poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: platny urlop  (Przeczytany 7419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

urlop platny

• Gość
platny urlop
« dnia: 12 Lis 2008, 13:47:15 »
mam pytanie pracowalam przez 1,5 roku w jednej firmie przez co nabylam prawo do 5 dni urlopu platnego obecnie zmienilam miejsce pracy nie wykorzystujac tych 5 dni czy moge wykorzystac je w nowej pracy czy moze stary pracodawca powinnien mi wyplacic te 5 dni urlopu prosze o odpowiedz

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: platny urlop
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lis 2008, 16:54:00 »
Po pierwsze, przez 1,5 roku tylko 5 dni???

Po drugie, zazwyczaj w Danii urlop jest, ze tak powiem bezplatny (znaczy firma za niego nie placi), a otrzymuje sie w tym czasie pieniadze z "ferie konto", na ktorym przez caly okres pracy te pieniadze sie gromadzi.
Niewykorzystane pieniadze w danym roku, sa wyplacane okolo maja.

Zdarza sie tez, co musi byc uzgodnione w umowie o prace, ze urlop odbywa sie na podobnych zasadach do polskich - firma nie odprowadza pieniedzy na ferie konto, a tym samym placi w czasie urlopu.
Mowiac szczerze nie wiem jak to sie w tym przypadku odbywa, czy tak samo jak w Polsce, ze pracodawca musi sie rozliczyc za dany okres - czyli dac urlop lub wyplacic ekwiwalent, czy tez urlop przechodzi do nastepnego pracodawcy. Logika podpowiada, ze jest tak samo jak w Polsce, bo niby dlaczego nastepny pracodawca mialby ponosic koszty poprzedniego.
« Ostatnia zmiana: 12 Lis 2008, 17:49:15 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

platny urlop

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lis 2008, 17:11:13 »
w umowie mam ze po 9 misiacach mam prawo do 5 dni platnego urlopu ja pracowalam dokladnie 18 miesiecy kolezanki normalnie braly 5 dni za ktore mialy placone to mialysmy zagwarantowane w umowie te 5 dni moglysmy wykorzystac w kazdym momencie po przepracowaniu tych 9 miesiecy nie moglam ich tylko wykorzystac w okresie urlopu na ktory mialam wyplacone feriepenge. Jak mysle ze firma stara powinna mi to uregulowac bo z nowym pracodawca nie mam takiej umowy

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lis 2008, 17:49:20 »
Za kazdy rok wypracowuje sie prawo do 5 tygodni urlopu i czesto dodatkowo 5 dni na opieke (omsorgsdage). Chyba te ostatnie masz na mysli. U mnie w pracy za niewykorzystane omsorgsdage otrzymuje sie wyplate pieniedzy - zwroc sie do poprzedniego pracodawcy o uregulowanie naleznosci (za 7-8 dni).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lis 2008, 17:53:23 »
Na Twoim miejscu zglosilabym sie do Zwiazkow Zawodowych. 5 dni urlopu to stanwoczo za malo, wasza umowa byla niezgodna z prawem pracy. Minimalny urlop w Danii to 25 dni.  Rowniez oczekiwanie na pierwszy dzien urlopu 9 miesiecy jest niezgodne z prawem.
Jezeli mialas odprowadzane skladki na ferie penge, to w maju przyszlego roku, ferie penge wyplaci CI naleznosc. Nowy pracodawca nie ma takiego obowiazku.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lis 2008, 17:55:53 »
Domyslam sie, ze "platny urlop" miala urlop i chodzi tylko o niewykorzystane dni na opieke.

urlop platny

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lis 2008, 11:37:05 »
dokladnie chdzi mi o te 5 dni opieki czy jak to sie nazywa szefowa firmy stwierdzila ze nie moze mi tego wyplacic bo ja juz nie pracuje w firmie czy maja takie prawo prosze o jakas pomoc

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lis 2008, 11:37:05 »

Offline prawo-pracy

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
  • Prawo pracy to moja specjalność
    • Prawo pracy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lut 2013, 20:29:59 »
Na Twoim miejscu zglosilabym sie do Zwiazkow Zawodowych. 5 dni urlopu to stanwoczo za malo, wasza umowa byla niezgodna z prawem pracy. Minimalny urlop w Danii to 25 dni.  Rowniez oczekiwanie na pierwszy dzien urlopu 9 miesiecy jest niezgodne z prawem.
Jezeli mialas odprowadzane skladki na ferie penge, to w maju przyszlego roku, ferie penge wyplaci CI naleznosc. Nowy pracodawca nie ma takiego obowiazku.

Witam

Szukałem, ale nie znalazłem - minimalny urlop w Danii to 25 dni, ale rozumiem, że to dla pełnego etatu, tak? A jaki jest maksymalny wymiar urlopu i jakie są zasady jego naliczania? Gdzie mogę znaleźć info na ten temat?
http://www.kadrywpraktyce.pl - Pomagam w zakresie prawa pracy

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lut 2013, 00:37:25 »
Za kazdy przepracowany miesiac przysluguje 2,08 dnia urlopu a wiec rocznie przysluguje 25 dni urlopu.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lut 2013, 05:11:57 »
Omsorgsdage?
Byc moze - jesli tak jest napisane w twoim kontrakcie, nie wszyscy ztrudnieni w prywatnym sektorze maja do omsorgsdage prawo.
Jesli tak - to trzeba omsorgsdage "wybrac" od 1.1 do 31.12 albo przepadaja, nie mozna ich przelozyc na nastepny rok.

https://www.borger.dk/Sider/Omsorgsdage.aspx
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lut 2013, 06:54:07 »
NIe ma maksymalnego. Ile sobie wynegocjujesz tyle masz, jezeli jestes pracownikiem "kontraktowym", w pozostalych przypadkach zalezy to od tego co mowi Twoja umowa zbiorowa, albo wewnetrzny regulamin firmy.

W mojej firmie na przyklad oprocz standardowych 25 dni, mamy tez dodatkowych 5, ale one dopabuse przysluguja po przepracowaniu 9 miesiecy. I generalnie taki jest standard w wiekszosci firm.

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lut 2013, 08:50:39 »
w tych firmach, ktore znam jest tak, jak mowi Jomir. tylko te 5 dni jest do wykorzystania do maja, a od maja przysluguje Ci nastepne 5. to jest tak bardziej jak nasze polskie "na zadanie", bo sama mialam i korzystalam, a dzieci nie mam. ;)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lut 2013, 09:11:39 »
Omsorgsdage sa tylko dla rodziców, bez dzieci nie ma omsorgsdage - albo to z czego korzystalas nie bylo omsorgsdag albo ktos, jakos dal do zrozumienia pracodawcy ze masz dzieci. Wypadaloby to jak najszybciej wyjasnic.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline kitty

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 11
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lut 2013, 09:41:03 »
to wychodzi na to, ze kazdy z moich znajomych pracujacych w Danii oszukuje, ze ma dzieci. ;) w moim starym zakladzie to sie nazywalo zwyczajnie "feriedage" i zawsze tak bylo na kartce od wyplaty nazywane. widocznie to bylo cos innego. :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lut 2013, 10:27:37 »
Feriedage i omsorgsdage to zupelnie co innego !

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lut 2013, 10:27:37 »

Urlop.

Zaczęty przez FlashDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3942
Ostatnia wiadomość 13 Mar 2012, 18:11:23
wysłana przez Flash
Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 307777
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
ile trwa ustawowo urlop

Zaczęty przez ile trwa ustawowo urlopDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6394
Ostatnia wiadomość 23 Cze 2009, 23:20:01
wysłana przez felis
urlop po narodzinach dziecka.

Zaczęty przez grzes85_2006Dział Podatki