Ogólne > Podatki

Czy pracodawca dobrze zrobil?

(1/4) > >>

aneczka:
Prosze o pomoc poniewaz nie wiem czy to juz ja zglupialam czy cos jest nie tak, otoz jezeli ktos zatrudnil sie w firmie X-posrednik otrzymal ze skatu nowa karte podatkowa na tego pracodawce X ale pracowal tam krotko tzn od 2.10.08 do 30.10.08 i zmienil prace na firme Y-bezposrednio dunski pracodawca z ktorym podpisam umowe 30.10.08 oczywiscie znow udal sie do skata po nowa karte podatkowa wlasnie na tego pracodawce Y i otrzymal ja z dniem obowiazywania od 31.10.08r. I tu sie pojawil problem poniewaz pracodawcy X zrobienie wyplaty zajmuje o.k 1,5 tygodnia i tak za prace w dniach tj 21,22,23,24 i 28.10.08  wyplata na konto wplynela 14.11.08r. A moje pytanie brzmi z jakiej karty podatkowej pracodawca X ma naliczyc ta ostatnio wyplate? czy z tej ktora skat wydal na niego czy tez z tej ktora wydal na pracodawce Y. W firmie X tlumacza ze oni robiac wyplate nie korzystaja z karty skatowej ktora obowiazuje w okresie pracy tylko liczy sie kiedy zostaja wyplacone pieniadze. I tak na moje myslenie cos mi nie gra poniewaz jak sami mowi karta skatowa jest wydana na konkretnego pracodawce to dlaczego naliczaja wyplate z karty skatowej wydanej na innego pracodawce i do tego wychodzi na to ze ktos skorzystal w dwoch pracacach z jednej ulgi a przeciez jak sie ma dwoch pracodawcow to u jednego ma sie ulgi a u drugiego daje sie bikord czyli placi sie caly podatek.
Mam nadzieje ze ktos z was mnie oswieci. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

K3:
dostaniesz rozliczenie w 2009 roku... wiec jesli teraz dostalas za duzo to zwrocisz.....

Klingon:
Karta podatkowa nie jest wystawiana na konkretnego pracodawce. Od tego roku pracodawca pobiera dane ze SKAT elektronicznie w dniu wyplaty i dlatego jest uzywana zawsze aktualna karta podatkowa. I tak jak K3 napisal - co ma wisiec nie utonie.

aneczka:
Otoz nie chodzi ze dostalam za duzo tylko dostalam za malo, nie chodzi mi o to czy mi w przyszlym roku zwroci skat tylko czy pracodawca dobrze zrobil przeciez wiadome jest ze nie moge miec jednej ulgi u dwoch pracodawcow u jednego mam ulge u drugiego place caly podatek a na to wychodzi ze byly pracodawca zlamal prawo ale wyjdzie na to ze ja je zlamalam. A na koniec od bylego pracodawcy dowiedzialam sie ze nawet gdy zostala zmieniana karta skatowa na nowego pracodawce to i tak powinnam mu dac moj bikort chociaz nie wiem dlaczego.

aneczka:
No to skoro nie jest wystawiana na konkretnego pracodawce, tak mi powiedziala ksiegowa w bylej firmie to dlaczego nie chcieli jej zwrocic?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej