poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Mąka  (Przeczytany 7493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vera

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 2006
  • Reputacja: +1/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Mąka
« dnia: 14 Lis 2008, 08:44:11 »
Ja ma pytanie krótkie. Poproszę o namiary dobrej mąki do pieczenia.

 ;)

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Mąka
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lis 2008, 09:08:12 »
A do czego ma byc ta maka?   Co chcesz piec ?:D

Tula

  • Gość
Odp: Mąka
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lis 2008, 13:29:30 »
Biala ekologiczna; naprawde czuc roznice juz na etapie wyrabiania.

Offline Manior

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 949
  • Reputacja: +16/-6
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Mąka
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lis 2008, 21:21:23 »
Żona mi krzyczy - mąka "AMO"
I już trochę ciszej - "Jak się umie piec to wszystkie mąki dobre"

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Mąka
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lis 2008, 21:50:33 »
Na dunskich makach zupelnie sie nie znam, ale moja przyjaciolka piecze kilka razy w tygodniu chlebek w domu.
Ostatnio w Netto byla jakas rewelacyjna mieszanka maczna, mozecie ja znalezc w Nettowej gazetce na ten tydzien.
Ponoc chleb z niej upieczony byl rewelacyjny w smaku, oraz cenowo (chodzi o koszt maki i jej wydajnosc) wyszedl tez bardzo dobrze.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline mawi

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 532
  • Reputacja: +7/-9
  • Płeć: Kobieta
    • Status GG
Odp: Mąka
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lis 2008, 09:22:02 »
http://www.torvet.dk/images/products/medium/7296af60-fff8-4ebb-9211-0f0a26abcb78.jpg
hvedemel økologisk
najlepsza  jest ,
jeżeli chcesz do chleba czy bułek to dobrze kupić jest gotowe mąki z większą zawartością glutenu
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Mąka
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lis 2008, 11:28:31 »
Wysoka zawartosc glutenu ma wplyw na jakosc chleba pszennego  i jest wskaznikiem mak pszennych. Szukamy w tym przypadku jak najwyzszego wskaznika glutenu (UWAGA na maki modyfikowane!!!).

Dla maki zytniej ma znaczenie liczba opadania. Tym razem powinna byc jak najnizsza.

Czytajcie dokladnie informacje na opakowaniach. NIe wiem jak jest w Danii, bo kupuje kilogram najzwyklejszej maki na dwa miesiace.
Natomiast w Polsce kupowalam kazdego miesiaca kilkadziesiat ton, wiec jakies doswiadczenie mam. Tak wiec w Polsce wszystkie gotowe mieszanki przemyslowe, az buzowaly od polepszaczy - substancji spulchniajacych, czasem tez konserwujacych, Jezeli tego nie bylo, to choc Vitamina C, ale musialy byc podprawione.

Nie mowie, ze tak tu jest, tylko polecam poczytac :)
Milych wypiekow....


Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

Odp: Mąka
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lis 2008, 11:28:31 »

 

mąka krupczatka

Zaczęty przez anciol7Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4743
Ostatnia wiadomość 21 Lis 2013, 18:23:25
wysłana przez zaq
Mąka ziemniaczana

Zaczęty przez Ania8520Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 9484
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2014, 22:35:16
wysłana przez Ania8520
Pytanie z innej beczki... mąka pszenna na kremówki

Zaczęty przez spartaqsDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 15897
Ostatnia wiadomość 05 Lis 2007, 22:59:30
wysłana przez mawi