Ogólne > Podatki

Małżenstwo a utrata diet i mieszkanie socjalne a utrata diet

<< < (6/6)

Klingon:

--- Cytat: Gość w 14 Lis 2008, 14:32:59 ---Ja jestem świadom, że niektórzy urzędnicy podatkowi staną na głowie, żeby nie przyznać nam tego odpisu, ale będzie to działanie bezprawne.
--- Koniec cytatu ---
Jezeli jest bezprawne to trzeba sprawe wytoczyc przed sadem - na wyzej podanej stronie sa przyklady roztrzygniec nawet z Sadu Najwyzszego.

Na reszte szkoda mi czasu. :)

Gość:
Mirra, na wstępie chciałem Ci (naprawdę szczerze) pogratulować, że w życiu osiągnęłaś tak dużo. Na marginesie chciałem napisać, że ja też skończyłem studia, i zaraz po egzaminie magisterskim wyjechałem do Danii, gdzie pracuje fizycznie. Nie uwłacza mi to, i rodzaj pracy nie jest dla mnie wyznacznikiem wartości człowieka. Tak samo jak płeć. Nie ma to dla mnie znaczenia, na co dowodem może być pomyłka z Verą (Verem?) Którego bardzo chciałem w tym  miejscu przeprosić.

Pragnę zaznaczyć, że jest dla mnie wielka różnica między pomocą socjalną a ulgami podatkowymi ! Po pomoc socjalną nigdy w Danii nie sięgnę, gdy nie będę w stanie się tu utrzymać sam, po prostu zwinę manatki. Ulgi podatkowe to nie pomoc socjalna. To wyrównanie moich kosztów uzyskania przychodów, które mi się należą. A co myslisz o ludziach korzystających z ulgi dojazdowej? czy to też nielegalne dla Ciebie?

Klingon, masz racje! I dlatego osoby takie jak tyszczak powinni dochodzić swoich praw.

Pozdrawiam

K3:

--- Cytat: Mirra w 14 Lis 2008, 15:08:59 ---(chociaz i takowa posiadam na posiomie 140)

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: Mirra w 14 Lis 2008, 15:08:59 ---JESTEM na dodatek BLONDYNKA!!!

--- Koniec cytatu ---

niemożliwe ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Jomir:
;D Masz racje K3 :)
Jestem podrobiona blondynka :)

Gosciu:
Bardzo Cie prosze, przejrzyj watek od poczatku. Ja zupelnie nie dyskutuje w nim o ulgach. Tak jak napisalam - nie leza one w kregu moich obowiazkow sluzbowych, ani zainteresowan. WYpowiedzialam sie jedynie na temat pomocy socjalnej.
WYbacz, ale nie widze jakichkolwiek powiazan pomocy socjalnej z ulgami podatkowymi, poza tym, ze im wieksze ulgi tym mniej pieniedzy w panstwie na pomoc socjalna.

Ja rozumiem, ze chcesz mi dokopac, ale chociaz rob to jakos konkretnie.
A Tu wciaz chlop winny, a Cygana wieszaja.

[Posted on: 14 Listopad  2008, 20:54:52]
A to dla Ciebie gosciu, zebys nie musial energii marnowac na przewijanie calego watku:

--- Cytat: Mirra w 11 Lis 2008, 01:13:32 ---Mowiac szczerze podkurzyl mnie Twoj email. Szczyt polskiego kombinatorstwa, ale odpowiem rzeczowo.
1. Urzedy tutaj wspolpracuja, maja wglad do NEM-KONTA, wiec predzej czy pozniej prawda wyjdzie na jaw i tak bedziesz musial wszytsko zaplacic.
2. Mieszkanie socjalne przysluguje tylko obywatelom lub osobom majacym staly pobyt (nie unijny).
3. Obywatele unijni moga byc w Danii tak dlugo, jak dlugo moga sie samodzielnie utrzymac. Wszelka pomoc socjalna czeka na nich w ich wlasnych krajach.
4. Jesli jakims cudem, uda sie uzyskac zasilki czy jakaklowiek inna pomoc socjalna nalezy pamietac, ze warunkiem otrzymania stalego pobytu (ze nie wspomne obywatlestwa) jest absolutne nie korzystanie z zasilkow. Skorzystanie choc raz odsuwa od Was na zawsze mozliwosc pozostania tu na pelnych prawach.
5. Wizy studenckiej na pracownicza zamienic nie mozna, jest o tym mowa w przepisach. Mniemam, ze jakis jezyk znasz, wiec po angielsku tez cos znajdziesz.
6. Chyba nie musze wspominac, ze w ramach wizy studenckiej mozna pracowac tylko "part time". Praca na pelnym etacie powoduje utrate wizy i konsekwencje wynikajace z pracy na czarno, o ile w firmie nie obowiazywala umowa zbiorowa.
7. Zeby uzyskac ulge malzonka, wystarczy go miec, nawet w Afryce. Nie ma znaczenia, czy dana osoba mieszka tu czy nie. Wiec nie uzalezniaj SKAT od Folkeregistret
8. To nie sa zadne diety, to sa ulgi z tytuly podwojnego prowadzenia domu. Skoro zona jest tu, to nie wiem jakim cudem chcecie wykazac, ze prowadzicie dwa gospodarstwa domowe????

Tyle o przepisach, a wy robta co chceta.

Ps. Osobisicie nic zabawnego w tej sytuacji nie dostrzegam. Widze jedynie naduzywanie przyjaznego obwatelom systemu.

--- Koniec cytatu ---

Klingon:

--- Cytat: Gość w 13 Lis 2008, 13:05:30 ---Jeśli przedstawię im kontrakt na krócej niż 12 miesięcy
--- Koniec cytatu ---
Gdzie jest napisane że kontrakt musi być krótszy niż 12 miesięcy? ???
"Ja wiem, że każdy chce być mądry, ale proszę Państwa, przez nierzetelne informacje ludzie mogą stracić nie małe pieniądze."

--- Cytat: Gość w 14 Lis 2008, 14:32:59 ---nie ma w nich mowy o rodzinie
--- Koniec cytatu ---
Jest mowa o odległości do miejsca pracy, które zależy od normalnego miejsca zamieszkania, które zależy od miejsca posiadania centrum swoich interesów życiowych. Ale o tym wiesz, bo nagle zeszłeś do 6 miesięcy - granicy która jest ważna przy ustaleniu obowiązku podatkowego.

Wracając do tematu, to są dwa punkty które mogą być powodem odmowy przyznania ulgi:
1. przeprowadzenie małżonka do Danii
2. przeprowadzka do Danii z powodu studiów a nie pracy
Stig nie straci żadnych pieniędzy, bo tak jak pani w SKAT powiedziała "wszystko się okaże jak przyjdę z dokumentami". :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej