poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: feriepenge  (Przeczytany 17744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
feriepenge
« dnia: 15 Lis 2008, 00:08:43 »
Witam!
Jak należy postąpić by uzyskać feriepenge za 2008r. jeżeli w 2008r. pracowałam w dwóch firmach, obie odprowadzały pieniądze na konto w feriepenge?
I w sytuacji gdy w drugiej połowie 2009 opuszczam na stałe Danię, gdzie napisać i co zrobić aby odzyskać pieniądze i czy w tym wypadku ze składek za 2009r. będzie od feriepenge potrącony podatek?

Czy i jak mam sie rozliczyć w Danii z podaku, tzn. czy SKAT rozliczy mnie wcześniej? jeśli nie to na jaki adres otzrymam rozliczenie skoro wymelduje sie z Danii?
dzięki za odpowiedź

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: feriepenge
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lis 2008, 10:58:22 »
W polowie roku 2009 opuszcza pani Danie - wiec do maja - kiedy wyplaca sie feriepenge powinna pani byc na terenie Danii.
Link: http://home25.inet.tele.dk/pl/dk/sitemap.html
czesc: urlop wypoczynkowy.

Kolejnym razem prosze o skorzystanie z wyszukiwarki.

Karpatek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lis 2008, 11:58:27 »
Bajzel w ATP!

Przepracowalem w Danii prawie 2 lata i uwierzcie mi, ze doswiadczylem wielu przypadkow niekompetencyjnosci dunskich urzednikow w wielu instytucjach ale to co "wycielo" mi Feriekonto to juz skandal.

Niedawno zakonczylem swoja prace w Danii. Zglosilem sie do komuny, wypelnilem odpowiedni druk informujacy o wyjezdzie na stale do Polski. Bylem tez w Skacie i ATP. Ok, pomimo ze, jest to system naczyn polaczonych, chcialem byc pewien, ze wszystko bedzie zapiete na ostatni guzik

W ATP zostawilem kopie wymeldowania sie (powrot do kraju 17.11 br) podbita przez komune, na recepcji polaczone mnie tez z mila Pania urzedniczka, ktora poprosila mnie o napisanie kilku zdan, ze opuszczam na stale dunski rynek pracy. Szanowna Pani powtorzyla mi ze trzy razy abym nie likwidowal jeszcze konta w dunskim banku (jest to moje Nemkonto) poniewaz wlasnie tam przeleja moje pieniazki wakacyjne. Nie omieszkalem dopisania wlasnie tej krotkiej informacji na oswiadczeniu, podajac wszystkie dane konta (maja je w systemie ale just in case)

A dzisiaj po zalogowani sie na moja strone w ATP co widze???

"18.11.2008 Udbetalt til Dem via check 16,5 dage 18.576,00 Kr."

Super, zamiast przelewu na konto wyslano mi czek...Toz to skrajny przypadek niekompetencji i braku czytania i chyba sluchania tez ze zrozumieniem (rozmowa z urzedniczka w ATP + oswiadczenie)

Nie musze nadmieniac, ze posluguje sie jezykiem angielskim, ktory mam opanowany w stopniu bardzo dobrym.

Obecnie jestem juz w Polsce i co teraz?

Rozumiem, ze czek zostanie wyslany na moj adres w Danii a ja nie bede mogl go zrealizowac...
Rozwazam napisanie do ATP maila o anulowanie wystawionego czeku i przelanie pieniedzy na dalej dzialajace Nemkonto.

Czy to zadziala? Zobaczymy

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lis 2008, 12:28:00 »
Czek jest imienny i jest wysylany na adres w ewidencji ludnosci (folkeregister), dlatego powinnien przyjsc na polski adres.
Rozumiem ze Feriekonto blednie wyslalo czek zamiast wplacic na Nemkonto ale czy to jest "skandal"? :-\

dame

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lis 2008, 13:25:43 »
no ale w polskim banku przyjma czek dunski, a w danii tez jesli juz sie nie widnieje w ich systemie?

Karpatek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lis 2008, 14:01:32 »
Nie, no super Klingon, czek dojdzie na moj ostatni znany dunski adres, gdzie mieszka juz calkiem ktos inny (wiem, ze jakis muslim a wlasciciel mieszkania jest obecnie w USA) co to mi daje?

Nie sadze, ze ATP "sprytnie" wysle go na moj polski adres, mimo, ze na kopii druku o wymeldowaniu z komuny, jaki im zostawilem w recepcji on widnieje.
Nie przypuszczam, ze wpadna na to. Z reszta nic to nie zmieni. Jezeli dostane czek do Polski, bede mogl tylko powiesic go sobie na scianie...

A jezeli nawet czek bedzie na mnie szczesliwie czekal w Danii, to trzeba by sie udac do Danii, celem jego realizacji. Mieszkam na Pomorzu, czyli prom ze Swinoujscia, lub samolot z Gdanska, moze przez Niemcy..To stracony czas i pieniadze...

A przeciez wszystko bylo juz "obgadane" i napisane na miejscu w ATP.

Malo tego. Wysmarowalem saznistego maila na adres fk@atp.dk oraz cc. na atp@dk - ale w tonie proszacym i... otrzymalem info z automatu, ze nie odbieramy informacji wysylanych na powyzsze adresy w ten sposob i proponujemy uzycie odpowiedniego formularza do kontaktu na naszej stronie, ktory...nie dziala. Nie ma go, amba fatima, ni ma.

Toz to skandal czystej wody, olewanie klienta i tumiwisizm.

Z reszta zaraz do nich zadzwonie.

Malo tego, zamierzam zlozyc na nich skarge do Arbejdsdirektoratet. Na stronie borger.dk jest do tego przeznaczony formularz i nie omieszkam go uzyc.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lis 2008, 14:17:54 »
Na dole tej strony jest link i przetlumaczenie ATP fomularza: http://home25.inet.tele.dk/pl/FerieKonto/index.html
Wiele funkcji jest napewno zautomatyzowanych, jak np. wysylanie poczty, dlatego adres powinien byc polski. Jestes pewien ze twoje konto jest naznaczone jako Nemkonto - w przeciwnym wypadku wysylany jest czek. Ewt. podawanie sie za ciebie i wybranie pieniedzy z czeku byloby oszustem i to melduje sie na policje (mialem kiedys taki przypadek).
Czy napewno nie mozna zrealizowac dunskiego czeku w Polsce? ???

PS. Wierzacy muslimi nie kradna. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lis 2008, 14:17:54 »

Offline ego

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lis 2008, 14:59:41 »
dostałem kod "Angangskode" zalogowałem się na stronie atp i nie bardzo mogę znaleźć kwotę ferienpengi może ktoś się tam logował i wie gdzie to się patrzy???

Offline Zapys

• Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lis 2008, 19:40:42 »
Witam mam pytanie po dodaniu wszystkich skladek na ferie z roliczen wyszko mi ze powinienem dostac okolo 16tys, a wchodzac na strone ATP i logujac sie wychodzi mi ze mam tylko 11.5 tys czy to wina mojego pracodawcy czy ATP daje tylko jakis procent od skladek POZDRAWIAM

K3

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lis 2008, 21:25:51 »
Witam mam pytanie po dodaniu wszystkich skladek na ferie z roliczen wyszko mi ze powinienem dostac okolo 16tys, a wchodzac na strone ATP i logujac sie wychodzi mi ze mam tylko 11.5 tys czy to wina mojego pracodawcy czy ATP daje tylko jakis procent od skladek POZDRAWIAM

pewnie liczyłeś odkładane kwoty brutto, a ATP pokazuje ile dostaniesz, czyli kwotę netto

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lis 2008, 21:57:20 »
Dokladnie, na kwitach wyplat jest napisane ile jest odprowadzone podatku od pieniedzy wakacyjnych.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lis 2008, 21:57:20 »

feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17919
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
Feriepenge na A-Kasse a praca jako vikar

Zaczęty przez pytttekDział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 21683
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2014, 14:59:03
wysłana przez faja
Feriepenge - pracodawca nie chce wypłacić.

Zaczęty przez AsfaltDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 16016
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2011, 18:30:58
wysłana przez tomekskive
FERIEPENGE

Zaczęty przez diinusDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10395
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2007, 21:47:07
wysłana przez Klingon
Kontakt FerieKonto / Odzyskanie feriepenge