Ogólne > Podatki
Czy pracodawca dobrze zrobil?
Klingon:
Karte powinni zwrocic. Bikort byl uzywany do wypisywania wyplat przez dodatkowego pracodawce. Ale od tego roku jest to nieistotne bo wymiana informacji ze SKATem powinna przebiegac elektronicznie.
Jezeli u obu pracodawcow dostalas ulge to otrzymalas za duzo pieniedzy a nie za malo. Nie bardzo rozumiem czym sie przejmujesz.
aneczka:
Wlasnie o to chodzi ze nie chcial zwrocic starej karty ba nawet nie takiej starej poniewaz zostala wyrobiona niecaly miesiac wczesniej, powolujac sie na to ze moga zaplacic kare poniewaz karta jest wydana na konkretnego pracodawce. A chodzi o to ze od starego pracodawcy osoba ta dostala mniejsza wyplate. w takim razie nie trzeba teraz zmieniac karty podatkowej jak sie zmienia pracodawce? i tak naprawde bikort nie jest potrzebny bo mozna pracowac na jednej karcie w kilku firmach? To po jaka cholere skat 2,5 tygodnia temu dal nowa karte podatkowa i do tego tez ta mala kartke z bikortem i dlaczego wogole wydal nowa karte skoro poprzednia mozna dac nowemu pracodawcy?
Klingon:
Zapytaj nowego pracodawce czy potrzebuje karte podatkowa od ciebie - jezeli nie to stara karta nie jest ci potrzebna.
Na kwicie wyplaty powinno byc widoczne dlaczego dostalas mniejsza wyplate.
Z tego co wiem to zawsze wyrabialo sie nowa karte podatkowa w przypadku znacznej zmiany zaliczki na podatek a nie z powodu zmiany pracodawcy.
Moze dostalas ze SKAT karte podatkowa na 2009 rok, bo sa teraz wysylane.
aneczka:
Tak pracodawca potrzebowal nowej karty i jak bylam w skacie to powiedziano Mi ze wysla ja poczta do nowego pracodawcy i tak tez sie stalo, mniejsza wyplate od starego pracodawcy dostalam poniewaz zostal mi policzony podatek z karty skatowej nowego pracodawcy. Tak mamy juz karte skatowa na nowy rok ale jeszcze nie doszla poczta tylko widze wchodzac na strone skata.
Ja myslalam ze ostania wyplata zostanie mi naliczona wedlug karty skatowej ktora otrzymal rozpoczynajac prace u mojego starego pracodawcy poniewaz wyplata byla za okres kiedy on obowiazywala.
K3:
--- Cytat: aneczka w 18 Lis 2008, 12:55:53 ---Wlasnie o to chodzi ze nie chcial zwrocic starej karty ba nawet nie takiej starej poniewaz zostala wyrobiona niecaly miesiac wczesniej, powolujac sie na to ze moga zaplacic kare poniewaz karta jest wydana na konkretnego pracodawce. A chodzi o to ze od starego pracodawcy osoba ta dostala mniejsza wyplate. w takim razie nie trzeba teraz zmieniac karty podatkowej jak sie zmienia pracodawce? i tak naprawde bikort nie jest potrzebny bo mozna pracowac na jednej karcie w kilku firmach? To po jaka cholere skat 2,5 tygodnia temu dal nowa karte podatkowa i do tego tez ta mala kartke z bikortem i dlaczego wogole wydal nowa karte skoro poprzednia mozna dac nowemu pracodawcy?
--- Koniec cytatu ---
jakim cudem dostała mniejszą wypłatę ??
na karcie podatkowej jest podany fradrag na miesiąc, tydzień i dzień.... więc pracodawca wylicza fradrag proporcjonalnie do ilości dni przepracowanych u niego w danym miesiącu
problem może powstać w momencie, kiedy w tym samym czasie pracowaliśmy u dwóch rożnych pracodawców, wtedy u jednego mamy fradrag, u drugiego płacimy od razu podatek od całej sumy
jeśli drugi też policzy fradrag, to będziemy mieli zaległy podatek do zapłacenia (od tej kwoty wolnej, która się nie należała)...
nie ma możliwości żeby dostać za mało, jedynie można dostać prawidłowo lub za dużo....
A karta podatkowa zawsze była wystawiana domyślnie na rok, na podstawie prognozowanych przez podatnika dochodów i np. na podstawie ulg z tytułu dojazdów powyżej 24km....
Całkowite jej rozliczenie następuje w roku kolejnym.
Można ją zmienić w trakcie, ale kiedy zmiana zarobków jest istotna (zmiana progu), lub np kiedy wystąpi duża różnica w uldze odnośnie dojazdów do pracy, szczególnie strata tej ulgi....
Odnośnie twojego ostatniego posta: skoro zmieniła ci się wysokość procentowa podatku (na wyższy) to zmiana zarobków musiała być na tyle duża, żebyś wskoczyła do kolejnego progu podatkowego.... a zmienić się mógł o max 6% (różnica między najniższym, a średnim progiem)....
taka zmiana jest mało odczuwalna przy takim rzędzie zarobków (jakieś 24000,- DKK miesięcznie brutto)
Inna możliwość to znaczne zmniejszenie fradragu, ale to juz inna kwestia, gdyż przy takich zmianach lepiej jest zacząć płacić od razu niz potem przy rozliczeniu zapłacić to zaległe za kilka miesięcy
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej