W przepisach wigilijnych znalazłam przepis na
kisiel z żurawin:
- 40 dag żurawin mrożonych
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6-8 łyzek płynnego miodu
- szczypta zmielonych goździków, kawałek kory cynamonu, kawałek skórki pomarańczy
- 1/2 szklanki kremówki 36%
- listki melisy, skórka z cytryny
Żurawiny lekko rozmrozić (łyżkę żurawin odłożyć na później), zmiksować i przetrzeć przez sitko. Skórki z przetartych żurawin zalać 4 szklankami wody, dodać skórkę z pomarańczy, korę cynamomu oraz zmielone goździki. Gotować 10 min, przecedzic. Przecier z żurawin wymieszać z miodem. Dodać do przecedzonego wywaru ze skórek, zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wywaru z żurawin, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Rozlać do miseczek, odstawić do ostudzenia. Przed podaniem każdą porcję polać strużką kremówki, posypać odłożonymi żurawinami, skórką z cytryny i listkami melisy.