt otrzymałem ze względu na bycie studentem i mimo ze mam już kontrakt itp to nie mogę przerejestrować powodu mojego pobytu na cele zarobkowe dopóki nie skoncze studiów. Pani z biura pozwoleń o pobyt powiedziała ze z tego powodu mogą nie przysługiwać mi ulgi, co również wyczytałem na forum jednak, pani ze SKAT'u powiedziała ze chyba będą mi przysługiwać jednak wszystko się okaże jak przyjdę z dokumentami...... bez komentarza. Czy ktoś może wie czy mogę się ubiegać od diety?
Proszę o pomoc gdyż jeżeli mogę "zarejestrować" żonę to muszę to zrobić przed 19 gdyż do tego czasu bym musiał dostarczyć nowa kartę podatkową a nie mam jeszcze przetłumaczonego aktu małżeństwa.
Jomir:
Mowiac szczerze podkurzyl mnie Twoj email. Szczyt polskiego kombinatorstwa, ale odpowiem rzeczowo.
1. Urzedy tutaj wspolpracuja, maja wglad do NEM-KONTA, wiec predzej czy pozniej prawda wyjdzie na jaw i tak bedziesz musial wszytsko zaplacic.
2. Mieszkanie socjalne przysluguje tylko obywatelom lub osobom majacym staly pobyt (nie unijny).
3. Obywatele unijni moga byc w Danii tak dlugo, jak dlugo moga sie samodzielnie utrzymac. Wszelka pomoc socjalna czeka na nich w ich wlasnych krajach.
4. Jesli jakims cudem, uda sie uzyskac zasilki czy jakaklowiek inna pomoc socjalna nalezy pamietac, ze warunkiem otrzymania stalego pobytu (ze nie wspomne obywatlestwa) jest absolutne nie korzystanie z zasilkow. Skorzystanie choc raz odsuwa od Was na zawsze mozliwosc pozostania tu na pelnych prawach.
5. Wizy studenckiej na pracownicza zamienic nie mozna, jest o tym mowa w przepisach. Mniemam, ze jakis jezyk znasz, wiec po angielsku tez cos znajdziesz.
6. Chyba nie musze wspominac, ze w ramach wizy studenckiej mozna pracowac tylko "part time". Praca na pelnym etacie powoduje utrate wizy i konsekwencje wynikajace z pracy na czarno, o ile w firmie nie obowiazywala umowa zbiorowa.
7. Zeby uzyskac ulge malzonka, wystarczy go miec, nawet w Afryce. Nie ma znaczenia, czy dana osoba mieszka tu czy nie. Wiec nie uzalezniaj SKAT od Folkeregistret
8. To nie sa zadne diety, to sa ulgi z tytuly podwojnego prowadzenia domu. Skoro zona jest tu, to nie wiem jakim cudem chcecie wykazac, ze prowadzicie dwa gospodarstwa domowe????
Tyle o przepisach, a wy robta co chceta.
Ps. Osobisicie nic zabawnego w tej sytuacji nie dostrzegam. Widze jedynie naduzywanie przyjaznego obwatelom systemu.
K3:
--- Cytat: Mirra w 11 Lis 2008, 01:13:32 --- jakim cudem chcecie wykazac, ze prowadzicie dwa gospodarstwa domowe????
--- Koniec cytatu ---
Polakom w DK się powodzi, więc kupują dom w PL...
Ponieważ mają dom w PL, to w DK im się powodzi... ::)
czyli zaklęte kółeczko ;D
Jomir:
Posiadanie dwoch domow nie oznacza prowadzenia dwoch gospodarstw.
Trzeba jeszcze wnich mieszkac, zyc, gotowac.... jednoczesnie w dwoch naraz...
aneczka:
Ale to tylko teoria bo w praktyce wiele osob/malzenstw, gdzie obydwoje przebywaja i pracuje w Dk otrzymuje te ulgi, tak samo jest z osobami samotnymi tzn parami ktore nie maja slubu, oboje pracuja w dk i tez dostaja ulgi. Znam wiele takich ludzi wiec teoaria z praktyka nie idzie w parze...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej